Ar trebui sa devin un ajutor de bucatar? ReclamaPeTelefon.ro iti ofera cateva informatii care, poate, te vor ajuta sa iei o decizie importanta in acest sens sau macar iti vor oferi o baza de informare pentru viitoarele decizii pe care le vei lua in viata.
Asadar, asistentii principali ai bucatarilor lucreaza alaturi de bucatari sefi, pregatesc ingrediente, gatesc si chiar aranjeaza mesele. De asemenea, curata bucataria, fac cumparaturi pentru produse alimentare si lucreaza cu alti membri ai personalului pentru a coordona serviciile. Ajutoarele bucatarului lucreaza in bucatarii, care sunt medii periculoase, ceea ce poate duce la raniri, arsuri sau boli.
Lucreaza mult in picioare, petrecand ore in sir in miscare prin bucatarie. Securitatea locului de munca a ajutoarelor de bucatar depinde in mare masura de succesul restaurantului si de dedicarea lor personala pentru munca. Aceasta slujba serveste ca o piatra de temelie catre o pozitie de bucatar-sef.
Aceasta pozitie necesita de cele mai multe ori finalizarea unui program de absolvire sau a unui program de ucenicie ori formarea la locul de munca. Cerintele de carierea se refera la o educatie necesara in acest sens prin detinerea unei diplome de asociat sau de ucenic in domeniu artelor culinare si la o experienta de cel putin 1-2 ani in bucatarie.
Aptitudinile principale se refera la pregatirea si prezentarea alimentelor, instruire in domeniul salubrizarii si sigurantei alimentelor, cunoasterea standardelor de alimente si echipamente, cunoasterea planificarii resurselor intreprinderii, analiza nutritiei, software de inventar si reteta, precum si capacitatea de a folosi foi de calcul si baze de date, abilitatea de a folosi tacamuri profesionale, game comerciale si cuptoare, termometre pentru alimente, mixere comerciale, razatoare, feliatoare pentru carne, rasnite etc.
Iata care sunt pasii necesari pentru a ajunge in aceasta pozitie.
Pasul 1: Finalizeaza un program de studiu sau un program de ucenicie obtinand o diploma in arte culinare
Programele de studiu si de ucenicie in artele culinare ofera cursuri formale coroborate cu posibilitatea de a practica abilitati culinare, cum ar fi gatirea, planificarea meniului, pregatirea alimentelor, achizitionarea alimentelor si managementul bucatariei. Sunt disponibile numeroase programe care se desfasoara chiar pe perioade de 2 – 3 ani.
Pasul 2: Castiga experienta
Absolventii de diplome in arte culinare sau programe de ucenicie lucreaza ca bucatari asistenti pentru hoteluri, restaurante, nave de croaziera, spitale, companii de catering si alte companii care pregatesc mancare. Castigarea experientei te va califica pentru certificarea voluntara sau te va ajuta sa avansezi in pozitia de bucatar-sef.
Pasul 3: Obtine certificarea pentru avansarea in cariera
Pentru a te califica mai departe, trebuie sa parcurgi fie un stagiu de minimum 2 ani, fie un program finalizat cu diploma sau sa ai o experienta de doi ani ca ajutor de bucatar de baza. Trebuie sa detii o diploma de liceu, precum si sa ai documentatie care sa verifice finalizarea cursurilor de siguranta alimentara si salubrizare, nutritie si managementul supravegherii. De asemenea, trebuie sa treci examenele practice si scrise.
Sfaturi de succes:
Perfectioneaza-te continuu urmand cursuri de perfectionare in siguranta alimentelor si salubrizare. Obtine certificari suplimentare pe masura ce castigi mai multa experienta in acest domeniu.
Comentarii recente