Divizia experimentala Futurecraft a brandului de echipament sportiv Adidas, dedicata gasirii de noi modalitati de a construi incaltaminte, functioneaza deja de cativa ani, fiind responsabila de o serie intreaga de proiecte interesante. Unul dintre acestea este incaltamintea sport fabricata din materiale complet reciclabile, un concept numit Loop, si o talpa intermediara 4D care demonstreaza capacitatile revolutionare ale imprimarii 3D in procesul de fabricare a articolelor de incaltaminte.
Cea mai recenta descoperire a echipei Futurecraft este Strung, un adidas concept, cu o parte superioara realizata robotic din fire tesute individual. Partea superioara a pantofului demo a fost atasata unei talpi 4D – tehnologia existenta a companiei pentru talpa intermediara printata cu tehnologia 3D. Compania are convingerea ca aceasta este cea mai inteligenta modalitate de a realiza o suprafata superioara mai puternica si mai usoara ca niciodata.
“In termeni simpli, Strung este un tip complet nou de material textil, care nu a mai existat pana acum. Tricotatul si tesutul sunt procedee pe care le stim de secole intregi, si pentru prima data, ne putem desprinde de constrangerile acelor materiale mai traditionale. Cu ajutorul software-ului si roboticii personalizate, putem plasa fire de diferite tipuri de materiale in orice directie, ceea ce este o premiera in domeniu” a spus designerul pentru inovatie de la Adidas, Fionn Corcoran-Tadd.
Strung este o colaborare intre Adidas si studioul de design Kram/Weisshaar. Un robot este programat sa teasa partea superioara din fire multidirectionale, in functie de cerintele exacte ale celui care poarta incaltamintea, inclusiv forma piciorului si modul in care paseste.
“Mediul robotizat de fabricatie aditiva ne permite sa cream o suprafata usoara, in care fiecare fir este plasat strategic pentru a obtine o potrivire perfecta si usoara. Furnizam functionalitatea codificata exact in locul in care sportivul are nevoie de ea, intr-o singura bucata de material, complet lipsit de componente sau cusaturi in exces deranjante” spune co-fondatorul Kram Weisshaar, Clemens Weisshaar.
Desi produsul finit poate parea haotic, fiecare fir de ata este asezat in mod intentionat. Mai mult, firele sunt chiar codificate pe culori: galbenul este mai flexibil si este utilizat pentru partea anterioara a labei piciorului, in timp ce rosul este mai puternic si este folosit pentru mai multa rigiditate in jurul calcaiului, in zona degetelor si in partea mediana, pentru a preveni alunecarea.
“Exista un fir folosit pentru calcai, care se gaseste exclusiv in regiunea calcaiului, pentru ca este de departe cel mai rigid fir pe care il folosim pentru partea superioara a incaltamintei. Aceasta este zona in care am avut nevoie sa cream cel mai mare sprijin, fara o intindere prea mare. Pe zona mediana a labei piciorului, spre degete, exista mai putine fire, deoarece nu e nevoie sa existe un sprijin atat de mare pentru acea parte a piciorului – in plus, mai putine fire inseamna un nivel superior de respirabilitate. Daca privesti cu atentie, sunt chiar spatii goale in partea superioara”, a explicat Corcoran Tadd.
“Chiar daca se poate intampla sa fie un fir extensibil intins din partea din fata pana in spatele pantofului, el indeplineste scopuri diferite in sectiuni diferite, sau in combinatie cu celelalte fire creeaza proprietati diferite. Compania testeaza diverse materiale pentru fire si foloseste deja o serie de fire cu proprietati diferite. Unele dintre acestea se comporta aproape ca o banda de cauciuc, iar altele sunt mai mult ca o sarma de otel”a adaugat Clemens Dyckmans, senior manager Adidas pentru crearea de tehnologii pentru viitor.
Cum functioneaza?
Informatiile generale despre sportivi si cerintele purtatorului sunt introduse intr-un computer care programeaza plasarea firelor. Computerul instruieste apoi robotul despre modul in care trebuie sa construiasca partea superioara a modelului Strung. Exista o multime de date stiintifice sportive, astfel incat computerul intelege foarte bine modul in care se misca sportivii si care sunt nevoile acestora. Designerii isi pot vizualiza incaltamintea intr-un mediu virtual inainte de a o fabrica efectiv.
Pentru moment, Adidas dezvolta partea superioara a lui Strung pentru genul de alergator de performanta care isi propune sa participe la competitii importante. Insa chiar si asa, compania se straduieste sa extinda productia pentru a oferi incaltamintea Strung si in magazine, speram pana la finele anului 2021 sau inceputul anului 2022.
“Futurecraft Strung este o ocazie in care ne-am concentrat asupra perspectivei unui atlet anume pentru a duce tehnologia mai departe. Este un pantof concept, menit sa arate cat de amplu este potentialul lui Strung, dar si cat de exact si specific poate fi. Abia am atins suprafata a ceea ce este posibil, iar feedback-ul pe care il primim de la sportivi ne permite sa intelegem ca ne indreptam catre ceva fascinant”, a mai spus Corcoran-Tadd.
Se pare ca Adidas isi propune sa creeze o gama de pantofi sport Strung, fiecare pereche potrivita pentru un sport diferit si pentru profiluri anume de alergatori. De asemenea, brandul de echipament sportiv experimenteaza ideea de a folosi materialul si pentru alte produse.
Adidas nu testeaza doar materiale si modalitati noi de executie, ci si-a stabilit ca obiectiv si eliminarea completa a plasticului virgin pana in 2024, realizand chiar si un teren de fotbal din 1,8 milioane de sticle de plastic.
Comentarii recente