Vata bazaltica Rockwool este un material izolator natural utilizat frecvent in constructia de izolatii termice pentru cladiri. Este un material fibros care a gasit din ce in ce mai multe aplicatii in ultima vreme, datorita proprietatilor sale excelente de izolare fonica, precum si datorita faptului ca este biocompatibil. In acest articol vom descoperi ce este, principalele caracteristici, domeniile de utilizare, costurile si de ce este preferat altor materiale pentru izolarea termica a cladirilor.
Ce este vata minerala?
Un material izolator mineral folosit pentru a indica vata minerala si vata de sticla, care sunt foarte asemanatoare intre ele. Un material natural, produs prin procese de topire si solidificare. Biocompatibil, adecvat pentru o utilizare „verde” in vederea protejarii mediului, fiind reciclabil pana la procente apropiate de 100%. Frecvent utilizate pentru izolarea fonica, vata de sticla si vata de roca se numara in prezent printre izolatorii folositi ca alternativa la argila mai obisnuita.
Vata minerala si vata de sticla: utilizari si caracteristici
Vata minerala este un silicat obtinut prin topirea anumitor pietre (de exemplu, bazalt) la temperaturi foarte ridicate (peste 1500 de grade). Vata de sticla este produsa prin topirea sticlei reciclate cu nisip, calcar si carbonat de sodiu, amestecata cu o rasina si presata. Este utilizat pentru izolarea cladirilor, ceea ce este mai rentabil decat alte solutii de pe piata.Dupa cum s-a mentionat mai sus, vata de sticla este folosita mai ales ca izolatie termica, in timp ce vata de roca este preferata ca izolatie acustica.
Ambele sunt vandute in rulouri, pasle si panouri, numai ca lana de sticla poate fi gasita pe piata si sub forma de fulgi. Aceasta din urma este folosita mai ales in lucrari cu suprafete de forma neregulata, deoarece este mai flexibila si se poate adapta mai bine decat vata de piatra. Este utilizat frecvent ca izolatie pentru tevi, impiedicand formarea condensului.
Per total, exista mai multe avantaje ale utilizarii vatei minerale, inclusiv izolarea fatadelor cladirilor, a peretilor despartitori si perimetrali, a pardoselilor si a placilor.
Preturile de vata minerala
Utilizati vata minerala pentru functiile sale specifice de izolare a cladirilor. Acesta are preturi diferite in functie de conformatia organoleptica a produsului, de grosimea si de vanzator. In ceea ce priveste vata minerala, costul variaza intre 25 si 180 de lei pe metru patrat, o cheltuiala care poate varia in functie de caracteristici (densitate, grosime etc.). Pe de alta parte, costul unei role de vata de sticla variaza intre 15 si 45 de lei pe metru patrat. In general, panourile costa mai mult, ajungand pana la 280 de lei pe metru patrat, suma care include si manopera. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca, in functie de tipul de material ales, preturile pot varia foarte mult.
Sfatul nostru este sa solicitati mai multe oferte de pret de la firmele din zona dumneavoastra, sa analizati cu atentie tipul de vata minerala care va fi aplicat si sa incredintati lucrarea celor care garanteaza un raport calitate/pret mai bun.
De ce este recomandata vata bazaltica?
Izolatia este un material care incetineste sau impiedica fluxul de caldura. Izolatia este o parte cheie a oricarei case proiectate pasiv, ajutand la mentinerea caldurii in interiorul casei iarna si in afara casei vara.
Performanta oricarui produs de izolatie – cat de bine rezista la fluxul de caldura – este cunoscuta ca valoarea sa R. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat nivelul de izolare este mai mare.
O buna orientare va poate imbunatati semnificativ confortul si va poate reduce nevoile de incalzire si racire. Cea mai buna orientare pentru casa dumneavoastra este cea care se potriveste zonei dumneavoastra climatice.
„Valoarea R totala” aduna valoarea R a diferitelor componente ale unui acoperis, tavan, perete sau podea, inclusiv izolatia.
Tipul si valoarea R de izolatie care se potrivesc cel mai bine pentru casa dvs. vor depinde de clima si tipul de constructie.
Exista o gama larga de produse de izolare. Izolatia in vrac foloseste pungi de aer intr-un material gros pentru a incetini fluxul de caldura. Izolatia reflectorizant reflecta caldura inapoi de unde a venit si, daca este cu doua fete, nu reradiaza caldura pe partea opusa. Izolatia compozita combina izolatia in vrac cu o suprafata reflectorizanta.
Toata izolatia trebuie instalata cu atentie, respectand specificatiile produsului, pentru a minimiza riscul de condens sau incendiu.
„Putile termice” sunt cai de transfer de caldura prin componente ale podelei, peretilor sau acoperisului. Acestea trebuie identificate si izolate pentru a preveni fluxul de caldura si riscul de condens.
Unele tipuri de izolatie ar trebui instalate de un profesionist, in timp ce altele le puteti face singur. Urmati intotdeauna instructiunile producatorului.
Izolatia este un material care rezista sau blocheaza fluxul de energie termica. Izolatia este folosita pentru a opri caldura din interiorul casei sa nu scape iarna si pentru a opri caldura din afara casei sa intre vara.
Cel mai bun tip si locatie de izolatie vor depinde de clima locala si daca izolatia este necesara in principal pentru a mentine caldura afara sau inauntru (sau ambele). Primul pas spre obtinerea unui rezultat bun de la izolarea dvs. este sa intelegeti cum va afecta clima dvs. cladirea.
Comentarii recente