Caldura si umiditatea favorizeaza cresterea plantelor
Plantele au nevoie de umiditate, caldura si lumina pentru a creste. O sera stabilizeaza mediul de crestere controland temperatura ambianta si protejand plantele de frigul extrem.
Un gradinar fara sera este ca un bucatar fara cuptor. Da, poti sa gestionezi, sa improvizezi si sa fii totusi creativ, dar sera faciliteaza mult mai mult decat ti-ai putea imagina. O sera iti permite sa inventezi cele mai divine combinatii pentru gradina ta, sa experimentezi ingredientele tale si sa hranesti cele mai minunate plante. Iti sustine plantele intr-un mediu hranitor si ofera conditiile potrivite pentru cresterea acestora.
Relatia dintre un gradinar si sera lui este emotionala; despre asta nu exista nicio indoiala. Dar exista stiinta solida in spatele beneficiilor serei si nu este totul despre plantele tale. O sera este un refugiu pentru gradinar, un loc pentru practicarea alchimiei horticole si ofera spatiu pentru activitati de mindfulness, precum si pentru ridicarea spiritului in acele zile umede, reci si plictisitoare pe care le traim atat de des.
Este un adapost de vreme, un loc pentru reflectie linistita si undeva departe de agitatia vietii de zi cu zi. Citeste mai multe pe www.perita.ro.
Plamanii planetei
Dar cand vine vorba de plantele tale, sera este un catalizator. La fel ca orice mare productie de alimente, chiar si legumele au nevoie de cele mai bune ingrediente; ingrediente de calitate pe care o sera le imbunatateste. Mai intai au nevoie de lumina ca sursa de energie pentru procesul de fotosinteza, iar o sera valorifica puterea soarelui prin panourile sale de sticla. Fara lumina, plantele tale nu pot creste. Este la fel de simplu.
O sera amplifica lumina si ofera, de asemenea, un loc protejat pentru cresterea plantelor tale. Plantele au nevoie de apa, pe care gradinarul atent o va oferi plantelor sale si au nevoie si de dioxid de carbon, care este prezent in aer.
Moleculele de apa din reactie sunt descompuse si elibereaza oxigen in atmosfera. Plantele folosesc dioxidul de carbon si produc lanturi de carbon sub forma de zaharuri si alimente vegetale pe care le folosesc pentru a alimenta cresterea si pentru a stoca lanturile de carbon in structura frunzelor si fibrelor lor, transformandu-le in rezervoare virtuale de carbon. De aceea, plantarea copacilor si cultivarea plantelor este buna pentru planeta.
Ventilatie
Atata timp cat exista o buna ventilatie si un flux de aer in sera dvs., va exista mult dioxid de carbon. Amintiti-va, in absenta luminii (noaptea), plantele voastre vor respira si vor produce dioxid de carbon care va imbogati aerul din sera cu CO2 si acesta va fi folosit de plante pentru fotosinteza care va avea si un produs rezidual – OXIGENUL, de aceea copacii si plantele sunt considerati adevaratii plamani ai planetei noastre.
Pe scurt, sera ofera, imbunatateste si sustine conditiile perfecte pentru fotosinteza, metoda prin care plantele isi produc hrana si cresc.
Cresterea plantelor intr-o sera prelungeste sezonul de crestere la ambele cicluri, astfel incat la sfarsitul iernii si la inceputul primaverii, se imbunatatesc conditiile de crestere pentru plante si le permite sa inceapa cresterea mai devreme decat ar creste atunci cand cresc in aer liber. Acest lucru ii permite gradinarului de sera sa semene mai devreme si sa culeaga beneficiile sezonului de vegetatie prelungit.
Semanand succesiv, adica cateva seminte la fiecare doua saptamani, un cultivator de sera poate culege o recolta pana in toamna, in special prin utilizarea mediului de sera pentru a cultiva rasaduri semanate tarziu.
Cum au aparut morcovii?
Planta a fost introdusa in Spania de mauri in secolul al VIII-lea. In secolul al X-lea, radacinile din Asia de Vest, India si Europa erau violete. [18] Morcovul modern isi are originea in Afganistan cam in aceasta perioada. Savantul evreu din secolul al XI-lea Simeon Seth descrie atat morcovii rosii, cat si cei galbeni, la fel ca si agricultorul arabo- andaluz din secolul al XII-lea , Ibn al-‘Awwam. Morcovii cultivati au aparut in China in secolul al XII-lea, [21] si in Japonia in secolul al XVI-lea sau al XVII-lea.
Exista multe afirmatii conform carora cultivatorii olandezi au creat morcovi portocalii in secolul al XVII-lea pentru a onora steagul olandez la acea vreme si William of Orange. Alte autoritati sustin ca aceste afirmatii nu au dovezi convingatoare.
Morcovii moderni au fost descrisi cam in aceasta perioada de catre anticarul englez John Aubrey (1626–1697): „Morcovii au fost semanati pentru prima data la Beckington, in Somersetshire. Un om foarte batran de acolo [in 1668] si-a amintit prima lor aducere aici.” Colonistii europeni au introdus morcovul in America coloniala in secolul al XVII-lea.
Morcovii in exterior violet, inca portocalii pe interior, au fost vanduti in magazinele britanice incepand cu 2002.
Daucus carota este o planta bienala . In primul an, rozeta sa de frunze produce cantitati mari de zaharuri , care sunt stocate in radacina pivotanta pentru a oferi energie plantei sa infloreasca in al doilea an. La scurt timp dupa germinare , rasadurile de morcov prezinta o demarcatie distincta intre radacina pivotanta si tulpina: tulpina este mai groasa si lipsita de radacini laterale. La capatul superior al tulpinii se afla frunza samanta . Prima frunza adevarata apare la aproximativ 10-15 zile dupa germinare.
Frunzele ulterioare sunt alternative (cu o singura frunza atasata la un nod), aranjate spiralat si compuse pinnat , cu bazele frunzelor care invelesc tulpina. Pe masura ce planta creste, bazele frunzelor semintelor, langa radacina pivotana, sunt impinse in afara. Tulpina, situata chiar deasupra solului, este comprimata si internodurilenu sunt distincte.
Cand tulpina semintelor se alungeste pentru inflorire, varful tulpinii se ingusteaza si devine ascutit, iar tulpina se extinde in sus pentru a deveni o inflorescenta foarte ramificata de pana la 60-200 cm (20-80 inchi) inaltime.
Comentarii recente