NEW

Sfaturi practice pentru economisirea de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W

Fie din motive de mediu, fie pentru a economisi bani, exista sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil. Prin adoptarea acestor reguli, prelungesti durata de viata a motorului, dar vei reusi sa faci si o economie de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W. Nu este...

Cosulbio.ro – magazinul familiei tale

Deși dieta fără gluten nu include marea majoritate a prăjiturilor tradiționale, dulciurilor și altor tentații similare (deoarece conțin făină de grâu din abundență), există încă un număr mare de produse bio fără gluten, care satisfac dorința de dulciuri și pe care le...

Ce stil de viata iti doresti sa ai la pensie?

Daca ai sub 40 de ani, sansele sa te gandesti serios la pensionare probabil ca sunt foarte mici. Desigur, pensionarea nu se afla in topul subiectelor celor tineri, iar pe fondul pandemiei COVID-19, mersul copiilor la scoala, vacantele puse pe stop, si sanatatea sunt...

10 moduri de a calatori prin lume (aproape) gratuit in 2021

Resorturile de 5 stele, transferurile private si clasa business ne-au facut sa credem ca pentru a calatori trebuie sa spargem vreo banca! Exista loc si pentru turistii cu buget redus, insa te-ai gandit vreodata sa faci un pas mai departe si sa calatoresti fara sa...

Top 10 sfaturi pentru gestionarea timpului

Am auzit cu totii de zicala „time is money”, insa ceea ce nu stiai este ca timpul tau poate fi mult mai valoros decat banii! Timpul iti poate restabili echilibrul in viata si iti poate deschide oportunitati catre ceea ce te implineste cu adevarat. In plus, gestionarea...

Instrumente și echipamente necesare pentru fermele mici

Fermele mari au nevoie de mașinării pe măsură. Cu toate acestea, în timp ce gestionezi o fermă mai mică sau când ai nevoie doar de echipamente pentru a-ți gestiona zona, echipamentele agricole la scară largă sunt impracticabile. Pot fi prea mari pentru a fi păstrate...

Cand si unde ar trebui sa ai access la truse de prim ajutor?

Dupa cum probabil stii, majoritatea locurilor in care te afli sau te-ai putea afla trebuie sa fie echipate cu truse de prim ajutor – in unitatile de invatamant, gari, in aeroport si asa mai departe. Conform legii, acestea trebuie sa intretina un anumit nivel de...

Pompa submersibila cu tocator – scurt ghid pentru o achizitie reusita

Gospodariile aflate in zone in care accesul la retele publice de apa si canalizare nu exista sau este limitat trebuie sa apeleze la solutii neconventionale. Printre acestea se numara si pompele de apa. Acestea pot fi pompe de apa curata sau pompe pentru apa murdara....

Apa de gura cu clorhexidina – cand trebuie sa o utilizezi si ce efecte are?

Pentru o igiena dentara impecabila, medicii stomatologi recomanda utilizarea mai multor produse special concepute pentru protejarea dintilor, gingiilor si maselelor. Este vorba despre pasta de dinti, periuta moale, ata dentara, dus bucal si apa de gura. O varianta...

3 lucruri pe care doar o agentie marketing le poate face pentru afacerea ta

Pe scurt, o agentie marketing digital poate face mult mai multe lucruri pentru tine decat cele uzuale – SEO, email marketing, comunicare social media si asa mai departe. Exista un set de lucruri care pot avea un impact semnificativ asupra afacerii tale si care pot fi...

5 semne care iti spun ca ai nevoie de un service frigo

Tu stii cand ar trebui sa chemi un service frigo pentru reparatia instalatiilor tale frigorifice? Majoritatea administratorilor de afaceri nu stiu si sunt lasati, in cele din urma, cu pagube de zeci de mii de lei care le pot pune afacerea in pericol. Tocmai de aceea,...

Portret robot: asa arata serviciile ideale de paza si protectie!

Siguranta este una dintre nevoile de baza ale oricarui om. Cu totii ne dorim sa traim si sa activam in conditii depline de securitate. Cu toate acestea, amenintarile exista la tot pasul si, deseori, este nevoie de masuri de protectie foarte bine puse la punct pentru a...

Cele 4 lucruri pe care trebuie sa ti le poata oferi firma de paza si protectie pe care o angajezi

In 2022, serviciile de paza si protectie sunt mai necesare ca niciodata. Amenintarile sunt tot mai complexe, indeosebi la adresa firmelor care detin bunuri de valoare. Au nevoie de masuri sporite de securitate si persoanele fizice, care deseori aleg sa apeleze la...

Tipuri de utilaje frigorifice de care probabil nu stiai ca ai nevoie

Daca planuiesti sa deschizi o afacere, atunci stii ca ai nevoie de utilaje frigorifice – ori cel putin de macar o vitrina sau o combina frigorifica pentru a mentine anumite produse la rece. Totusi, in functie de tipul afacerii/unitatii comerciale pe care vrei sa o...

Iata cele 4 beneficii majore ale unui audit energetic industrial!

Daca administrezi o afacere de dimensiuni medii sau mari, atunci probabil deja stii ca esti obligat, prin lege, sa realizezi un audit energetic industrial. Pe de alta parte, daca esti ingrijorat in privinta consumului de energie al afacerii tale, fie aceasta si una...

