NEW

Sfaturi practice pentru economisirea de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W

Fie din motive de mediu, fie pentru a economisi bani, exista sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil. Prin adoptarea acestor reguli, prelungesti durata de viata a motorului, dar vei reusi sa faci si o economie de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W. Nu este...

Cosulbio.ro – magazinul familiei tale

Deși dieta fără gluten nu include marea majoritate a prăjiturilor tradiționale, dulciurilor și altor tentații similare (deoarece conțin făină de grâu din abundență), există încă un număr mare de produse bio fără gluten, care satisfac dorința de dulciuri și pe care le...

Ce stil de viata iti doresti sa ai la pensie?

Daca ai sub 40 de ani, sansele sa te gandesti serios la pensionare probabil ca sunt foarte mici. Desigur, pensionarea nu se afla in topul subiectelor celor tineri, iar pe fondul pandemiei COVID-19, mersul copiilor la scoala, vacantele puse pe stop, si sanatatea sunt...

10 moduri de a calatori prin lume (aproape) gratuit in 2021

Resorturile de 5 stele, transferurile private si clasa business ne-au facut sa credem ca pentru a calatori trebuie sa spargem vreo banca! Exista loc si pentru turistii cu buget redus, insa te-ai gandit vreodata sa faci un pas mai departe si sa calatoresti fara sa...

Top 10 sfaturi pentru gestionarea timpului

Am auzit cu totii de zicala „time is money”, insa ceea ce nu stiai este ca timpul tau poate fi mult mai valoros decat banii! Timpul iti poate restabili echilibrul in viata si iti poate deschide oportunitati catre ceea ce te implineste cu adevarat. In plus, gestionarea...

3 mituri pe care trebuie sa le stii despre IP-urile dedicate pe servere VPS

Adresa IP poate fi recunoscuta printr-un set specific de cifre. Acestea au rolul de a identifica o locatie si de a trimite traficul de pe internet in zona potrivita. Functia este asemanatoare cu un cod postal, fiindca exista si oameni diferiti care pot imparti acelasi...

Tipuri de piscine: afla care dintre ele este cea mai buna pentru casa ta!

Cine nu a visat niciodata sa aiba o piscina frumoasa , acasa? Pentru a putea face acea baie racoritoare in cele mai fierbinti zile ale anului, adunati prietenii si familia in zona de agrement si bucurati-va de momente placute. Adria, 30 mc/h, 230V, 3 CP este un produs...

Care sunt cele mai utilizate instrumente de constructie

Cand incepem procesul de constructie sau dorim sa avem la indemana acele instrumente necesare si foarte utile atunci cand demaram un nou proiect de zidarie, este necesar sa cunoasteti diferitele instrumente care sunt utilizate in procesul de constructie. Inafara de...

Cum sa schimbi culoarea masinii

Atunci cand se cumpara o masina noua cu siguranta ai avut un moment in dezbaterea culorii. Deschisa, inchisa, o culoare puternica, o culoare garnisie care ajuta la identificare etc. Dar gusturile se schimba, poate acea culoare care ti-a placut atat de mult atunci,...

Ce materiale de constructie sa alegeti pentru o casa?

Alegerea materialelor care urmeaza sa fie utilizate in acoperirile interioare ale unei case (podele, pereti si tavane) este esentiala pentru obtinerea confortului necesar in diferitele incaperi sau a armoniei spatiilor,  ca sa nu mai vorbim atunci cand ceea ce este in...

Motor electric – ce este si cum functioneaza?

Motorul trifazat este o masina electrica rotativa, capabila sa transforme energia electrica trifazata furnizata in energie mecanica. Energia electrica trifazata provine din campuri magnetice rotative in infasurarea statorului, ceea ce face ca pornirea acestor motoare...

Cum poti alege cea mai buna hrana pentru caini?

Mancarea este un factor absolut cheie in bunastarea unui caine. Un motiv convingator pentru a alege cea mai buna hrana pentru caini  : un pariu real pe sanatatea lui. Si, desi ni se poate parea ca mancarea pentru caini este intotdeauna aceeasi, nimic nu ar putea fi...

Porti batante sau pliabile – cu ce avantaje vin aceste optiuni?

Portile  pliabile sau batante de exterior sunt una dintre cele mai utilizate solutii  de porti in vile, cladiri etc . Acest tip de usi ofera numeroase avantaje clientilor care decid sa le instaleze in locuintele lor. Poate fi fabricata in una sau doua foi, cu o...

Accesorii pe care tehnicianul de topografie nu le poate rata

Topografia ca stiinta necesita o serie de instrumente necesare si esentiale pentru ca tehnicianul de topografie sa-si desfasoare pe deplin activitatea si, prin urmare, toate obiectivele stabilite in studiul acestei sau acelei lucrari sunt realizate in mod...

Diferentele intre credit cu masina sau amanet auto

Entitatile bancare nu va imprumuta bani pentru ca aveti un istoric de credit prost? Nu va faceti griji, deoarece totul nu este pierdut. Puteti oricand sa va amanetati masina pentru a primi banii de care aveti nevoie. Contractarea unui imprumut folosind masina ca...

