Guvernul statului Penang a organizat recent o competitie internationala de design avand ca scop proiectarea unui masterplan pentru Insulele Sudice ale Penangului – un set de insule create artificial, situate in largul coastei de sud a Penangului.
La competitie au participat mai multe firme de arhitectura celebre, iar castigatoare a fost aleasa BIG (in colaborare cu Hijjas si Ramboll). Propunerea sa pentru planul general – numita BiodiverCity – a sustinut cel mai bine viziunea Penang2030. Planul s-a concentrat in mod clar pe posibilitatea de a fi locuit, stimuland o dezvoltare incluziva din punct de vedere economic si social si asigurand sustenabilitatea mediului pentru generatiile viitoare.
BiodiverCity ofera locuitorilor din Penang cu aproximativ 25 km mai multe proprietati pe malul marii, cu 4,6 km mai multe plaje publice si aproape 2 km patrati de parcuri noi. Va fi o destinatie globala in care dezvoltarea ecologica, culturala si economica va fi la ea acasa. Oamenii si natura vor coexista, iar zona va fi cunoscuta la nivel mondial drept unul dintre cele mai biodiverse locuri de pe planeta. Tarmurile sudice ale Penangului, cu insulele sale plutitoare asemanatoare nuferilor vor fi un simbol al sustenabilitatii, iar oamenii din intreaga lume vor veni aici sa se minuneze.
“Daca Penang este definit de o diversitate culturala bogata si de biodiversitatea sa abundenta, am dori sa vedem insulele sudice din Penang ca un arhipelag unde cele doua pot coexista intr-un ecosistem creat de om, extinzandu-se si consolidandu-se reciproc”, spune fondatorul BIG, Bjarke Ingels.
Cele trei insule principale vor reuni zone cu utilizare mixta pentru un numar de pana la 18.000 de persoane. In jurul fiecarei sectiuni va exista o zona tampon de 50-100 de metri, pentru a crea o relatie armonioasa intre pamant, oameni si fauna salbatica. Firma aseamana aceste zone tampon cu adezivii arhitecturali pentru noul ecosistem. Vor exista cursuri de apa, coronamente si zone de faleza, pentru ca animalele indigene sa se plimbe in siguranta in zonele locuite de oameni.
“Pornim intr-o calatorie menita sa creeze mai mult din Malaezia pentru generatiile viitoare. Am decis sa ridicam stacheta cat mai sus posibil uman, imaginand un nou arhipelag care isi propune sa fie mai divers atat din punct de vedere cultural, cat si din punct de vedere biologic decat dezvoltarile anterioare” a mai spus Ingels.
Cele trei insule se vor intinde impreuna pe o suprafata de peste 18 kilometri patrati, toate fara circulatie auto si cu strazi sigure pentru ciclisti si pietoni. Cu toate acestea, va exista transport autonom public aerian, acvatic si terestru.
Insulele se numesc Canalele, Mangrovele si Laguna, fiecare cu functiuni diferite.
- Insula The Channels (Canalele) – prima ce urmeaza a fi construita – va imbina vibratiile marca George Town cu un parc digital de 200 de hectare, pentru o fuziune interesanta intre vechi si nou.
- Insula The Mangroves va fi realizata din materiale cu amprente reduse de carbon, cum ar fi cherestea de origine locala, bambus si material reciclat.
- The Laguna este un grup de 8 insule mai mici, o adevarata oaza ecologica din care fac parte resedinte plutitoare, elegante si terasate, conectate prin coronamente si zone de promenada.
Toate cele trei insule vor fi conectate printr-o retea inteligenta care va oferi rezidentilor date live despre consumul de deseuri si energie. Comunitatile pot utiliza informatiile pentru a lua decizii legate de sustenabilitate. Finalizarea proiectului va dura, dupa toate probabilitatile, 15-20 de ani.
Comentarii recente