Calciul este un mineral necesar pentru cresterea si intretinerea dintilor si oaselor puternice, pentru semnalizarea nevoasa, contractia musculara si pentru secretarea anumitor hormoni si enzime.

O carenta de calciu poate duce la amorteala la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, crampe musculare, convulsii, letargie, pierderea poftei de mancare si ritm cardiac anormal.

Gasirea calciului in legume si fructe este o preocupare pentru persoanele cu o dieta vegana, sau pentru cele care tin o dieta raw. Desi exista dovezi care arata ca oxalatii din legume pot impiedica absorbtia calciului, acestea continua totusi sa fie o sursa buna de calciu. In plus, si valoarea zilnica calculata (DV) ia in considerare absorbtia si biodisponibilitatea.

Printre legumele bogate in calciu se numara si varza Collard, spanacul, napii, varza, mustarul, sfecla verde, bok choy, okra, branza elvetiana si broccoli. Necsarul zilnic de calciu este de 1300 mg.

Iata mai jos o lista a legumelor bogate in calciu.

Legumele cu continut mare de calciu

1. Varza Collard

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 268 mg (21% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 grame – 141 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 855 mg (66% din necesarul zilnic)

2. Spanacul

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 245 mg (19% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 136 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1183 mg (91% din necesarul zilnic)

Unele persoane sustin ca oxalatii din legumele cu frunze verde inchis, asa cum este si spanacul, afecteaza absorbtia calciului. Studiile cu privire la efectul oxalatilor au rezultate mixte. In general legumele cu frunze verzi sunt o sursa buna de calciu ca parte a unei diete echilibrate.

3. Frunzele si tulpinile de nap

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 197 mg (15% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 137 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1370 mg (105% din necesarul zilnic)

4. Varza Kale

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 172 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 132 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 943 mg (73% din necesarul zilnic)

5. Frunzele de mustar

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 165 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 118 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 908 mg (70% din necesarul zilnic)

6. Frunzele de sfecla rosie

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 164 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 114 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 844 mg (65% din necesarul zilnic)

7. Pak-Choi (Bok Choy)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 158 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 93 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1550 mg (119% din necesarul zilnic)

8. Okra

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 123 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 77 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 700 mg (54% din necesarul zilnic)

9. Varza elvetiana

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 102 mg (8% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 58 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 580 mg (45% din necesarul zilnic)

10. Broccoli Raab (Rapini)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 100 mg (8% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 118 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 944 mg (73% din necesarul zilnic)

11. Pastaile de mazare

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 94 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 59 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 227 mg (17% din necesarul zilnic)

12. Dovleacul ghinda

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 90 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 44 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 157 mg (12% din necesarul zilnic)

13. Dovleac Butternut (placintar)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 84 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 41 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 205 mg (16% din necesarul zilnic)

14. Patrunjel

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 83 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 138 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 767 mg (59% din necesarul zilnic)

15. Cartofi dulci

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 77 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 30 mg (2% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 59 mg (5% din necesarul zilnic)

16. Telina

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 67 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 43 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 205 mg (16% din necesarul zilnic)

17. Broccoli

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 62 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 40 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 229 mg (18% din necesarul zilnic)

18. Varza de Bruxelles

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 56 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 36 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 200 mg (15% din necesarul zilnic)

19. Germeni de soia

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 55 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 59 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 146 mg (11% din necesarul zilnic)

1 ceasca (250 ml) de soia fiarta (edamame) confera 13% din necesarul zilnic de calciu (175 mg).

20. Fasole verde pastai

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 55 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 44 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 251 mg (19% din necesarul zilnic)

Factori care afecteaza absorbtia de calciu

Cantitatea de calciu consumata. Cu cat consumi mai mult calciu, cu atat vei absorbi mai putin. Insa, chiar si asa, consumul mai mare de calciu va creste nivelul total.
Varsta. Copiii absorb aproximativ 60% din calciul din alimente, in timp ce adultii absorb doar 20%. Absorbtia calciului scade odata cu varsta, iar persoanele peste 50 de ani ar trebui sa consume mai mult calciu.
–  Sarcina. Femeile insarcinate absorb mai mult calciu.
Aportul de vitamina D. Vitamina D imbunatateste absorbtia calciului. Aceasta se gaseste in alimente sau este creata prin expunerea pielii la soare.
Acid fitic si oxalic. Chiar daca unele studii sugereaza ca acidul fitic si oxalic afecteaza absorbtia calciului, persoanele care au o dieta echilibrata nu vor fi afectate. Mai mult, valoarea procentuala zilnica reprezinta deja acest factor de absorbtie. Cantitati mari de acid oxalic se gasesc in alimente vegetale precum spanac, varza Collard, cartofi dulci, rubarba si fasole. Acidul fitic se gaseste in painea integrala si taratele de grau.
Sodiu, proteina, alcool, cafeina (cafea si ceai). O dieta bogata in sodiu, proteine, alcool si cofeina (cafea si ceai) poate reduce absorbtia si retentia calciului provocand excretia unei cantitati mai mari de calciu. Alcoolul interfereaza, de asemenea, cu metabolizarea vitaminei D.