Cu totii stiu de curcuma din amestecurile de curry indian si ce poate fi folosit la gatit. Curcuminul nu numai ca este delicios, dar are si cateva proprietati care promoveaza sanatatea. https://www.minuneanaturii.ro/curcumin provine din Asia de Sud si a fost folosita ca mirodenie si remediu in India de cateva mii de ani. Radacina galbena apartine familiei ghimbirului, dar nu are un gust la fel de fierbinte ca ghimbirul, ci mai degraba blanda, picanta si usor amara.
Curcuma contine diverse uleiuri esentiale si polifenol curcumina . Ambele ingrediente contribuie semnificativ la proprietatile de curcuma care promoveaza sanatatea si vindeca. Curcumina, de exemplu, are efecte antiinflamatorii si antioxidante – si se spune ca poate ameliora durerea in osteoartrita. Exista curcuma sub forma de pulbere , sub forma de capsule sub forma de turmeric micelar cu biodisponibilitate maxima sau ca curcuma naturala si holistica de calitate organica.
Curcuma ofera celor mai multe amestecuri de curry indian culoarea lor galbena. Condimentul este potrivit pentru colorare si condimentare, de exemplu, preparate din orez, ragouri sau pui. Radacinile sunt, de asemenea, gustoase in smoothie-uri sau ca un latte cu curcuma .
Curcuma apartine familiei ghimbirului si are un gust usor picant si usor amar. Radacina contine uleiuri esentiale si ingredientul activ curcumina, care contribuie semnificativ la faptul ca este atat de sanatos. Inflamatia acuta, pe termen scurt, ajuta corpul sa repare daunele si sa protejeze impotriva bacteriilor periculoase.
Cu toate acestea, daca inflamatia devine cronica, aceasta poate afecta corpul. Studiile arata ca inflamatia cronica poate promova sau provoca boli precum sindromul metabolic, cancerul , Alzheimer sau bolile de inima.
Curcumina are un efect antiinflamator puternic si , prin urmare , este utilizat pentru a preveni si trata bolile . Unele studii compara chiar si potenta curcuminei cu medicamente antiinflamatoare . Cu toate acestea, pudra de curcuma pura contine doar trei procente curcumina.
Substanta energetica este, de asemenea, slab absorbita prin intestine si excretata rapid de corp. Din acest motiv, unii producatori adauga extract de piper negru (piperina) la produsele lor.
Cu toate acestea, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) este critic in ceea ce priveste adaugarea piperinei izolate. BfR recomanda ca adultii sa nu consume mai mult de 2 miligrame de piperina izolata pe zi din suplimente alimentare; Femeile gravide sunt mai bine sa evite astfel de produse. In studiile pe animale, de exemplu, a fost observat un efect daunator asupra embrionilor.
Piperina este adesea adaugata, astfel incat organismul sa poata absorbi curcumina mai bine. Cu toate acestea, piperul negru creste cu greu biodisponibilitatea turmericului / curcuminei, dar dintr-o cantitate de peste 2 miligrame poate chiar sa prezinte riscuri pentru sanatate.
Deteriorarea oxidativa este cauzata de radicalii liberi , care sunt molecule foarte reactive cu electroni nepereche. Radicalii liberi reactioneaza cu substante organice precum acizi grasi, proteine sau ADN si pot astfel provoca boli si accelera procesul de imbatranire. Antioxidantii protejeaza organismul de radicalii liberi. Pe langa faptul ca este antiinflamator, curcumina are si efecte antioxidante puternice. Datorita structurii sale chimice, curcuminoizii pot neutraliza radicalii liberi si astfel ii pot face inofensivi.
Condimentul cunoscut sub numele de turmeric poate fi cel mai eficient supliment nutritiv existent.
Multe studii de inalta calitate arata ca turmericul are beneficii majore pentru corp si creier. Multe dintre aceste beneficii provin din principalul sau ingredient activ, curcumina.
Cititi mai departe pentru a afla ce spune stiinta despre curcumina, precum si beneficiile acesteia.
Curcuma este condimentul care da culoarea galbena curry-ului.
A fost folosit in India de mii de ani atat ca condiment, cat si ca planta medicinala. Recent, stiinta a inceput sa sustina afirmatiile traditionale conform carora curcuma contine compusi cu proprietati medicinale.
Acesti compusi sunt numiti curcuminoizi. Cea mai importanta este curcumina .
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Are efecte antiinflamatoare puternice si este un antioxidant foarte puternic.
Cu toate acestea, continutul de curcumina din curcuma nu este atat de mare. Majoritatea studiilor pe aceasta planta folosesc extracte de curcuma care contin in principal curcumina, cu doze care depasesc de obicei 1 gram pe zi. Ar fi foarte dificil sa atingi aceste niveluri doar folosind curcuma ca condiment in alimentele tale.
Cu toate acestea, curcumina este slab absorbita in fluxul sanguin. Pentru a experimenta efectele complete ale curcuminei, biodisponibilitatea acesteia (rata la care corpul dumneavoastra absoarbe o substanta) trebuie sa se imbunatateasca.
Curcumina este, de asemenea, solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca se descompune si se dizolva in grasimi sau ulei. De aceea poate fi o idee buna sa luati suplimente de curcumina cu o masa bogata in grasimi.
Ajuta la combaterea invadatorilor straini si are un rol in repararea daunelor din corpul dumneavoastra.
Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, poate fi ingrijoratoare daca devine cronica si ataca propriile tesuturi ale corpului.
Oamenii de stiinta cred acum ca inflamatia cronica la nivel scazut poate juca un rol in anumite conditii de sanatate si boli.
De aceea, orice lucru care poate ajuta la combaterea inflamatiei cronice este potential important in prevenirea si tratarea acestor afectiuni.
Comentarii recente