NEW

Sfaturi practice pentru economisirea de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W

Fie din motive de mediu, fie pentru a economisi bani, exista sfaturi pentru a reduce consumul de combustibil. Prin adoptarea acestor reguli, prelungesti durata de viata a motorului, dar vei reusi sa faci si o economie de combustibil cu Shell Helix Ultra 0W. Nu este...

Cosulbio.ro – magazinul familiei tale

Deși dieta fără gluten nu include marea majoritate a prăjiturilor tradiționale, dulciurilor și altor tentații similare (deoarece conțin făină de grâu din abundență), există încă un număr mare de produse bio fără gluten, care satisfac dorința de dulciuri și pe care le...

Ce stil de viata iti doresti sa ai la pensie?

Daca ai sub 40 de ani, sansele sa te gandesti serios la pensionare probabil ca sunt foarte mici. Desigur, pensionarea nu se afla in topul subiectelor celor tineri, iar pe fondul pandemiei COVID-19, mersul copiilor la scoala, vacantele puse pe stop, si sanatatea sunt...

10 moduri de a calatori prin lume (aproape) gratuit in 2021

Resorturile de 5 stele, transferurile private si clasa business ne-au facut sa credem ca pentru a calatori trebuie sa spargem vreo banca! Exista loc si pentru turistii cu buget redus, insa te-ai gandit vreodata sa faci un pas mai departe si sa calatoresti fara sa...

Top 10 sfaturi pentru gestionarea timpului

Am auzit cu totii de zicala „time is money”, insa ceea ce nu stiai este ca timpul tau poate fi mult mai valoros decat banii! Timpul iti poate restabili echilibrul in viata si iti poate deschide oportunitati catre ceea ce te implineste cu adevarat. In plus, gestionarea...

Cum iti alegi rutina de ingrijire a parului in functie de tipul tau de scalp

Atunci cand vorbim despre produse pentru ingrijirea parului, majoritatea dintre noi ne concentram exclusiv pe firele de par – daca sunt uscate, deteriorate, vopsite sau electrizate. Insa adevarul este ca sanatatea si frumusetea parului pornesc de la scalp. Un scalp...

Cum se diferențiază leziunile benigne de cele maligne?

De fiecare dată când cineva descoperă un nodul, o pată pe piele sau primește un rezultat neclar la o ecografie, apare aceeași întrebare apăsătoare. Este ceva benign sau malign. Din ce am observat eu, dilema nu e doar medicală, ci profund omenească. De aici curg...

Este sigur să folosesc o nacelă pe timp de ploaie sau vânt?

Dacă te-a prins vreodată o ploaie zdravănă în timp ce erai în cupa unei nacele, știi sentimentul acela ciudat când totul pare brusc mai complicat. Mânerele sunt ude, vizibilitatea scade, iar vântul își schimbă ritmul exact când ai nevoie de liniște. Întrebarea care...

Cum să analizezi profilul de backlinks al competitorilor – ghidul care îți dezvăluie secretele din spatele succesului lor

Primele mele încercări de a pricepe de unde își iau competitorii traficul organic erau... haos curat. Mă uitam la site-urile lor, vedeam că se poziționează pe prima pagină Google pentru cuvinte cheie pentru care eu mă chinuiam să ajung măcar în top 20, și îmi ziceam...

Memorial Pet Constanța – Respect, Demnitate și Grijă pentru Animalele Noastre de Companie

Atunci când pierdem un animal de companie, pierdem mai mult decât un prieten – pierdem un membru al familiei. În acele momente dificile, avem nevoie de soluții care să ofere liniște sufletească, respect și demnitate. În Constanța, firma Memorial Pet răspunde acestor...

Se poate juca airsoft în timpul iernii?

Airsoftul este un sport captivant, bazat pe simularea realistă a unor scenarii militare, folosind replici ale armelor reale și echipament tactic specializat. O întrebare frecventă printre pasionați este dacă acest sport poate fi practicat și în timpul iernii, atunci...

Cum influențează anul de fabricație valoarea unui ceas la amanet?

Ceasurile ca investiție: o introducere necesară De-a lungul decadelor, ceasurile de mână au păstrat o aură de prestigiu, rafinament și valoare simbolică. Nu sunt doar instrumente pentru măsurarea timpului, ci obiecte de artă inginerească, deseori realizate manual, cu...

Care sunt cele mai frecvente greșeli la instalarea stâlpilor din țeavă zincată?

O greșeală des întâlnită în montajul stâlpilor din țeavă zincată este evaluarea superficială a solului. Tipul de teren influențează direct stabilitatea și durabilitatea lucrării. Pe sol nisipos, de exemplu, unde riscul de tasare este ridicat, un stâlp cu diametru mic...

Ce diferențe sunt între pompele hidraulice cu roți dințate și cele cu pistoane?

În momentul în care ai de ales între o pompă hidraulică cu roți dințate și una cu pistoane, cu siguranță îți poate fi dificil să iei o decizie. Este un teritoriu în care detaliile contează, iar diferențele, deși pot părea subtile la prima vedere, influențează direct...

Este posibilă realizarea unor panouri de gard pliabile prin tăiere cu laser?

Gardurile, dincolo de funcția lor primară de delimitare a unui perimetru, au devenit elemente esențiale de design arhitectural. Odată cu evoluția tehnologiilor de prelucrare a metalului, stilul acestor structuri a suferit transformări radicale. Una dintre cele mai...

Fierul este un mineral esential, folosit pentru transportul oxigenului in organism, sub forma de hemoglobina. O usoara carenta de fier provoaca anemie (oboseala/slabiciune), iar o deficienta cronica poate duce la insuficienta de organ.

