Utilizarea resurselor spatiale prin exploatarea miniera a asteroizilor are potentialul de a fi o industrie de miliarde de dolari, de care bineinteles ca oamenii de afaceri sunt interesati. La finele anului trecut, compania privata de resurse spatiale din Beijing, Origin Space, a anuntat ca va lansa un robot de minerit spatial, numit NEO-1. Desi ideea extractiei de resurse din afara Pamantului s-a aflat demult in mintea cercetatorilor si antreprenorilor, startup-ul chinez este unul dintre primii care au facut pasi spre testarea capacitatilor si identificarea locatiilor miniere.
NEO-1 nu va face exploatarea in sine, ci va testa tehnologiile. Robotul este un mic satelit de 30 kg, care va fi lansat in spatiu de o racheta chineza din seria Long March, ca sarcina utila secundara si va intra pe o orbita sincrona solara de 500 de kilometri altitudine.
“Obiectivul este acela de a verifica si de a demonstra mai multe functii, cum ar fi manevra orbitala a navei spatiale, captarea simulata a corpului celest mic, identificarea inteligenta a navelor spatiale si controlul” a spus co-fondatorul Origin Space, Yu Tianhong.
Compania va lansa si o alta nava spatiala – un satelit dezvoltat de DFH Satellite Co. Ltd. numit Yuanwang-1 (alias Little Hubble sau Micul Telescop) – in 2021. Nava va avea un telescop optic, conceput pentru a monitoriza si observa asteroizii din apropierea Pamantului. Este vorba practic despre un robot spion care va urmari eventualele locatii target cu resurse exploatabile. Dupa Yuanwang-1 va urma si o a treia misiune – trimiterea lui NEO-2 pe Luna – ce ar urma sa aiba loc undeva la finele lui 2021 sau la inceputul lui 2022.
Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a anuntat recent ca Agentia va achizitiona probe de regolit lunar (stratul pietros ce acopera suprafata Lunii) si de roca de la companii comerciale, relansand interesul pentru problema resurselor spatiale la nivel mondial. Iar Donald Trump a adoptat o ordonanta executiva care incurajeaza exploatarea resurselor pe asteroizi si pe Luna.
Cu toate acestea, directorul de planificare a programelor din cadrul Fundatiei Secure World, Brian Weeden, spune ca nu este atat de plin de resurse si de simplu pe cat pare. “Am auzit multe despre apa de pe Luna, dar daca vorbiti cu orice cercetator specializat in Luna, va va spune ca nu stim care este compozitia chimica a apei respective si cat de dificil va fi sa o extragem si sa o rafinam astfel incat sa devina un produs utilizabil. Acelasi lucru este valabil si pentru asteroizi, ba chiar intr-o masura si mai mare. Pe Pamant avem operatiuni miniere uriase, precum si fabrici si topitorii pentru a rafina materiile prime si a le transforma in produse utilizabile. De cate din acestea veti avea nevoie in spatiu si cum le veti construi?” intreaba Weeden. “In acest moment, singurii clienti reali sunt agentiile spatiale nationale, care intentioneaza sa faca lucruri pe Luna. Poate ca au o destinatie pentru regolitul lunar ca material de constructie si pentru apa pentru combustibil si pentru sustinerea vietii. Dar, in afara de micul contract pe care l-am vazut de la NASA saptamana trecuta, nu exista niciun interes major din partea guvernelor de a cumpara aceste materiale in mod comercial sau la ce pret” a mai adaugat el.
Cu toate acestea, exista si alte companii miniere spatiale, inclusiv cateva firme din SUA (Planetary Resources si Deep Space Industries); si o companie din Tokyo numita iSpace, care a strans deja 28 de milioane de dolari pentru a incepe o serie de module Lunare. Planetary Resources a fost prima companie, dar a suferit probleme de finantare si a fost vanduta catre ConsenSys in 2018. Intre timp, Deep Space Industries s-a indepartat de exploatarea miniera a asteroizilor, orientandu-se catre productia de sateliti mici.
Nu e greu de presupuns ca intregul concept de minerit spatial este extrem de controversat si multi oameni de stiinta au cerut interzicerea partiala a practicii, pentru a proteja sistemul solar. Un grup de cercetatori a propus chiar protejarea a peste 85% din spatiu impotriva dezvoltarii umane.
“Daca nu ne gandim la asta acum, vom merge inainte – asa cum am facut intotdeauna – iar in cateva sute de ani ne vom confrunta cu o criza extrema, mult mai grava decat cea pe care o avem acum pe Pamant. Odata ce am exploatat Sistemul Solar, nu mai ramane niciun loc in care sa mergem”, spune autorul principal, Martin Elvis, astrofizician la Smithsonian Astrophysical, citat de The Guardian. “Daca totul merge bine, am putea trimite in spatiu primele misiuni de exploatare in decurs de zece ani. Odata ce incepe si cineva face un profit enorm, vom avea parte de echivalentul unei goane dupa aur. Trebuie sa o luam in serios!” a atras el atentia.
Din cate se pare, omenirea nu si-a invatat lectia de aici, de pe Pamant…
Comentarii recente