Daca obiectivul tau fizic principal este cresterea fortei musculare, este clar ca trebuie sa incepi prin a creste cantitatea de masa musculara si a o intari pe cea existenta. Aminteste-ti ca recuperarea joaca un rol fundamental in acest sens. Daca reusesti sa o faci optima, iti poti spori puterea.
In acest scop, exista un set de suplimente si substante care imbunatatesc productia de energie si, prin urmare, performanta. Acestea sunt:
- Creatina
Este un nutrient natural care este creat in rinichi, pancreas si ficat. De altfel, este usor de masurat cu analize de urina si sange pentru a verifica buna functionare a acestor organe.
Dar cum te ajuta sa ai mai multa putere? Procesul de transformare pe care il sufera creatina in organism este astfel: fosfocreatina devine ATP, care este una dintre principalele surse de energie din organism. In acest fel reuseste sa creasca masa musculara slaba.
- Glutamina
Glutamina este aminoacidul neesential care se afla in cel mai mare procent din corpul uman; de fapt, corespunde cu 50% din rezerva de aminoacizi liberi din muschiul scheletic, indica o revizuire a literaturii publicate in revista de nutritie a societatii romane de nutritie.
- B-alanina
Oboseala musculara este direct legata de scaderea fortei in antrenament. Pentru a o evita, b-alanina poate fi un aliat excelent.
Cunoscuta si sub denumirea de beta alanina, este un aminoacid neesential, adica poate fi sintetizat de organism. Cum actioneaza? In timpul exercitiilor de mare intensitate, atat glucoza, cat si glicogenul sunt descompuse pentru energie in muschi. Acest proces produce atomi de hidrogen, care se acumuleaza si fac mediul mai acid, ducand la oboseala musculara.
Pentru a compensa, organismul sintetizeaza carnozina (alcatuita din b-alanina si histidina). In acest fel, reuseste sa mentina un ph optim, prin urmare muschii pot lucra mai mult si pe perioade mai lungi.
- Proteine
Proteinele sunt molecule compuse in principal din atomi de carbon, hidrogen, azot si oxigen. Ele sunt fundamentale, pe de o parte, pentru constructia tesuturilor care alcatuiesc corpul tau si, pe de alta parte, regleaza diverse procese biologice si functii vitale. In cazul specific al efortului fizic, proteinele faciliteaza raspunsul adaptativ al muschilor, cu atat mai mult cand vine vorba de rutine de forta.
Cu toate acestea, sa nu crezi ca, cu cat mananci mai multe proteine, cu atat puterea ta va fi mai mare. Exista o serie de factori care influenteaza aceasta sarcina.
In concluzie, exista mai multi factori suplimentari care determina nivelul de forta. De exemplu, sa te odihnesti suficient sau sa mananci corect. Totusi, este posibil ca aceste variabile sa nu fie suficiente pentru a satisface nivelul de solicitare fizica pe care ti-l impui atunci cand faci miscare. Pentru aceasta, suplimentele alimentare care contin creatina, aminoacizi, glutamina, b-alanina sau proteine sunt de mare ajutor.
Pentru a lua produsul potrivit pentru tipul de solicitare fizica pe care o ai, este important sa obti sfatul adecvat de la un specialist, care iti va evalua nivelul de antrenament sportiv, obiceiurile, greutatea etc., pentru a diagnostica si prescrie ce suplimente si produse pentru potenta sau sport sunt potrivite nevoilor tale.
Comentarii recente