Parodontita este o afecțiune inflamatorie a țesuturilor care susțin dinții, cu consecințe variabile asupra sănătății bucale. Neglijată, parodontita duce la distrucția osului alveolar și la pierderea definitivă a dinților. Deși este o afecțiune care apare preponderent la adulți, parodontita se poate dezvolta inclusiv la persoanele foarte tinere, precum copii sau adolescenți. În astfel de situații, diagnosticul pus de către medic este cel de parodontită juvenilă.
Ce înseamnă parodontită juvenilă?
Parodontita juvenilă este o formă de parodontită care afectează adolescenții și tinerii adulți, caracterizată prin inflamația țesuturilor de susținere ale dinților (gingii, ligamente parodontale, cement și os alveolar), precum și prin distrugerea acestora, ceea ce poate duce la pierderea dinților într-o etapă timpurie a vieții. În funcție de momentul în care apare, parodontita la copii și adolescenți se clasifică în:
– parodontită prepubertală (afectează dinții de lapte, apare în general în jurul vârstei de 4-5 ani sau după eruptia dentara a tuturor dinților temporari);
– parodontită juvenilă (apare după vârsta de 11 ani și implică dinții definitivi).
Care sunt cauzele apariției parodontitei la copii și adolescenți?
Cauza principală a apariției parodontitei juvenile o reprezintă acumularea de placă bacteriană în jurul dinților și gingiilor, care conduce la inflamație și la deteriorarea țesuturilor. Alți factori care contribuie la dezvoltarea parodontitei în rândul copiilor includ predispoziția genetică, dieta necorespunzătoare, stresul, diabetul și alte afecțiuni medicale care afectează sistemul imunitar și răspunsul inflamator al organismului. În rândul adolescenților și al adulților, fumatul constituie un important factor de risc suplimentar.
Ce presupune tratamentul parodontitei?
Tratamentul parodontitei juvenile, adaptat la fiecare pacient în funcție de severitatea afecțiunii și de starea generală de sănătate orală, poate presupune:
– îmbunătățirea tehnicilor de periaj și utilizarea regulată a aței dentare;
– modificarea obiceiurilor alimentare;
– îndepărtarea plăcii și a depunerilor de placă bacteriană prin proceduri stomatologice.
Pacienții cu parodontită juvenilă trebuie monitorizați pe perioade lungi de timp, pentru a preveni recidiva afecțiunii și pentru a putea menține sănătatea orală pe termen lung. În cazurile mai avansate sau severe, pentru tratare parodontoza pot fi necesare proceduri chirurgicale, cum ar fi chirurgia parodontală (pentru a repara sau a regenera țesuturile de susținere afectate).
Cum poate fi prevenită parodontita juvenilă?
Parodontita juvenilă poate fi, în anumite situații, evitată prin îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală, controale regulate la stomatolog și prin evitarea consumului de alimente bogate în carbohidrați. Evitarea fumatului, în cazul adolescenților, este, de asemenea, un factor important în prevenirea parodontitei juvenile. Educația și conștientizarea asupra semnelor și simptomelor parodontitei juvenile sunt necesare pentru promovarea sănătății orale în rândul adolescenților și tinerilor adulți.
Comentarii recente