Polipropilena se numara printre cele mai utilizate materiale plastice din lume. 82% din biberoanele destinate hranirii bebelusilor din toata lumea sunt fabricate din polipropilena. Insa oamenii de stiinta vin cu o descoperire care socheaza intreaga omenire: atunci cand sunt incalzite la temperatura recomandata pentru sterilizare si in timpul prepararii formulei de lapte praf pentru hranirea bebelusilor, aceste biberoane elibereaza milioane de microplastice si trilioane de nanoplastice pe litru.
Cu alte cuvinte, bebelusii hraniti cu biberonul consuma zilnic milioane de microplastice, alaturi de laptele formula care ar trebui sa le sustina dezvoltarea si sanatatea. Lichidele calde elibereaza, de asemenea, fragmente minuscule de plastic si in fierbatoarele de apa si in recipientele pentru alimente.
Constatarile oamenilor de stiinta de la Trinity College din Dublin, cei care au realizat studiul, au condus la o lista de recomandari privind prepararea formulei de lapte in biberoanele de plastic din polipropilena. Lista cuprinde, de asemenea, si intructiuni de sterilizare, astfel incat scurgerile de micro si nanoplastice sa fie minimizata.
“Am fost pur si simplu uluiti de numarul de microplastice produse de biberoane. Un studiu realizat anul trecut de Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca adultii ar consuma intre 300 si 600 de microplastice pe zi, iar valorile medii obtinute de noi au fost de ordinul unui milion sau a catorva milioane! Trebuie sa incepem sa facem studii de sanatate pentru a intelege implicatiile. Lucram deja alaturi de colegii nostri pentru a intelege ce butoane ale sistemului imunitar apasa aceste particule”, a spus profesorul John Boland, cercetator la Facultatea de Chimie Trinity, care a lucrat la studiu.
Implicatiile pentru sanatate sunt inca necunoscute, insa echipa spune ca se impune o clarificare de urgenta, mai ales atunci cand sugarii sunt expusi atat de dramatic acestei situatii.
“Aceste descoperiri reprezinta o borna importanta. Dimensiunea expunerii la microplastice prezentata in acest studiu poate parea alarmanta, insa efectele din realitate asupra sanatatii sugarilor necesita investigatii suplimentare”, este de parere Philipp Schwabl, cercetator la Universitatea Medicala din Viena, care nu a luat parte la acest studiu.
Boland spune ca majoritatea acestor particule ar fi excretate, dar ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege daca unele dintre ele sunt absorbite in fluxul sanguin si care sunt efectele lor asupra altor parti ale corpului.
“Eu am renuntat deja la toate acele recipiente alimentare pe care le foloseam inainte si, daca as avea copii mici, as modifica modul in care le pregatesc formula de lapte. Mesajul este principiul precautiei”, a spus el.
Cu toate acestea, profesorul Oliver Jones de la Universitatea RMIT din Melbourne spune ca parintii nu ar trebui sa intre in panica, deoarece nivelurile de expunere ale bebelusilor sunt estimari, nu masuratori exacte. “Nu ar trebui sa-i facem pe parinti sa se simta prost pentru ca folosesc biberoane din plastic. Insa ceea ce ilustreaza acest studiu este, de fapt, ca problema microplasticelor este probabil mult mai ampla decat credem, fiind un aspect de care trebuie sa incepem sa ne ocupam cu adevarat” a aratat profesorul.
Ceea ce produce cantitatea abundenta de microplastice este combinatia dintre apa fierbinte si agitarea biberonului. Microplasticele sunt mai mici decat un fir de par uman – atat de mici incat nu pot fi vazute cu ochiul liber, in timp ce nanoplasticele sunt chiar mai mici de atat!
Echipa recomanda o strategie diferita de spalare si preparare a formulelor de lapte, pentru a reduce numarul de microplastice produse. Iata mai jos cateva idei incluse in aceasta strategie:
– In primul rand, sterilizeaza biberoanele conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
– Intre timp, fierbe apa intr-un recipient non-plastic si las-o sa se raceasca; foloseste-o apoi pentru a clati de trei ori biberonul sterilizat.
– Prepara formula separat, intr-un recipient non-plastic, lasa-l sa se raceasca si apoi pune laptele intr-un biberon sterilizat si clatit.
“Vazand aceste rezultate in laborator, am recunoscut imediat impactul potential pe care l-ar putea avea. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este sa alarmam in mod nejustificat parintii, mai ales ca nu avem suficiente informatii cu privire la potentialele consecinte ale microplasticelor asupra sanatatii sugarilor” a spus Boland. “Cu toate acestea, facem apel la factorii de decizie sa reevalueze indrumarile actuale privitoare la prepararea formulelor de lapte atunci cand se utilizeaza biberoane din plastic pentru alimentatia sugarilor. Extrem de important este faptul ca am constatat ca e posibil sa se atenueze riscul de a ingera microplastice, prin schimbarea practicilor de sterilizare si preparare a formulelor”, adauga cercetatorul care mai spune ca “materialele plastice sunt materiale minunate, cu multe aplicatii utile. Asa ca realitatea este ca ele vor ramane mult timp printre noi si va trebui sa le facem mai sigure si mai rezistente”.
O alta optiune pentru aceasta situatie este folosirea biberoanelor din sticla.
Aceasta cercetare vine cu noi si noi dovezi cu privire la cresterea numarului de moduri in care oamenii consuma microplastice. Alte studii au descoperit particule de plastic in fructe si legume, lapte, pliculete de ceai, apa potabila vanduta in recipiente din plastic de unica folosinta si chiar in aer.
Comentarii recente