Imagineaza-ti cum ar fi sa nu mai fii nevoit sa iti incarci bateria telefonului sau tabletei decat o data la noua ani! Oricat de utopic ar suna, aceasta idee capata sens si devine realitate, datorita start-up-ului american NDB, care dezvolta o baterie nano-diamant, din deseuri nucleare, ce ar putea dura pana la 28.000 de ani.
Tehnologia nano-diamant ar putea reduce in mod semnificativ consecintele pentru mediu ale proceselor de productie si elminare a bateriilor.
“Aceasta baterie are doua merite distincte. Unul dintre acestea este folosirea deseurilor nucleare, pe care le transforma in ceva bun. Al doilea merit este acela ca functioneaza pentru un timp mult mai indelungat decat bateriile actuale” spune co-fondatorul si CEO-ul startup-ului NDB, dr. Nima Golsharifi.
Puterea bateriei provine din izotopii radioactivi folositi in mod obisnuit in reactoarele nucleare. Straturile multiple de diamante sintetice – unul dintre materialele cel mai dificil de deteriorat – ii protejeaza miezul radioactiv. Diamantul absoarbe energia prin imprastiere inelastica, care este apoi utilizata pentru a genera electricitate.
“In calitate de membri ai societatii, suntem extrem de preocupati de bunastarea planetei si ne concentram pe diminuarea schimbarii climatice, pentru a proteja planeta pentru generatiile viitoare. Prin bateria NDB, am realizat o descoperire tehnologica uriasa, inovatoare, brevetata, a unei baterii fara emisii, care dureaza mii de ani si care necesita acces doar la aerul natural pentru a alimenta dispozitivele”, a explicat Golsharifi.
Bateria poate alimenta o gama larga de dispozitive si masini de orice dimensiune – de la smartphone-uri si vehicule electrice la avioane si rachete – oferind o durata de viata de 28.000 de ani pentru aplicatii de putere foarte mica, ce ar putea fi utilizate in spatiul cosmic.
“Ar trebui ca peste aproximativ trei ani sa putem folosi bateria pentru telefoane mobile si produse electronice de larg consum, care sa dureze noua ani” a mai spus CEO-ul.
Startup-ul dezvolta in acest moment primul prototip comercial al bateriei si se asteapta ca acesta sa fie disponibil pana la finele anului.
Comentarii recente