Menta, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Mentha piperita, este o planta aromatica utilizata de mii de ani atat pentru gustul unic, cat si pentru beneficiile asupra sanatatii.
Aroma sa fresh face menta un ingredient perfect pentru multe bauturi racoritoare. Principalul compus activ responsabil de gustul acestei plante este mentolul. In general, efectele benefice ale mentei in organism se datoreaza aceleiasi substante.
Iata ce proprietati are menta si cum o poti consuma.
Proprietatile mentei
De-a lungul timpului, au fost studiate efectele extractului si ceaiului de menta asupra sanatatii. Desi sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea beneficiilor mentei, pana acum s-au concluzionat urmatoarele:
Poate ameliora simptomele digestive
Menta ar relaxa musculatura neteda de la nivelul organelor, ceea ce poate ameliora spasmele tractului digestiv. Astfel, aceasta ar putea reduce balonarea, flatulenta si senzatia de indigestie. Menta ar putea fi utila si la pacientii cu sindrom de intestin iritabil. De asemenea, aceasta ar reduce greata si varsaturile la pacientii oncologici aflati sub chimioterapie (1).
Ar putea reduce durerea de cap
Mentolul stimuleaza circulatia sangvina si actioneaza ca un relaxant muscular. Aplicarea uleiului esential de menta diluat pe tample s-a dovedit a fi la fel de eficient ca paracetamolul (1).
Imbunatateste mirosul respiratiei
Mentolul este un ingredient comun al pastei de dinti, apei de gura si gumei de mestecat. Menta imbunatateste mirosul respiratiei nu numai prin aroma sa puternica, ci si prin proprietatile sale antibacteriene. Aceasta ucide bacteriile responsabile de mirosul neplacut al cavitatii bucale (1).
Poate ameliora sinuzita
Datorita proprietatilor antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii, ceaiul de menta poate ameliora sinuzita. Acesta imbunatateste fluxul de aer in tractul respirator, atat datorita mentolului, cat si vaporilor fierbinti (1).
Ar putea reduce crampele menstruale
Tot datorita actiunii miorelaxante (de relaxare a muschilor), suplimentele cu extract de menta pot fi la fel de eficiente ca antiinflamatoarele nesteroidiene in ameliorarea crampelor menstruale. Nu se stie daca ceaiul ar avea acelasi efect (1).
Poate contribui la cresterea energiei
Suplimentele cu menta si aromaterapia cu ulei esential de Mentha piperita ar putea fi utile pentru combaterea oboselii si starii de somnolenta pe durata zilei. De asemenea, menta ar putea imbunatati concentrarea (1).
Poate imbunatati somnul
Desi menta nu are un efect direct asupra somnului, aceasta te-ar putea ajuta sa te relaxezi inainte de culcare, prin proprietatile sale miorelaxante (1).
Ar putea scadea apetitul
Menta s-a dovedit utila in reducerea apetitului, ceea ce inseamna ca te-ar putea ajuta sa scazi in greutate. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai extinse, pentru a confirma acest efect (1).
Poate ajuta la gestionarea alergiilor sezoniere
Datorita continutului de acid rozmarinic, menta ar putea ajuta la reducerea simptomelor de alergie sezoniera, cum ar fi rinoreea, stranutul, mancarimea nasului si ochilor (1).
Cum poti consuma menta?
In general, menta este consumata sub forma de ceai sau infuzie. Poti utiliza menta uscata la plic/punga sau proaspata. Aceasta poate proveni din propria gradina sau din comert, unde se gaseste in ghiveci.
O alta metoda de a consuma menta este sa o adaugi in stare proaspata in limonada, apa de baut sau cocktailuri facute in casa.
De asemenea, frunzele de menta pot fi adaugate si in smoothie-uri de fructe sau legume.
Menta poate fi utilizata si sub forma de ulei esential. Acesta se poate aplica pe piele dupa ce a fost diluat cu un ulei vegetal sau poate fi adaugat in difuzorul de aromaterapie.
Poti opta si pentru suplimentele alimentare cu extract sau ulei esential de menta. Retine, insa, ca acestea nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa.
Prin urmare, menta poate avea numeroase beneficii pentru organism, deci o poti include cu incredere in dieta. Totusi, nu uita sa urmezi un stil de viata echilibrat pe termen lung.
Referinte:
- Groves, Melissa. “12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea. Accessed 13 Aug. 2022.
Comentarii recente