In bucatarie, prospetimea produselor este esentiala pentru a pregati feluri de mancare delicioase si autentice si, atunci cand vorbim despre peste, poate ca este cu atat mai mult. Stii cum sa recunosti un produs proaspat si proaspat capturat? Daca nu sunteti un pescar cu experienta, nu va faceti griji, urmati sfaturile noastre.
Cum iti poati da seama daca pestele este proaspat
Pentru a intelege daca pestele este proaspat, nu este necesar sa fiti un pescar expert sau sa fiti proprietarul unui magazin de peste, tot ce trebuie sa faceti este sa va uitati cu atentie la 5 factori: culoare, ochi, miros, branhii si rigiditate a carnii . Sa le vedem in detaliu.
Culoare
Primul si cel mai simplu factor pe care sa te bazezi este culoarea: daca pestele este proaspat, culoarea va fi irizata si stralucitoare. Acordati atentie cuticulei, un fel de membrana care acopera pestele si care, daca tocmai a fost prins, ii ofera reflexe care amintesc culorile curcubeului: in acest caz nu veti avea nicio indoiala cu privire la prospetimea produsului pe care il cumpara. De fapt, daca pestele nu este proaspat, acesta pierde cuticula si, odata cu acesta, culoarea sa stralucitoare si stralucitoare, devenind opaca.
Ochii
Probabil cel mai important indicator si care nu minte in ceea ce priveste prospetimea pestelui este ochiul: de indata ce este prins, pestele are ochi convex si proeminenti, de o culoare neagra intensa si foarte stralucitori. Odata cu trecerea timpului si, prin urmare, cu procesul treptat de deshidratare, ochiul tinde sa se deterioreze, devenind opac, usor scufundat si apoi treptat din ce in ce mai concav.
Pentru adevaratii cunoscatori, trucul este in obiectivul elevului, pe care cel mai indraznet ii poate cere vanzatorului de peste: daca lentila este transparenta, pestele este foarte proaspat, de fapt devine mai intunecat si opac de-a lungul zilelor, o regula de asemenea valabil pentru pestele congelat.
Mirosul
Proverbul spune: „Oaspetele este ca pestele, dupa trei zile miroase” si, dupa cum stim, exista intotdeauna un adevar subiacent in proverbe. Pestele proaspat are un miros delicat care aminteste in mod natural marea si mirosul de sare: daca la intrarea in pescarie simti un miros urat sau, mai rau, un miros stricat.
Branhiile
Prospetimea codului, morunului, pestelui scorpion si a pestilor cu branhii poate fi recunoscuta si prin starea acestuia din urma: de fapt, daca pestele este proaspat, branhiile vor fi roz aprins; nu vor fi sangerosi si nu vor avea mucus sau alte secretii. Mirosul branhialelor este, de asemenea, un factor care nu trebuie subestimat: daca este pescuit doar sau recent, mirosul branhialelor il va aminti pe cel al algelor marine.
Rigiditatea carnii
Nu in ultimul rand, pentru a recunoaste prospetimea pestelui ne putem baza pe consistenta si elasticitatea carnii sale: corpul trebuie sa fie rigid, arcuit si ferm la atingere, in timp ce pielea trebuie sa fie bine intinsa si stralucitoare.
Daca este luat de cap si tinut orizontal, un peste proaspat prins nu va tinde sa se indoaie, ci mai degraba va ramane tensionat, tocmai pentru ca si carnea va fi ferma si nu va fi deshidratata. Daca ati achizitionat un peste care a fost deja deschis si eviscerat, acordati atentie solzilor, daca adera perfect la carne, produsul este proaspat.
De ce sa mananci peste?
Sunt mai multe motive pentru a manca peste proaspat iar noi iti recomandam sa il alegi de fiecare data asa si sa eviti pestele congelat pe cat de mult posibil. Iata care sunt cele mai importante avantaje pe care pestele ti le ofera:
In primul rand, pestele este un aliment usor si cu putine calorii. Prin urmare, atunci cand esti la dieta, includerea pestelui pe lista de alimente utilizate este cea mai buna solutie pentru a obtine rezultatele dorite. Un alt aspect foarte important este faptul ca pestele proaspat, chiar si cel cu grasime multa, este un peste pe care vei putea sa il folosesti in diete, pentru ca grasimea lui este bogata in acizi grasi nesaturati care iti ajuta organismul.
Pestele este bogat in fier, motiv pentru care vine cu o serie de beneficii importante pentru intregul organism. De aceea sunt multi nutritionisti care recomanda consumul constant de peste, cel putin o data pe saptamana.
In cultura noastra pestele este lasat undeva in plan secund si nu este folosit la adevaratul sau potential. Iti amintim ca nu trebuie sa stai langa Dunare sau langa mare pentru a manca peste si poti oricand sa faci propriile retete acasa utilizand pestele proaspat pe care il gasesti in magazine astfel incat obtii retete savuroase pentru intreaga familie.
Pestele se gateste usor si tot ce trebuie sa faci este sa respecti instructiunile existente pe ambalajul produsului astfel incat in final, sa obtii cele mai bune rezultate posibile. Cumpara peste variat pentru a incerca retete cat mai diversificate si pentru a testa arome noi.
Comentarii recente