Calciul este un mineral necesar pentru cresterea si intretinerea dintilor si oaselor puternice, pentru semnalizarea nevoasa, contractia musculara si pentru secretarea anumitor hormoni si enzime.

O carenta de calciu poate duce la amorteala la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, crampe musculare, convulsii, letargie, pierderea poftei de mancare si ritm cardiac anormal.

Gasirea calciului in legume si fructe este o preocupare pentru persoanele cu o dieta vegana, sau pentru cele care tin o dieta raw. Desi exista dovezi care arata ca oxalatii din legume pot impiedica absorbtia calciului, acestea continua totusi sa fie o sursa buna de calciu. In plus, si valoarea zilnica calculata (DV) ia in considerare absorbtia si biodisponibilitatea.

Printre legumele bogate in calciu se numara si varza Collard, spanacul, napii, varza, mustarul, sfecla verde, bok choy, okra, branza elvetiana si broccoli. Necsarul zilnic de calciu este de 1300 mg.

Iata mai jos o lista a legumelor bogate in calciu.

Legumele cu continut mare de calciu

1. Varza Collard

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 268 mg (21% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 grame – 141 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 855 mg (66% din necesarul zilnic)

2. Spanacul

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 245 mg (19% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 136 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1183 mg (91% din necesarul zilnic)

Unele persoane sustin ca oxalatii din legumele cu frunze verde inchis, asa cum este si spanacul, afecteaza absorbtia calciului. Studiile cu privire la efectul oxalatilor au rezultate mixte. In general legumele cu frunze verzi sunt o sursa buna de calciu ca parte a unei diete echilibrate.

3. Frunzele si tulpinile de nap

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 197 mg (15% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 137 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1370 mg (105% din necesarul zilnic)

4. Varza Kale

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 172 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 132 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 943 mg (73% din necesarul zilnic)

5. Frunzele de mustar

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 165 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 118 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 908 mg (70% din necesarul zilnic)

6. Frunzele de sfecla rosie

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 164 mg (13% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 114 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 844 mg (65% din necesarul zilnic)

7. Pak-Choi (Bok Choy)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 158 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 93 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 1550 mg (119% din necesarul zilnic)

8. Okra

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 123 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 77 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 700 mg (54% din necesarul zilnic)

9. Varza elvetiana

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 102 mg (8% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 58 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 580 mg (45% din necesarul zilnic)

10. Broccoli Raab (Rapini)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 100 mg (8% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 118 mg (9% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 944 mg (73% din necesarul zilnic)

11. Pastaile de mazare

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 94 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 59 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 227 mg (17% din necesarul zilnic)

12. Dovleacul ghinda

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 90 mg (7% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 44 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 157 mg (12% din necesarul zilnic)

13. Dovleac Butternut (placintar)

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 84 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 41 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 205 mg (16% din necesarul zilnic)

14. Patrunjel

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 83 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 138 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 767 mg (59% din necesarul zilnic)

15. Cartofi dulci

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 77 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 30 mg (2% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 59 mg (5% din necesarul zilnic)

16. Telina

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 67 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 43 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 205 mg (16% din necesarul zilnic)

17. Broccoli

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 62 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 40 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 229 mg (18% din necesarul zilnic)

18. Varza de Bruxelles

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 56 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 36 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 200 mg (15% din necesarul zilnic)

19. Germeni de soia

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 55 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 59 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 146 mg (11% din necesarul zilnic)

1 ceasca (250 ml) de soia fiarta (edamame) confera 13% din necesarul zilnic de calciu (175 mg).

20. Fasole verde pastai

Continut de calciu per 250 ml produs gatit – 55 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 100 de grame – 44 mg (3% din necesarul zilnic)
Continut de calciu per 200 calorii – 251 mg (19% din necesarul zilnic)

Factori care afecteaza absorbtia de calciu

Cantitatea de calciu consumata. Cu cat consumi mai mult calciu, cu atat vei absorbi mai putin. Insa, chiar si asa, consumul mai mare de calciu va creste nivelul total.
Varsta. Copiii absorb aproximativ 60% din calciul din alimente, in timp ce adultii absorb doar 20%. Absorbtia calciului scade odata cu varsta, iar persoanele peste 50 de ani ar trebui sa consume mai mult calciu.
–  Sarcina. Femeile insarcinate absorb mai mult calciu.
Aportul de vitamina D. Vitamina D imbunatateste absorbtia calciului. Aceasta se gaseste in alimente sau este creata prin expunerea pielii la soare.
Acid fitic si oxalic. Chiar daca unele studii sugereaza ca acidul fitic si oxalic afecteaza absorbtia calciului, persoanele care au o dieta echilibrata nu vor fi afectate. Mai mult, valoarea procentuala zilnica reprezinta deja acest factor de absorbtie. Cantitati mari de acid oxalic se gasesc in alimente vegetale precum spanac, varza Collard, cartofi dulci, rubarba si fasole. Acidul fitic se gaseste in painea integrala si taratele de grau.
Sodiu, proteina, alcool, cafeina (cafea si ceai). O dieta bogata in sodiu, proteine, alcool si cofeina (cafea si ceai) poate reduce absorbtia si retentia calciului provocand excretia unei cantitati mai mari de calciu. Alcoolul interfereaza, de asemenea, cu metabolizarea vitaminei D.