Exista mai multe tipuri de pompe de caldura pe piata, iar cunoasterea diferentelor dintre ele ne ajuta sa o alegem pe cea mai potrivita pentru nevoile noastre.
Indiferent de model, fiecare sistem transfera caldura din mediul exterior in cel interior, sau invers atunci cand functioneaza in modul de racire, datorita unui sistem care utilizeaza un compresor, doua schimbatoare, o supapa de expansiune si, in functie de sistem, si un rezervor pentru stocarea apei calde pentru uz sanitar. In acest articol o sa analizam diferite tipuri de pompe de caldura avantaje si dezavantaje pe care le pot prezenta.
POMPA DE CALDURA AER-AER
Acest sistem de incalzire preia caldura din aerul exterior si o transfera in interior. Vectorul de transfer de energie de la exterior la interior pentru aceste sisteme este, de obicei, un fluid refrigerant prin intermediul aerului. Distribuirea caldurii are loc cu ajutorul unor unitati, plasate una sau mai multe pe camera, care, avand in interior un ventilator si o serpentina de schimb de caldura, incalzesc aerul si il difuzeaza uniform.
POMPA DE CALDURA AER-APA
Ca si pompele de caldura aer-aer, pompele de caldura aer-apa au avantajul de a avea o sursa de energie usor accesibila. Sistemul aer-apa foloseste apa ca purtator pentru transferul de caldura intre exterior si interior, ceea ce permite, de asemenea, incalzirea apei pentru uz casnic.
Distributia caldurii in interiorul incaperilor poate lua diferite forme, prin intermediul radiatoarelor, al ventiloconvectoarelor sau al panourilor de pardoseala. Trebuie analizate cele trei tipuri diferite de distributie, deoarece acestea au caracteristici substantial diferite. Incalzitoarele necesita o temperatura a apei de cel putin 55°C, in timp ce ventiloconvectoarele au nevoie de 45°C, iar panourile de 35°C; pe masura ce temperatura apei scade, eficienta sistemului creste. In cazul in care se doreste si racirea, produsul indicat este ventiloconvectorul.
POMPA DE CALDURA APA-APA
Spre deosebire de cele doua pompe de caldura anterioare, pompele de caldura apa-apa folosesc apa subterana ca sursa de caldura in loc de aer. Pentru aceasta, trebuie sa fie implementata in apropierea apelor subterane si, prin urmare, trebuie sa se apeleze la un expert care sa efectueze o analiza geologica a solului pentru a afla stratigrafia acestuia.
In ceea ce priveste modul de transfer de caldura, acesta este similar cu cel al pompelor de caldura aer-apa, folosind apa ca vector, iar distributia in mediul inconjurator poate avea loc cu ajutorul celor trei tehnologii mentionate mai sus.
POMPA DE CALDURA GEOTERMALA
Pompa de caldura geotermala urmeaza acelasi principiu ca si pompa de caldura apa-apa. Acest sistem absoarbe caldura din pamant si apoi o transfera in mediul inconjurator. Practic, caldura este preluata din pamant la o adancime de cel putin 1,5 metri cu ajutorul unor tevi umplute cu lichid de racire sau apa. Dezvoltarea conductelor poate fi orizontala sau verticala; in primul caz, este necesara o suprafata considerabila de teren, in timp ce in al doilea caz, sondele geotermale pot ajunge pana la 150 de metri adancime; in ambele cazuri, lungimea depinde de puterea necesara sistemului.
POMPA DE CALDURA CU ABSORBTIE
Pompele de caldura cu absorbtie functioneaza cu un arzator alimentat cu metan sau GPL. Ca si celelalte tipuri, acestea au apa ca fluid vector si pot asigura incalzirea iarna si racirea vara. Spre deosebire de toate pompele de caldura mentionate mai sus, acestea necesita o conexiune la reteaua de gaz sau un rezervor auxiliar, pe langa alimentarea cu energie electrica.
Comentarii recente