Finele anului 2020 au venit cu o noua revolutie pe piata IT: startup-ul hardware si software, de calcul cuantic IonQ, din Maryland, si-a facut public sistemul de calcul cuantic de generatie noua. Noul computer va fi disponibil foarte curand pentru achizitionare.
“Intr-o singura generatie de hardware, am trecut de la 11 la 32 de qubiti (biti cuantici) si, mai important, am imbunatatit fidelitatea necesara pentru a utiliza toti cei 32 de qubiti. In functie de aplicatie, clientii vor avea nevoie de undeva intre 80 si 150 de qubiti de inalta fidelitate si porti logice pentru a vedea avantajul cuantic. Scopul nostru este acela de a dubla, sau chiar mai mult, numarul de qubiti in fiecare an. Cu doua noi generatii de hardware deja in lucru, companiile care nu lucreaza cu computere cuantice acum risca sa ramana in urma” a spus presedintele si CEO-ul IonQ, Peter Chapman.
“Noul sistem pe care il implementam astazi poate face lucruri pe care niciun alt computer cuantic nu a reusit sa le realizeze si – chiar mai important de atat – stim cum sa continuam sa facem aceste sisteme mult mai puternice mergand inainte. O modalitate de a face asta este sa remediem erorile prin codarea circuitului, valorificand o demonstratie recenta de corectie cuantica a erorilor intr-un sistem aproape identic. Cu noul nostru sistem IonQ, ne asteptam sa putem codifica mai multi qubiti pentru a tolera erorile, Sfantul Graal pentru extinderea computerelor cuantice pe termen lung. Aceasta codare necesita doar 13 qubiti pentru a face un qubit logic aproape perfect, in timp ce in alte arhitecturi hardware, se estimeaza ca ar necesita peste 100.000” a adaugat co-fondatorul si directorul de cercetare al IonQ, Chris Monroe.
Sa insemne asta oare ca a venit era computerelor cuantice, asa cum sustin titlurile din media? Nu chiar… Computerele cuantice sunt inca in mod clar in faza incipienta si, in multe moduri, sunt depasite cu mult de computerele conventionale. Cu toate acestea, promisiunea increzatoare privitoare la viitoarele mega-capacitati alimenteaza o concurenta din ce in ce mai acerba intre companii consacrate precum Microsoft, IBM si Google si startup-uri precum IonQ.
Fiecare companie construieste diferit. De pilda, Google si IBM dezvolta computere gate-model, in timp ce D-Wave foloseste tehnologia de reconditionare, iar IonQ utilizeaza capcane de ioni. Tehnologia este foarte noua, astfel incat nimeni nu stie inca ce metoda este cu adevarat cea mai buna.
Diferitele abordari au legatura cu modul in care sunt creati si folositi qubitii; precum si cu erorile care apar atunci cand se utilizeaza qubiti. Unele companii cred ca cea mai buna abordare pentru a face fata greselilor este aceea care presupune adaugarea unui numar mai mare de qubiti intr-un computer. IonQ, pe de alta parte, dezvolta qubiti mai putin predispusi la erori, o abordare care a permis companiei sa fabrice computere cu mai putini qubiti.
Astfel, in timp ce device-urile Google si IBM au 50 de qubiti, Ion Q are 32. Cu toate acestea, au redus rata de eroare atat de mult incat sistemul lor se mandreste cu o fidelitate de 99,9%. Acest lucru confera designului un volum cuantic de peste patru milioane – cel mai mare raportat vreodata. Acesta este de altfel si motivul pentru care IonQ sustine ca detine cel mai puternic computer cuantic din lume.
Comentarii recente