Cand vine vorba de a duce copilul la o cresa sau gradinita, munca ta este, de asemenea, vitala. Nu trebuie sa lasi totul in mainile educatorilor. Indiferent de cata incredere ti-au inspirat si cat de confortabil s-a simtit cel mic, trebuie sa stii ca esti esential in educatia si dezvoltarea lor.
Primul lucru de remarcat este ca timpul petrecut cu copilul trebuie sa fie unul de calitate.. Cand stai cu el, ai grija de el, si in principal doar de el, si lasa deoparte orice altceva ai de facut in acel moment. Nu este nimic mai important, sau mai plin de satisfactii, decat sa profiti la maximum de timpul pe care il petreci impreuna cu acesta.
Gradinita si atitudinea pozitiva
Cand lasi copilul la gradinita, deseori mamele simt o anxietate. Nu lasa lucrurile sa ramana asa. Este bine sa te implicit si sa ceri centrului sa organizeze intalniri regulate cu parintii si sa fii informat cu privire la progresul copilului tau. Discuta cu educatorii si intreaba ori de cate ori ai indoieli, desi nu ar trebui sa-i subestimezi niciodata sau sa-i inveti cum sa trateze copiii. Daca sunt buni profesionisti, stiu sa o faca mai bine decat oricine altcineva.
Ceva ce nu ar trebui sa faci este sa imparti brusc ziua intre gradinita si casa. Afla ce face copilul tau acolo, ce invata, activitatile pe care le face si da continuitate ale zilei. Lasa-l sa invete din realizarile sale si sa continue sa lucreze si sa se distreze. Este nevoie sa gasesti gradinite particulare cu profesori buni.
Poate ti se pare ingrozitor sa faci acest pas, si anume sa il lasi in mainile strainilor. Nu te gandi sa arai atcea angoasa in fata copilului. Pe langa faptul ca iti ascunzi temerile, este bine sa respecti si cateva reguli de comportament, astfel incat nici copilului, nici tie sa nu iti fie greu:
- Daca copilul are cateva luni nu va avea prea multe probleme, de obicei nu protesteaza.
- Primele zile este bine ca cel mic sa mearga doar cateva ore si de asemenea este bine sa intri cu el. Ramai daca poti cateva minute jucandu-te cu toti copiii.
- Daca dupa un timp observi ca copilul tau este inca nelinistit si suspicios in gradinita, scoate-l afara. Incearca in alta zi si daca ramane la fel de agitat, renunta si consulta-te cu medicul pediatru. Nu se intampla de obicei, dar exista copii care au o perioada foarte proasta si nu se obisnuiesc niciodata cu separarea. Nu iti face griji si asteapta pana cand este mai mare pentru a-l duce la gradinita sau la scoala.
Cea mai buna alegere
In aproape nici un centru nu ar trebui sa fie impiedicat un parinte sa vada cu ochii lui cum arata o gradinita pe interior si care sunt regulile de desfasurare ale activitatilor din acel centru. Daca esti in cautarea unei bune gradinite pentu copilul tau, respecta standardele de siguranta si igiena.
- Exista o atmosfera afectiva si placuta.
- Personalul este grijuliu, responsabil si calificat.
- Nu exista discriminare intre copii.
- Copiii sunt distribuiti in clase in functie de varsta lor.
- Se combina tot felul de activitati, multe dintre ele in aer liber.
- Esti informat periodic cu privire la progresul copilului tau.
- Se recomanda un medic pediatru si un psiholog.
Cerinte esentiale
- Spatii pentru utilizare exclusiva si acces independent.
- Numarul de copii per educator trebuie sa fie in conformitate cu standardele stabilite
- Camera pentru copiii sub doi ani ar trebui sa aiba zone separate pentru odihna si igiena copilului.
- Un loc igienic de toaleta pe camera pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si trei ani, cu chiuvete si toalete.
- Toaleta pentru personal separata de cea a copiilor.
- Un spatiu adecvat pentru prepararea alimentelor.
- Camera multifunctionala sau sala de mese adecvata.
- Un loc de joaca cu spatiu adecvat.
Copiii ar trebui impartiti in grupuri diferite in functie de varsta lor, deoarece au un ritm foarte diferit de viata si invatare. Pentru a alege o gradinita sau o cresa, in primul rand este necesar sa se analizeze conditiile spatiilor fizice pe care unitatea le are:
- Iluminat:ca exista suficienta lumina naturala, protectie impotriva caldurii si frigului.
- Igiena: care are in vedere peretii si podelele suprafetelor lavabile care evita acumularea de murdarie, acarieni si praf de mediu.
- Incalzire:ca are un sistem de incalzire protejat de accesul copiilor, pentru a preveni accidentele si a evita poluarea mediului.
- Ventilatie:care are ferestre care permit ventilarea adecvata a incintelor.
- Terase:ca exista suficiente spatii deschise in functie de numarul de copii care frecventeaza unitatea. Gandeste-te ca exista spatii cu umbra si protejate de ploaie si care au unelte de joaca, recreere si spatii verzi si care, in plus, sunt sigure pentru copii.
Daca o gradinita poate respecta aceste standard, atunci poti sa o iei in calcul pentru copilul tau.
Comentarii recente