Pe de alta parte, prea mult fier duce la producerea de radicali liberi daunatori si afecteaza metabolismul, provocand leziuni ale unor organe precum inima si ficatul. Fierul care provine din fructe si legume este bine procesat de organism, astfel incat supradozajul este rar si apare de obicei in urma suplimentarii.

Contrar credintei populare, fructele si legumele pot fi o sursa buna de fier. In plus, fructele si legumele au un continut mare de vitamina C, care imbunatateste absorbtia fierului in organism.
Printre fructele si legumele bogate in fier se numara fructele uscate, legumele cu frunze verde inchis, mazarea cu pastai, sparanghelul, ciupercile button, dovlecii ghinda, prazul, nuca de cocos uscata, fasolea verde si zmeura. Necesarul zilnic de fier este de 18 miligrame.

Fructele si legumele bogate in fier

1. Fructe uscate (caise)

Continut de fier per 180 grame – 8 mg (42% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 6 mg (35% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 4 mg (22% din necesarul zilnic)

2. Spanac

Continut de fier per 180 grame gatite – 6 mg (36% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 4 mg (20% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 31 mg (172% din necesarul zilnic)

3. Mazare pastai

Continut de fier per 180 grame– 3 mg (18% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 9 mg (52% din necesarul zilnic)

4. Sparanghel

Continut de fier per 180 grame– 3 mg (16% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 21 mg (119% din necesarul zilnic)

5. Ciuperci albe button

Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 3 mg (15% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 12 mg (69% din necesarul zilnic)

6. Dovleac ghinda

Continut de fier per 180 grame de produs gatit – 2 mg (11% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (18% din necesarul zilnic)

7. Praz

Continut de fier per 180 grame – 2 mg (10% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 2 mg (12% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 7 mg (38% din necesarul zilnic)

8. Cocos uscat

Continut de fier per 30 grame – 1 mg (5% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 3 mg (19% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 1 mg (6% din necesarul zilnic)

9. Fasole verde

Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 5 mg (26% din necesarul zilnic)

10. Zmeura

Continut de fier per 180 grame – 1.8 mg (6% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 100 grame – 1 mg (4% din necesarul zilnic)
Continut de fier per 200 de calorii – 3 mg (15% din necesarul zilnic)

Factorii care afecteaza absorbtia si retentia fierului

– Cel mai important factor care afecteaza absorbtia si retentia fierului este nivelul de fier existent. Un nivel scazut de fier in organism va creste absorbtia, in timp ce un nivel ridicat de fier va reduce absorbtia. In general, absorbim 10-15% din fierul din alimente.
– Proteinele din carne cresc absorbtia fierului non-hemic.
– Vitamina C creste absorbtia fierului non-hemic cu pana la 85%.
– Taninurile, oxalatii, polifenolii si fitatii din ceai si din cafea pot reduce absorbtia fierului non-hemic cu pana la 65%. Ceaiul negru reduce absorbtia mai mult decat ceaiul verde si cafeaua.
– Urmatoarele ceaiuri si bauturi inhiba, de asemenea, absorbtia fierului: ceaiul de menta, cacao, verbina, floarea de tei, floarea de musetel si majoritatea celorlalte ceaiuri din plante care contin polifenoli.
– Calciul, polifenolii si fitatii din leguminoase, cereale integrale si ciocolata pot reduce absorbtia fierului non-hemic. Laptele si antiacidele pot inhiba si ele absorbtia suplimentelor de fier.
– Unele proteine din produsele din soia pot inhiba absorbtia fierului non-hemic.
– Alimentele bogate in fibre, precum cerealele integrale, legumele crude si taratele pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.
– Alimentele sau bauturile cu cofeina pot inhiba absorbtia suplimentelor de fier.

Predispozitii la carente de fier

1. Femeile la mestruatie. Din pricina hemoragiei din timpul menstruatiei, femeile pot dezvolta carente de fier. Cu cat pierderile de sange sunt mai mari, cu atat creste si riscul.
2. Persoane cu afectiuni renale. Persoanele cu insuficienta renala, si mai ales cele care fac dializa, prezinta un risc crescut de anemie feripriva. Motivul este reprezentat de incapacitatea rinichiului de a produce cantitati adecvate din hormonul numit eritropoietina, necesar pentru crearea de celule rosii si, deci, pentru retentia fierului.
3. Femei insarcinate si care alapteaza. Un fetus in dezvoltare necesita o cantitate mare de fier. De asemenea, prin laptele matern se pierde o cantitate mare de fier, dupa nastere.
4. Bebelusi mai mari si copii mici. Bebelusii si copiii mici necesita mult fier in perioada de crestere, fiind astfel expusi riscului carentelor de fier.
5. Persoane cu niveluri scazute de vitamina A. Vitamina A contribuie la trecerea fierului din depozite in organism. In lipsa unor cantitati adecvate de vitamina A, organismul nu poate regla cantitatea de fier, ceea ce duce la carenta de fier.
6. Persoane cu tulburari gastrointestinale. Diareea, ulcerele si alte tulburari si boli gastrointestinale pot duce la o absorbtie inadecvata a fierului.
7. Bolnavi de cancer. 60% dintre pacientii cu cancer de colon au carente de fier. 29-46% dintre pacientii cu alte tipuri de cancer au, de asemenea, deficite de fier in organism.
8. Persoane cu diete speciale. Persoanele care urmeaza o dieta restrictiva sau care au probleme cu absorbtia nutrientilor sunt expuse riscului de carenta de fier. Din aceasta categorie fac parte si cei care au suferit o operatie de bypass.
9. Persoane cu insuficienta cardiaca. Aproximativ 60% dintre persoanele cu insuficienta cardiaca au carente de fier.