Danemarca se numara printre cei mai mari exportatori de carne de porc din lume. Pana la 60.000 de tone de sange raman an de an de pe urma productiei daneze de porc – cea mai mare parte a acestuia fiind vanduta pe piata internationala, pentru hrana animalelor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga (UCPH) au gasit o modalitate de a transforma acest sange intr-o pudra proteica eficienta, cu gust neutru, pentru industria alimentara.
Echipa este de parere ca produsul ar putea actiona in viitor ca o sursa sustenabila de proteine pentru oameni, pe masura ce populatia lumii va creste. Datorita culorii sale albe, gustului neutru si valorii nutritive ridicate – un continut de 90% proteine – pudra ar putea servi ca supliment intr-o gama larga de alimente si nu ar schimba aroma niciunui produs in care este adaugat.
Pentru fiecare 60 de mii de tone de sange, oamenii de stiinta ar putea extrage 5000 de tone de pudra proteica pura, printr-o metoda ce se foloseste de o enzima din fructele de papaya. Enzima elimina proteinele din sange, separand in acelasi timp fierul, care ar putea fi utilizat in alte suplimente alimentare.
“Marim gradul de sustenabilitate al productiei profitand de sangele de porc ca sursa de proteine pentru consumul uman. Este foarte probabil ca in viitor un numar tot mai mare de oameni sa isi poata satisface nevoile de proteine din surse alternative de hrana, pentru a reduce din emisiile de CO2, precum si din cauza penuriei de alimente”, a spus cercetatorul sef Rene Lametsch, conferentiar universitar la UCPH.
Pudra proteica fara aroma ar putea fi integrata intr-o gama larga de alimente si bauturi, cum ar fi fulgi de ovaz, cereale, piureuri, lapte, sucuri sau chiar inghetata si batoane de ciocolata. Produsul ar putea fi folosit, de asemenea, in spitale sau in aziluri pentru batrani, pentru a oferi un plus de nutrienti.
“Am testat pudra intr-un baton de ciocolata, precum si in chiftele servite persoanelor cu varsta de 65 de ani si peste, iar rezultatele au fost pozitive. Pentru persoanele in varsta poate fi greu uneori sa aiba suficiente proteine in dieta, pentru ca desi corpul lor are nevoie de proteine suplimentare, ei incep sa consume mai putin din aceasta categorie”, a explicat Lametsch.
Cu toate acestea, in ciuda numeroaselor utilizari potentiale ale acestei proteine, organizatiile pentru drepturile animalelor, precum People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), sunt ingrozite de perspectiva utilizarii sangelui de porc pentru a crea pudra proteica. PETA considera ca nu este etic sa consumi animale sau sa porti produse de origine animala, deoarece creaturile vor suferi si vor fi sacrificate in acest proces.
“Nu e cazul sa inventam noi modalitati de a exploata fiecare membru, os si picatura de sange a porcilor sau a altor animale. Avem nevoie sa ne indepartam de agricultura animala – unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la schimbarea climatica si cauza suferintei si durerii imense a miliarde de animale blande si inteligente in fiecare an” sustine directorul PETA, Elisa Allen.
Asteptata sau nu, etica sau mai putin etica, nu pare ca proteina din sange de porc va fi disponibila prea curand. Echipa daneza trebuie sa gaseasca in cele ce urmeaza investitori pentru a-si continua planurile, despre care ei sustin ca pot reduce productia de carne si pot ajuta mediul.
“Un investitor curajos in industrie ar trebui sa fie dispus sa testeze acest lucru in randul consumatorilor. Proteinele din sange de porc au parte de aceleasi provocari ca si in cazul insectelor. Oamenii le incearca si le considera incitante, insa e nevoie de timp pentru a deveni obisnuinta” a mai spus Lametsch.
Din punctul sau de vedere, China ar putea fi interesata de aceasta descoperire, aceasta tara fiind deja o piata importanta de export pentru carnea de porc din Danemarca. Aceasta este exportata in peste 140 de tari, iar cele mai mari piete ca volum sunt China, Germania, Marea Britanie, Rusia, Polonia, Japonia, Italia si Suedia.
O alta pudra proteica unica si sustenabila este pudra de proteine Chirps, facuta din greieri, insecte cu un continut foarte mare de proteine, calciu, prebiotice, fier, fibre, vitamina B12 si aminoacizi.
Comentarii recente