Fierul este un mineral esential, folosit pentru transportul oxigenului in organism, sub forma de hemoglobina. O usoara carenta de fier provoaca anemie (oboseala/slabiciune), iar o deficienta cronica poate duce la insuficienta de organ.
Pe de alta parte, prea mult fier duce la producerea de radicali liberi daunatori si afecteaza metabolismul, provocand leziuni ale unor organe precum inima si ficatul. Fierul care provine din fructe si legume este bine procesat de organism, astfel incat supradozajul este rar si apare de obicei in urma suplimentarii.
Contrar credintei populare, fructele si legumele pot fi o sursa buna de fier. In plus, fructele si legumele au un continut mare de vitamina C, care imbunatateste absorbtia fierului in organism.
Printre fructele si legumele bogate in fier se numara fructele uscate, legumele cu frunze verde inchis, mazarea cu pastai, sparanghelul, ciupercile button, dovlecii ghinda, prazul, nuca de cocos uscata, fasolea verde si zmeura. Necesarul zilnic de fier este de 18 miligrame.
Fructele si legumele bogate in fier
1. Fructe uscate (caise)
Continut de fier per 180 grame – 8 mg (42% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 6 mg (35% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 4 mg (22% din necesarul zilnic)
2. Spanac
Continut de fier per 180 grame gatite – 6 mg (36% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 4 mg (20% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 31 mg (172% din necesarul zilnic)
3. Mazare pastai
Continut de fier per 180 grame– 3 mg (18% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 9 mg (52% din necesarul zilnic)
4. Sparanghel
Continut de fier per 180 grame– 3 mg (16% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 21 mg (119% din necesarul zilnic)
5. Ciuperci albe button
Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 3 mg (15% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 12 mg (69% din necesarul zilnic)
6. Dovleac ghinda
Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (18% din necesarul zilnic)
7. Praz
Continut de fier per 180 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 7 mg (38% din necesarul zilnic)
8. Cocos uscat
Continut de fier per 30 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 3 mg (19% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 1 mg (6% din necesarul zilnic)
9. Fasole verde
Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 5 mg (26% din necesarul zilnic)
10. Zmeura
Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (15% din necesarul zilnic)
Factorii care afecteaza absorbtia si retentia fierului
– Cel mai important factor care afecteaza absorbtia si retentia fierului este nivelul de fier existent. Un nivel scazut de fier in organism va creste absorbtia, in timp ce un nivel ridicat de fier va reduce absorbtia. In general, absorbim 10-15% din fierul din alimente.
– Proteinele din carne cresc absorbtia fierului non-hemic.
– Vitamina C creste absorbtia fierului non-hemic cu pana la 85%.
– Taninurile, oxalatii, polifenolii si fitatii din ceai si din cafea pot reduce absorbtia fierului non-hemic cu pana la 65%. Ceaiul negru reduce absorbtia mai mult decat ceaiul verde si cafeaua.
– Urmatoarele ceaiuri si bauturi inhiba, de asemenea, absorbtia fierului: ceaiul de menta, cacao, verbina, floarea de tei, floarea de musetel si majoritatea celorlalte ceaiuri din plante care contin polifenoli.
– Calciul, polifenolii si fitatii din leguminoase, cereale integrale si ciocolata pot reduce absorbtia fierului non-hemic. Laptele si antiacidele pot inhiba si ele absorbtia suplimentelor de fier.
– Unele proteine din produsele din soia pot inhiba absorbtia fierului non-hemic.
– Alimentele bogate in fibre, precum cerealele integrale, legumele crude si taratele pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.
– Alimentele sau bauturile cu cofeina pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.
Predispozitii la carente de fier
1. Femeile la mestruatie. Din pricina hemoragiei din timpul menstruatiei, femeile pot dezvolta carente de fier. Cu cat pierderile de sange sunt mai mari, cu atat creste si riscul.
2. Persoane cu afectiuni renale. Persoanele cu insuficienta renala, si mai ales cele care fac dializa, prezinta un risc crescut de anemie feripriva. Motivul este reprezentat de incapacitatea rinichiului de a produce cantitati adecvate din hormonul numit eritropoietina, necesar pentru crearea de celule rosii si, deci, pentru retentia fierului.
3. Femei insarcinate si care alapteaza. Un fetus in dezvoltare necesita o cantitate mare de fier. De asemenea, prin laptele matern se pierde o cantitate mare de fier, dupa nastere.
4. Bebelusi mai mari si copii mici. Bebelusii si copiii mici necesita mult fier in perioada de crestere, fiind astfel expusi riscului carentelor de fier.
5. Persoane cu niveluri scazute de vitamina A. Vitamina A contribuie la trecerea fierului din depozite in organism. In lipsa unor cantitati adecvate de vitamina A, organismul nu poate regla cantitatea de fier, ceea ce duce la carenta de fier.
6. Persoane cu tulburari gastrointestinale. Diareea, ulcerele si alte tulburari si boli gastrointestinale pot duce la o absorbtie inadecvata a fierului.
7. Bolnavi de cancer. 60% dintre pacientii cu cancer de colon au carente de fier. 29-46% dintre pacientii cu alte tipuri de cancer au, de asemenea, deficite de fier in organism.
8. Persoane cu diete speciale. Persoanele care urmeaza o dieta restrictiva sau care au probleme cu absorbtia nutrientilor sunt expuse riscului de carenta de fier. Din aceasta categorie fac parte si cei care au suferit o operatie de bypass.
9. Persoane cu insuficienta cardiaca. Aproximativ 60% dintre persoanele cu insuficienta cardiaca au carente de fier.
Comentarii recente