NEW

Sfaturi practice pentru economisirea de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W

Fie din motive de mediu, fie pentru a economisi bani, exista sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil. Prin adoptarea acestor reguli, prelungesti durata de viata a motorului, dar vei reusi sa faci si o economie de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W. Nu este...

Cosulbio.ro – magazinul familiei tale

Deși dieta fără gluten nu include marea majoritate a prăjiturilor tradiționale, dulciurilor și altor tentații similare (deoarece conțin făină de grâu din abundență), există încă un număr mare de produse bio fără gluten, care satisfac dorința de dulciuri și pe care le...

Ce stil de viata iti doresti sa ai la pensie?

Daca ai sub 40 de ani, sansele sa te gandesti serios la pensionare probabil ca sunt foarte mici. Desigur, pensionarea nu se afla in topul subiectelor celor tineri, iar pe fondul pandemiei COVID-19, mersul copiilor la scoala, vacantele puse pe stop, si sanatatea sunt...

10 moduri de a calatori prin lume (aproape) gratuit in 2021

Resorturile de 5 stele, transferurile private si clasa business ne-au facut sa credem ca pentru a calatori trebuie sa spargem vreo banca! Exista loc si pentru turistii cu buget redus, insa te-ai gandit vreodata sa faci un pas mai departe si sa calatoresti fara sa...

Top 10 sfaturi pentru gestionarea timpului

Am auzit cu totii de zicala „time is money”, insa ceea ce nu stiai este ca timpul tau poate fi mult mai valoros decat banii! Timpul iti poate restabili echilibrul in viata si iti poate deschide oportunitati catre ceea ce te implineste cu adevarat. In plus, gestionarea...

Informatii despre urologie si tratamente specifice

Urologia este o ramura a medicinei care se ocupa cu tratamentul bolilor sistemului urinar si reproducator masculin. Urologii sunt medici specializati in diagnosticarea si tratarea afectiunilor renale, ale vezicii urinare si ale uretrei, precum si a problemelor sexuale...

Ce sunt pesticidele? Elementele de baza

Ce este un pesticid? Un pesticid este orice substanta sau amestec de substante al caror scop este: Prevenire, distrugere respingere sau controlarea un daunator. Utilizat ca un regulator de crestere a plantelor, defoliant sau desicant. Utilizat ca stabilizator de azot....

Cum ne poate afecta poluarea aerului din interior

Poluarea aerului este o problemă serioasă, care afectează oamenii din toate grupele de vârstă. În timp ce mulți dintre noi considerăm poluarea exterioară responsabilă pentru diferite pericole pentru sănătate, efectele negative ale poluării interioare sunt adesea...

Care sunt principiile de bază ale design-ului grafic?

Design-ul grafic se referă la procesul de creare a imaginilor și a elementelor grafice pentru a transmite un mesaj sau a evidenția anumite informații. Există mai multe principii de bază care guvernează acest proces și care ajută designerii grafici să creeze lucrări...

Ce tipuri de fierastraie circulare exista?

Fierastraul circular este o unealta electrica pentru prelucrarea lemnului si pentru bricolaj, folosita pentru a taia lemnul prin actiunea de taiere a unui disc dintat rotativ de mare viteza. Si desi exista si alte fierastraie circulare, sau discuri speciale de taiere...

Care sunt principalele avantaje ale ambalajelor personalizate?

Ambalajul este primul strat al produsului care ii permite sa fie continut, protejat si conservat. Se refera la ambalajul exterior sau ambalajul vizibil al produsului. Dar, dincolo de functiile sale tehnice, ambalarea este, de asemenea, un adevarat instrument de...

Ulei de krill – beneficii pentru sănătate

Cum arată krill-ul? Aceasta este o creatură roșie, care seamănă cu un homar, este de dimensiune mică și îl putem găsi în Oceanul Atlantic. Uleiul de krill este extras din crustaceu și reprezintă un acid gras esențial. La fel ca în cazul uleiului de pește, uleiul de...

Alegerea aparatului de aer conditionat: ce trebuie sa luam in considerare?

Cu temperaturi din ce in ce mai scazute, este important sa evaluati cele mai bune modalitati de a va proteja de frig, mai ales daca in casa se afla si copii sau oameni mai in varsta. Aparatul de aer conditionat este o achizitie importanta, asa ca este util sa aflati...

Cum mă pot pregăti pentru operația de lipoaspiratie?

Dacă sunteți programat pentru o operație de lipoaspiratie pentru reducerea grasimii, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti pentru procedură și pentru a vă asigura că aveți o experiență cât mai plăcută: Discutați cu medicul dumneavoastră...

Cum sa eviti accidentele la instalatia de gaze?

Multi oameni folosesc gaz pentru a gati acasa. Dar stim ca poate fi o cauza potentiala a multor pericole daca nu este bine gestionata? Accidentele legate de gaze sunt una dintre principalele cauze de deces si rani la domiciliu. Scurgerile de gaz sunt combustibil in...

Fierul este un mineral esential, folosit pentru transportul oxigenului in organism, sub forma de hemoglobina. O usoara carenta de fier provoaca anemie (oboseala/slabiciune), iar o deficienta cronica poate duce la insuficienta de organ.

