Betonul este cel mai utilizat material de construcție de pe planetă, așa că învățarea elementelor de bază despre cum să lucraţi cu el vă poate ajuta mult în ceea ce privește economiile de costuri de construcţie, dar şi ulterioare, fie că vorbim de o casă sau de o piscina beton.
Betonul este un material ieftin și este disponibil absolut peste tot. Betonul are la bază ciment, nisip, pietriș și apă. În funcţie de situaţie, puteți modifica fiecare proprietate fizică a betonului, de la momentul pregătirii până la structura finală, culoarea sau permeabilitatea la apă.
Greşeli frecvente
Există un proces tehnic specific pentru amestecarea, turnarea și finisarea betonului, dar odată ce ați terminat acest proces de bază, puteți începe să vă uitați la tehnici mai avansate. Dacă încercați să avansați prea repede cu lucrul betonului, atunci s-ar putea să săriți peste unele dintre aspectele critice ale proiectării amestecului sau cum să amestecați corect betonul. Aceste erori tehnice din proiectul dumneavoastră se vor agrava pe măsură ce începeți să explorați amestecuri de beton mai dificile din punct de vedere tehnic și proiecte mai mari. Chiar și multor profesioniști le lipsesc unele dintre abilitățile fundamentale de lucru cu betonul. Dacă urmați sfaturile noastre, veți învăța cum să lucrați corect cu betonul într-un ritm accelerat și cum să evitați cele mai frecvente situaţii în care oamenii au tendința de a greși la amestecarea și finisarea betonului.
Cât de greu este să lucrezi cu betonul?
Lucrul cu betonul este foarte asemănător coacerii unui tort, cu excepția faptului că acest tort se coace la temperatura camerei și începe să se „gătească” imediat ce amesteci toate ingredientele. La fel ca și la coacerea tortului, stabilirea ingredientelor și cantitatea pe care o utilizați din fiecare în amestec este esențială. Gătitul este puțin mai flexibil, în sensul în care puteți adăuga puțin din asta sau puțin din asta după gustul dvs. Dar un bucătar cu experiență știe că ingredientele măsurate și cântărite cu atenție sunt adevăratul secret al coacerii.
Când faceți beton, trebuie să îl tratați ca pe o rețetă de amestec de prăjitură și să urmați pașii în mod conştiincios. Dar acest lucru este, desigur, mult mai greu de făcut când vorbim de un „tort” care cântărește sute sau chiar mii de kilograme! Luaţi-o cu începutul când lucrați cu beton. Faceți niște amestecuri mai mici pentru repararea lucrurilor din jurul casei dvs. sau doar experimentați cu amestecuri pentru a vedea cum se simt, cât timp durează pentru a se transforma (devine mai greu), cât durează până când betonul dur se întărește la rezistență maximă. Proiectele mici sunt practica de care aveţi nevoie pentru a avea încredere cu proiecte din beton mai mari.
Sfaturi
Iată câteva sfaturi deosebit de importante de care să ţineţi cont atunci când lucraţi cu beton.
- Utilizați cea mai mică cantitate de apă posibilă pentru a obține o consistență uniformă a amestecului.
- Proporţia dintre agregate şi ciment este critică pentru calitatea amestecului.
- Ordinea de amestecare a ingredientelor este: mai întâi apa, apoi cimentul, urmat de nisip (și pietriș).
Comentarii recente