Cheia pentru a gati carnea intr-un mod sanatos este sa nu adaugati grasimi si calorii in timpul procesului de preparare. De exemplu, prajirea poate adauga calorii si grasimi nocive suplimentare in comparatie cu coacerea.
De asemenea, se recomanda evitarea gatirii carnii direct deasupra unei flacari deschise, deoarece aceasta tehnica duce la aparitia agentilor cancerigeni. Este recomandat sa taiati excesul de grasime alba din carne inainte de a o gati. Chiar daca pare o sarcina grea, trebuie sa stiti ca exista multe modalitati de a gati sanatos carnea, asadar cititi sfaturi pentru gatit carnea de la SpinMag.org.
Fierberea
De cele mai multe ori, aceasta modalitate ne duce cu gandul la prepararea supelor, dar poate fi folosita si pentru a prepara carnea pentru salata. Veti avea nevoie doar de o cantitate mica de lichid si sare. Retineti ca va trebui sa gatiti carnea la foc mic, nu in apa clocotita. Pentru o aroma mai intensa, puteti adauga in apa sos de rosii sau condimente.
Sous vide
Sous vide este tradus din franceza “sub vid”. Carnea va fi pusa intr-o punga sigilata, care, la randul acesteia, va fi plasata intr-un rezervor cu apa calda. Dupa ce mancarea a fost preparata, o puteti pune si intr-o tigaie cu putin ulei de masline pentru un plus de aroma.
In timp ce unii ar putea fi intimidati sa incerce gatitul sous vide acasa, mai multi nutritionisti sustin ca nu este un stil de gatit complicat sau scump. De asemenea, nu va fi nevoie sa va faceti griji in legatura cu utilizarea pungilor sous vide pentru gatit, deoarece plasticul este fabricat din materiale rezistente la caldura.
Broiling (sau fierberea rapida)
Fierberea implica o temperatura ridicata de gatit, dar o durata scurta. Unele bucati delicate de carne pot fi gatite in acest fel din cauza timpului scurt. Iar caldura este deasupra mancarii in loc sa fie dedesubt, prin ridicarea vaporilor.
Prajirea
Prajirea poate fi o modalitate usoara de a gati rapid bucati de carne. Aceasta metoda implica utilizarea unei cantitati mici de ulei, iar carnea se poate gati rapid. Totusi, nu trebuie sa depasiti cantitatea de ulei recomandata de nutritionisti si sa fiti sigur ca alegeti uleiuri sanatoase pentru organism cum ar fi uleiul de masline sau uleiul din samburi de struguri. Daca alegeti aceasta metoda, puteti adauga legume si condimente in tigaie.
Ati purea folosi ardei, ceapa, mazare, rosii, dovlecei, ciuperci etc. Evitati sa folositi o multime de sosuri din comert deoarece acestea nu sunt sanatoase. Totusi, daca vreti sa preparati o tocana cu putina carne, sa stiti ca acest lucru necesita un timp mai mare de gatit, dar poate fi un mod cu adevarat sanatos de a gati carne.
Ciorbele sau tocanita cu legume si carne sunt surse de nutrienti si proteine benefice pentru corpul nostru. Principalul avantaj pe care il au tocanele si supele, comparativ cu alte feluri de mancare, este ca folositi lichidul care se scurge din carne la temperaturi mari.
Acest lucru este benefic, deoarece substantele nutritive solubile in apa precum vitaminele B si vitamina C se pot scurge in sos/supa. Daca veti scurge apa, puteti pierde o parte din valoarea nutritionala a carnii.
Comentarii recente