Pe de alta parte, prea mult fier duce la producerea de radicali liberi daunatori si afecteaza metabolismul, provocand leziuni ale unor organe precum inima si ficatul. Fierul care provine din fructe si legume este bine procesat de organism, astfel incat supradozajul este rar si apare de obicei in urma suplimentarii.

Contrar credintei populare, fructele si legumele pot fi o sursa buna de fier. In plus, fructele si legumele au un continut mare de vitamina C, care imbunatateste absorbtia fierului in organism.
Printre fructele si legumele bogate in fier se numara fructele uscate, legumele cu frunze verde inchis, mazarea cu pastai, sparanghelul, ciupercile button, dovlecii ghinda, prazul, nuca de cocos uscata, fasolea verde si zmeura. Necesarul zilnic de fier este de 18 miligrame.

Fructele si legumele bogate in fier

1. Fructe uscate (caise)

Continut de fier per 180 grame – 8 mg (42% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 6 mg (35% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 4 mg (22% din necesarul zilnic)

2. Spanac

Continut de fier per 180 grame gatite – 6 mg (36% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 4 mg (20% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 31 mg (172% din necesarul zilnic)

3. Mazare pastai

Continut de fier per 180 grame– 3 mg (18% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 9 mg (52% din necesarul zilnic)

4. Sparanghel

Continut de fier per 180 grame– 3 mg (16% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 21 mg (119% din necesarul zilnic)

5. Ciuperci albe button

Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 3 mg (15% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 12 mg (69% din necesarul zilnic)

6. Dovleac ghinda

Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (18% din necesarul zilnic)

7. Praz

Continut de fier per 180 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 7 mg (38% din necesarul zilnic)

8. Cocos uscat

Continut de fier per 30 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 3 mg (19% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 1 mg (6% din necesarul zilnic)

9. Fasole verde

Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 5 mg (26% din necesarul zilnic)

10. Zmeura

Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (15% din necesarul zilnic)

Factorii care afecteaza absorbtia si retentia fierului

– Cel mai important factor care afecteaza absorbtia si retentia fierului este nivelul de fier existent. Un nivel scazut de fier in organism va creste absorbtia, in timp ce un nivel ridicat de fier va reduce absorbtia. In general, absorbim 10-15% din fierul din alimente.
– Proteinele din carne cresc absorbtia fierului non-hemic.
– Vitamina C creste absorbtia fierului non-hemic cu pana la 85%.
– Taninurile, oxalatii, polifenolii si fitatii din ceai si din cafea pot reduce absorbtia fierului non-hemic cu pana la 65%. Ceaiul negru reduce absorbtia mai mult decat ceaiul verde si cafeaua.
– Urmatoarele ceaiuri si bauturi inhiba, de asemenea, absorbtia fierului: ceaiul de menta, cacao, verbina, floarea de tei, floarea de musetel si majoritatea celorlalte ceaiuri din plante care contin polifenoli.
– Calciul, polifenolii si fitatii din leguminoase, cereale integrale si ciocolata pot reduce absorbtia fierului non-hemic. Laptele si antiacidele pot inhiba si ele absorbtia suplimentelor de fier.
– Unele proteine din produsele din soia pot inhiba absorbtia fierului non-hemic.
– Alimentele bogate in fibre, precum cerealele integrale, legumele crude si taratele pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.
– Alimentele sau bauturile cu cofeina pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.

Predispozitii la carente de fier

1. Femeile la mestruatie. Din pricina hemoragiei din timpul menstruatiei, femeile pot dezvolta carente de fier. Cu cat pierderile de sange sunt mai mari, cu atat creste si riscul.
2. Persoane cu afectiuni renale. Persoanele cu insuficienta renala, si mai ales cele care fac dializa, prezinta un risc crescut de anemie feripriva. Motivul este reprezentat de incapacitatea rinichiului de a produce cantitati adecvate din hormonul numit eritropoietina, necesar pentru crearea de celule rosii si, deci, pentru retentia fierului.
3. Femei insarcinate si care alapteaza. Un fetus in dezvoltare necesita o cantitate mare de fier. De asemenea, prin laptele matern se pierde o cantitate mare de fier, dupa nastere.
4. Bebelusi mai mari si copii mici. Bebelusii si copiii mici necesita mult fier in perioada de crestere, fiind astfel expusi riscului carentelor de fier.
5. Persoane cu niveluri scazute de vitamina A. Vitamina A contribuie la trecerea fierului din depozite in organism. In lipsa unor cantitati adecvate de vitamina A, organismul nu poate regla cantitatea de fier, ceea ce duce la carenta de fier.
6. Persoane cu tulburari gastrointestinale. Diareea, ulcerele si alte tulburari si boli gastrointestinale pot duce la o absorbtie inadecvata a fierului.
7. Bolnavi de cancer. 60% dintre pacientii cu cancer de colon au carente de fier. 29-46% dintre pacientii cu alte tipuri de cancer au, de asemenea, deficite de fier in organism.
8. Persoane cu diete speciale. Persoanele care urmeaza o dieta restrictiva sau care au probleme cu absorbtia nutrientilor sunt expuse riscului de carenta de fier. Din aceasta categorie fac parte si cei care au suferit o operatie de bypass.
9. Persoane cu insuficienta cardiaca. Aproximativ 60% dintre persoanele cu insuficienta cardiaca au carente de fier.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home2/wmmhym/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279