Indiferent de salonul pe care l-ai vizitat, maestrii cosmetologi trebuie sa respecte regulile de baza ale securitatii si igienei. Si anume, sterilizarea si dezinfectarea constanta a tuturor instrumentelor cu care trebuie sa lucreze in timpul zilei.
Sterilizarea este un pas foarte important in orice procedura cosmetica. In acest scop, in cosmetologie sunt utilizate sterilizatoare speciale.
Inceputul sterilizarii instrumentelor de frumusete
Inainte de utilizarea pe scara larga a tehnologiei de sterilizare in industria de infrumusetare si medicamente, aceasta era folosita in principal prin fierbere. Materialele necesare (piepteni, pile de unghii, foarfece, pensete, de exemplu) erau plasate in apa clocotita si pastrate la temperatura ridicata timp de cel putin 30 de minute.
Cu toate acestea, procesul de dezinfectie si-a pierdut semnificatia. La urma urmei, prin uscare cu servetele, germenii ar putea ajunge din nou pe aparatele proaspat fierte.
Apoi din ce in ce mai multi au inceput sa introduca sterilizarea, adica procesul prin care are loc distrugerea completa a bacteriilor patogene, a microbilor, a sporilor si a ciupercilor patogene.
Este important sa se elimine microorganismele pentru a preveni reproducerea lor ulterioara. Se crede ca sterilizarea instrumentelor este una dintre cele mai fiabile si dovedite metode de protectie impotriva infectiilor pielii.
Nu trebuie confundata cu dezinfectarea. In timpul dezinfectarii, sunt eliminate si microorganismele potential daunatoare si riscul de infectie este redus, dar numai pana la un anumit nivel. Dar dupa sterilizarea dispozitivelor, poti fi absolut sigur ca utilizarea lor ulterioara va fi sigura pentru sanatate.
Sterilizarea instrumentelor de manichiura si pedichiura
Sterilizarea este un pas obligatoriu atunci cand efectuez tratamente cosmetice, iar profesionistii in cosmetica ar trebui sa se apropie de aceasta cu deplina responsabilitate. Este important sa sterilizezi corect echipamentele de manichiura si pedichiura deoarece o curatare slaba are ca rezultat dezvoltarea ciupercilor unghiilor.
Inainte de sterilizare, instrumentele trebuie spalate cu apa sau cu o solutie speciala de dezinfectare.
Autoclav pentru instrumente de manichiura si pedichiura
Cel mai adesea, institutiile medicale si clinicile de cosmetologie au folosit sterilizarea cu abur. Cu aceasta metoda, instrumentele sunt sterilizate cu abur fierbinte (130-135°C) cu o presiune de pana la 3,5 bar. Tratamentul se poate efectua cu un autoclav pentru instrumente de manichiura si pedichiura Enbio S.
Exista doua clase de autoclave, clasa N si clasa B. Principiul lor de functionare este in general similar, dar nu exista pompa de vid in clasa N de autoclav (spre deosebire de B). Materialul poate fi sterilizat deschis si neambalat. Dar daca trebuie sa utilizezi instrumente infasurate sau cavitati si incuietori, va functiona o autoclava B standard (adica capabila sa creeze un vid).
Autoclavarea este o metoda de sterilizare foarte eficienta si rapida, dar este foarte rar utilizata de proprietarii de saloane de infrumusetare datorita pretului ridicat si cheltuielilor ridicate.
In esenta, actiunea unui autoclav este similara cu principiul vaporilor, sterilizarea insasi dureaza in acest caz 15-20 de minute. Aburul, care este sub o presiune usoara, indeparteaza complet bacteriile patogene, microbii, sporii si ciupercile patogene de pe suprafata instrumentelor, nu lasa sedimente si nu are niciun efect nociv.
Comentarii recente