O echipa de oameni de stiinta israelieni de la Universitatea din Tel Aviv a reusit sa inverseze biologic procesul de imbatranire la om pentru prima data. Cum a fost posibil?! Prin folosirea camerelor hiperbarice de oxigen care anuleaza modificarile legate de varsta ale ADN-ului.
Terapia bazata pe oxigen este recunoscuta pentru ca influenteaza doua zone esentiale, raspunzatoare pentru faptul ca oamenii devin mai fragili pe masura ce imbatranesc:
- Telomerii – capsule protectoare aflate la capetele cromozomilor, care se scurteaza in timp, cauzand afectarea AND-ului.
- Celulele senescente – care se acumuleaza in corp si impiedica regenerarea celulara.
Ani intregi, cercetatorii s-au concentrat asupra acestor doua domenii in cadrul unui numar destul de mare de studii anti-imbatranire, avand in dezvoltare o serie intreaga de tratamente ce vizeaza telomerii si celulele senescente.
Cu toate acestea, e posibil ca echipa israeliana de la Universitatea din Tel Aviv sa fi gasit solutia – administrarea de oxigen pur pacientilor cu varste inaintate intr-o camera cu presiune ridicata. Ei au reusit sa creasca lungimea telomerilor, reducand in acelasi timp numarul de celule senescente cu 37%, permitand regenerarea de celule noi si sanatoase in locul lor.
Echipa a recrutat un grup de adulti cu varste de minim 64 de ani pentru acest proces. Subiectii au fost plasati individual intr-o camera hiperbarica, unde au respirat 100% oxigen printr-o masca, timp de 90 de zile, 5 zile pe saptamana, 90 de minute in fiecare zi.
Rezultatele au aratat ca telomerii au crescut inapoi la lungimea de acum 25 de ani, demonstrand ca este posibil sa dam timpul inapoi in anumite parti ale corpului uman.
In mod interesant, studiile anterioare au aratat ca indepartarea celulelor senescente la animale ar putea prelungi viata acestora cu o treime.
“Deoarece scurtarea telomerilor este considerata „Sfantul Graal” al biologiei imbatranirii, multe interventii farmacologice si de mediu sunt explorate pe larg in speranta ca vor permite alungirea telomerilor. Imbunatatirea semnificativa a lungimii telomerilor, manifestata in timpul si dupa aceste protocoale unice, ofera comunitatii stiintifice un fundament nou de intelegere al faptului ca imbatranirea poate fi intr-adevar anulata la un nivel celular-biologic de baza” a spus profesorul Shai Efrati, membru al echipei de studiu.
Mai multi factori ce tin de sanatate si de stilul de viata – printre care si obezitatea, deficitul de vitamine, fumatul si inactivitatea – pot accelera scurtarea telomerilor. Aceasta terapie ar contribui la cresterea telomerilor la nivelul initial si ar putea ajuta la prevenirea bolilor legate de varsta, cum ar fi artrita, Alzheimer si Parkinson.
“Dupa ce ne-am dedicat cercetarea explorarii impactului sau asupra functionalitatii creierului si a declinului cognitiv legat de varsta, am descoperit acum – pentru prima data la om – efectele biologice la nivel celular la adultii imbatraniti sanatosi” a spus directorul de cercetare medicala de la Centrul Sagol pentru Medicina Hiperbarica si Cercetare, dr. Amir Hadanny.
Acest studiu inovator deschide calea pentru terapii viitoare care prelungesc impactul celular pentru a inversa procesul de imbatranire.
Comentarii recente