Conform studiilor, 20% din alimentele lumii sunt contaminate de o infestare cauzata de rozatoare sau sobolani.
Contaminarea de rozatoare, desi evolutia tehnologica a serviciilor de combatere si prevenire a daunatorilor aplicate industriei alimentare ramase, are loc in toate etapele lantului agroalimentar. Apeleaza la servicii Profesional3dderatizare.ro atunci cand vrei sa scapi de soareci.
Prevenirea infestarii cu rozatoare
O infestare cauzata de rozatoare nu poate fi doar periculoasa pentru sanatatea umana. Dar poate fi foarte costisitor pentru organizatii. Ambele pentru ca alimentele sa fie eliminate ca neconforme.
Ambele pentru deteriorarea imaginii corporative. Infestarea cauzata de rozatoare poate aparea atat in lantul de aprovizionare cu materii prime, depozitare, cat si in etapele de productie, expediere a produselor finite si gestionare, depozitare a alimentelor pana la intrarea pe piata.
Contaminarea rozatoarelor: de ce este periculoasa?
O infestare de sobolani si rozatoare mareste capacitatea de contaminare a unei cantitati mari de alimente, datorita obiceiurilor lor de „rontait”, in care intra in contact si contamineaza mult mai mult decat consuma efectiv. De asemenea, ar trebui considerata marea capacitate de reproducere a sobolanilor si ca contaminarea de catre rozatoare poate aparea si prin pierderea parului si prin excrementele si carcasele acestora.
Prezenta unei infestari cauzate de rozatoare poate fi „utila” pentru alte tipuri de daunatori. Prezenta sobolanilor si rozatoarelor poate fi vehicul pentru transportul puricilor, paduchilor si capuselor si purtator de boli precum febra muscaturii de sobolan, leptospiroza, salmoneloza, tifosul si chiar ciuma.
Contaminarea de la sobolani si rozatoare: cum este prevenita?
Absurdul se datoreaza faptului ca o astfel de criticitate impactanta, precum contaminarea de la sobolani si rozatoare, nu are o definitie foarte clara decat cu privire la sanatatea alimentelor.
Cu toate acestea, cerintele cele mai clare si mai interesante pentru igiena si siguranta alimentelor in acest domeniu sunt cerute organizatiilor care intentioneaza sa implementeze si sa certifice un sistem de management sau un standard pentru siguranta alimentelor. Aceste standarde de certificare impun operatorilor din industria alimentara:
- Efectuarea unei evaluari aprofundate a riscurilor;
- Definirea conditiei prealabile a luptei impotriva daunatorilor;
- Implementarea actiunilor de atenuare, inclusiv actiuni preventive, operationale, de monitorizare si remediere;
- Instruirea si competenta operatorilor in domeniul combaterii daunatorilor si a problemelor de combatere a daunatorilor
Pentru a minimiza riscurile pentru hrana, mediu si specii netinta, organizatia trebuie sa isi concentreze eforturile asupra prevenirii si gestionarii infestarilor cu rozatoare. Folosirea colaborarii unui furnizor specializat de servicii de combatere a daunatorilor, care foloseste tehnicieni, experti in daunatori si care are propriile procese certificate cu standardul tehnic pentru gestionarea daunatorilor.
De asemenea, profesionistul trebuie sa demonstreze ca este atent sa respecte cerintele de mediu, pentru gestionarea deseurilor, capturilor, carcaselor si ca foloseste substante, pentru combaterea daunatorilor, in conditii de siguranta si eficienta in conditiile necesare de utilizare, care nu sunt periculoase pentru produsele alimentare. si pentru speciile care nu sunt tinta luptei.
Pentru a avea o procedura integrata eficienta de combatere a daunatorilor, nu este suficient sa va opriti la utilizarea substantelor chimice, cum ar fi rodenticidele, deoarece acestea nu sunt adesea foarte eficiente si foarte periculoase.
Impact asupra sigurantei alimentelor sau asupra speciilor neintinse de tratamente. Aceste produse trebuie utilizate intr-o maniera specifica si in deplina siguranta in cadrul unui program integrat.
Boli pe care soarecii le pot transmite
Soarecii pot transmite mai multe boli si de aceea este recomandat sa ii tii cat mai departe de tine.
Coriomeningita limfocitara (LCMV)
Gazda principala a coriomeningitei limfocitare (LCMV) este soarecele comun de casa. Rozatoarele pentru animale de companie se pot infecta dupa ce au intrat in contact cu soareci de casa salbatice care infesteaza magazine sau case de animale de companie. Femeile gravide sunt cele mai expuse riscului de infectie cu LCMV, care poate provoca malformatii congenitale si dizabilitati intelectuale la copilul nenascut.
Monkeypox
Monkeypox este o boala cauzata de un virus gasit la maimute si alte animale, cum ar fi sobolani, soareci si iepuri. A fost descoperita pentru prima data la maimute de laborator in 1958 si la oameni in 1970. In iunie 2003, maimuta a fost gasita la mai multe persoane din Statele Unite care probabil s-au imbolnavit dupa contactul cu caini infectati de animale de companie.
Oamenii iau variola de la un animal cu virus daca sunt muscati sau daca ating lichidul corporal sau sangele animalului. Boala se poate raspandi si de la persoana la persoana prin picaturi respiratorii produse prin stranut sau tuse. In Africa, variola de la maimuta ucide intre unu si zece la suta dintre persoanele care o primesc, dar acest procent este probabil mai mic in Statele Unite si Europa. Nu exista un tratament specific pentru maimuta; dar exista un vaccin disponibil care scade riscul de imbolnavire.
Avand in vedere aceste aspecte cu siguranta nu vrei soareci in preajma ta si te intelegem perfect. In plus, iti recomandam sa iei in calcul faptul ca acum, cu noile servicii de deratizare este chiar usor sa ii tii departe.
Comentarii recente