Poză de Markus Spiske pe Unsplash.com
Siguranțele sunt printre cele mai importante componente ale unei instalații electrice. Acestea oferă protecție împotriva unor riscuri majore presupuse de folosirea curentului electric. Există mai multe tipuri de siguranțe, iar printre cele mai performante și populare în prezent sunt siguranțele automate de curbă B.
Acestea sunt componente foarte importante pentru instalațiile electrice în care sunt integrate, protejând echipamentele și circuitele contra supracurenților și scurtcircuitelor. În continuare, poți afla cum își îndeplinesc aceste siguranțe rolurile, care sunt toate caracteristicile lor etc.
Siguranțe automate de curba B – ghidul complet
Siguranțele automate care dispun de cubră de declanșare tip B sunt dispozitive electromecanice care se declanșează în funcție de intensitatea curentului electric care traversează circuitul protejat. Curba B definește caracteristica de declanșare a siguranței, specificând timpul necesar pentru întreruperea circuitului, în caz de scurtcircuit sau suprasarcină.
Rolul siguranțelor automate în instalațiile electrice
Siguranțele automate de curbă B au un rol dublu. În primul rând, siguranțele oferă protecție circuitelor. Ele întrerup circuitul în caz de suprasarcină, prevenind supraîncălzirea cablurilor și riscurile de incendii. De asemenea, siguranțele electrice automate din această categorie oferă protecție echipamentelor conectate la instalația electrică. Poți să cumperi siguranțe automate curbă B de aici, de la electricon.ro, iar acestea vor întrerupe circuitul instantaneu, în caz de scurtcircuit. Astfel, sunt protejate motoarele, aparatele electrocasnice, dar și orice alt echipament vulnerabil în fața supratensiunilor.
Caracteristicile esențiale ale siguranțelor automate din această categorie
- Curba de declanșare tip B
Caracteristica definitorie a acestui tip de siguranțe este curba de declanșare tip B. Curba de declanșare tip B are un factor de declanșare în valoare de 5 ori curentul nominal al siguranței. Acest lucru înseamnă că siguranța se va declanșa în 5-10 secunde la înregistrarea unei suprasarcini de cinci ori mai mare decât curentul nominal.
- Capacitatea de rupere
Un alt element care definește o siguranță electrică automată cu astfel de curbă este capacitatea de rupere. Aceasta indică valoarea maximă a curentului de scurtcircuit pe care o siguranță poate să îl întrerupă în condiții optime. Este recomandat să alegi o capacitate de rupere mai mică decât valoarea maximă a curentului de scurtcircuit al circuitului protejat.
- Tensiunea nominală
Reprezintă tensiunea la care siguranța este proiectată să funcționeze. Sunt recomandate siguranțele care au o tensiune nominală egală cu cea a rețelei electrice.
- Numărul de poli
Este un indicator al numărului de conductori electrici pe care siguranța îl poate proteja. Siguranțele monopolare protejează doar un conductor, cele bipolare pot să ofere protecție a doi conductori, în timp ce siguranțele tripolare protejează trei conductori.
Cum să alegi o siguranță automată
Alegerea siguranței potrivite se face în funcție de curentul nominal, tipul de sarcină și capacitatea de rupere. Este recomandat să ceri sfaturile unui electrician autorizat, pentru a putea selecta modele de siguranțe potrivite pentru instalația ta. Totodată, instalarea siguranțelor trebuie făcută de un specialist care să lucreze în siguranță și să dețină uneltele potrivite.
În concluzie, siguranțele automate de curbă B, pe care le poți cumpăra de pe Electricon.ro sunt solutii excelente pentru securizarea instalațiilor electrice. Alege să investești în soluții de calitate și protejează-ți instalațiile și echipamentele împotriva scurtcircuitelor și supracurenților!
Comentarii recente