Intreaga lume se bazeaza pe Servicii de Biodiversitate si Ecosistemice (BES) – servicii bazate pe ecosisteme naturale. BES include siguranta apei, prevederile alimentare, reglementarea calitatii aerului si toate necesitatile provenite din natura, vitale pentru mentinerea stabilitatii si sanatatii economiilor si comunitatilor. Peste 55% din PIB-ul global (42 de miliarde de dolari sau 32 de miliarde de lire sterline) depinde de un BES extrem de functional – ceea ce inseamna ca sunt in joc zeci de miliarde de dolari.
Din pacate, economiile majore din Europa, Asia de Sud-Est si Statele Unite au deja BES deteriorat. Potrivit unui raport recent al Swiss Re Institute, treizeci si noua de tari (20% din lume) au ecosisteme aflate intr-o stare fragila, intinse pe o suprafata mai mare de 30% din teritoriile lor. Aceste tari sunt expuse riscului de prabusire a ecosistemelor, din cauza reducerii biodiversitatii, cauzate de distrugerea faunei salbatice si a habitatelor acesteia.
“Daca declinul serviciilor ecosistemice continua (in tarile cu risc), vom asista la un deficit si mai pronuntat, ajungand pana la puncte critice”, a spus autorul principal al cercetarii, Oliver Schelske.
Swiss Re Institute a oferit un index BES, care permite guvernelor si companiilor sa tina cont de problemele ecosistemului in procesul decizional economic. Companiile de asigurari pot utiliza datele pentru a dezvolta solutii relevante pentru protejarea comunitatilor expuse riscului, din cauza serviciilor BES cu functionare deficitara.
“Exista o nevoie clara de a evalua starea ecosistemelor, astfel incat comunitatea globala sa poata reduce la minimum impactul negativ asupra economiilor din intreaga lume. Aceasta lucrare importanta ofera un punct de pornire bazat pe date, pentru intelegerea riscurilor economice ale deteriorarii biodiversitatii si ecosistemelor. Prin urmare, putem furniza informatii in vederea procesului decizional la nivel guvernamental, pentru a contribui la imbunatatirea restaurarii si conservarii ecosistemelor. De asemenea, putem sprijini corporatiile si investitorii, in procesul de consolidare impotriva socurilor de mediu. Inarmati cu aceste informatii, putem asigura, de asemenea, furnizarea de servicii de asigurare mai puternice” a spus CEO-ul Swiss Re, Christian Mumenthaler.
Printre tarile cu cel mai scazut raking BES se numara si Australia, Bahrain, Cipru, Israel, Kazahstan, Malta si Africa de Sud. Alte tari expuse riscului sunt Belgia, India, Kenya, Nigeria, Pakistan, Spania si Vietnam. Aceste tari au un risc mai mare de a-si prejudicia serviciile BES, in mod deosebit pentru ca o parte foarte importanta a economiei lor se bazeaza pe resurse agricole sau naturale, deci au mai multe de pierdut.
Indicele evidentiaza importanta conservarii si dezvoltarii durabile, pentru sustenabilitatea pe termen lung a economiilor lumii.
“Din cunostintele noastre, acesta este primul index care reuneste indicatorii pentru biodiversitate si ecosisteme, realizand o comparatie la nivel mondial si apoi sa trimita in mod specific catre economiile acestor locatii. Indexul a fost conceput pentru a ajuta asiguratorii sa evalueze riscurile ecosistemice atunci cand stabilesc primele de asigurare pentru companii”. Cu toate acestea, Bohn spune ca “indexul ar putea avea o utilizare la nivel mai marg, deoarece permite intreprinderilor si guvernelor sa ia in considerare biodiversitatea si ecosistemele atunci cand iau decizii de natura economica.
Luna trecuta, Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca, de-a lungul ultimilor zece ani, guvernele lumii nu au reusit sa indeplineasca un singur obiectiv pentru a stopa pierderile de biodiversitate. Conform raportului Swiss Re, numai una din sapte tari are ecosisteme intacte pe 30% din suprafata sa.
“Societatile, incepand cu cele locale si ajungand la cele globale, se pot descurca mult mai bine atunci cand nu doar ca recunoastem importanta contributiilor din natura (asa cum face acest indice), ci luam in considerare acest aspect si in actiunile noastre, private si publice. Este important de retinut ca impactul economic al degradarii naturii a inceput cu mult inainte de prabusirea ecosistemului. Numirea problemei poate reprezenta jumatate din solutie, dar cealalta parte a solutiei sunt masurile luate”, spune Alexander Pfaff, profesor de politici publice, economie si mediu la Universitatea Duke.
O economie functionala depinde de servicii BES puternice. Cercetarea medicala globala depinde si ea de ecosistemele infloritoare, mai ales ca aproape jumatate din medicamentele existente au ca sursa habitatele naturale.
Comentarii recente