Probabil ati auzit de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, asa ca astazi va vom vorbi despre cum functioneaza, ce tipuri de proceduri gestioneaza si cine poate fi dat in judecata unde este cazul. In acest scop, vom analiza Regulamentul de procedura al Curtii Europene a Drepturilor Omului. Ce stii tu despre asta?
In primul rand, trebuie sa vorbim despre drepturile omului. Ele pot fi definite ca acele drepturi care sunt inerente tuturor fiintelor umane, fara distinctie de orice fel datorita sexului, nationalitatii, etniei, religiei sau oricarei alte circumstante. Acestea sunt de obicei reglementate la nivel national si international. Dar trebuie sa mergem mai departe!
Ce este Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Curtea de la Strasbourg si este o instanta dedicata audierii si deciderii cu privire la procedurile referitoare la acte care implica incalcari ale drepturilor omului recunoscute in Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Ce reglementeaza Regulamentul de procedura al Curtii Europene a Drepturilor Omului?
Regulamentul de procedura al Curtii Europene a Drepturilor Omului reglementeaza functionarea instantei si completeaza dispozitiile conventiei pe care am mentionat-o anterior.
In general, Curtea se ocupa de cauzele in care instantele unui stat membru al conventiei nu au fost in masura sa asigure o protectie efectiva a drepturilor omului. Prin urmare, respondentii sunt, de obicei, statele.
Reclamantii pot fi persoane fizice sau juridice (care pot actiona individual sau colectiv) care au fost victime ale unei incalcari a drepturilor omului.
Cunoasteti cerintele privind forma si substanta pe care trebuie sa le indeplineasca procesele? Le detaliem:
Acestea trebuie completate integral si semnate. Adica, procesele anonime nu sunt permise.
Puteti merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului numai dupa epuizarea tuturor posibilitatilor juridice din statul in cauza.
Cererea trebuie introdusa in termen de maximum sase luni de la epuizarea cailor de atac judiciare nationale.
Afirmatiile care sunt identice cu cele anterioare, adica care se bazeaza pe acelasi fapt, nu vor fi admise.
Pentru a depune cererea, este necesar sa se completeze corect formularul pus la dispozitie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
In general, categoriile sunt urmatoarele:
- Categoria 1 include cazurile in care viata sau sanatatea reclamantului este in pericol.
- Categoria 2 se refera la chestiuni care pot avea un efect asupra conventiei sau care sunt de interes general.
- Categoria 3 se refera la chestiuni legate de cele mai fundamentale drepturi sau drepturi fundamentale.
- Amendamentul nr.5, la procese care se ocupa cu probleme deja tratate in hotararile pilot.
- Amendamentul nr.7 cereri inadmisibile.
Pentru a acorda prioritate cauzelor aflate pe fata Curtii, se stabilesc o serie de criterii care permit calificarea acestora in categorii cuprinse intre 1 si 7 ani. In plus, din iunie 2009, Curtea a introdus o serie de modificari:
- Afacerile interstatale: acestea nu fac obiectul politicii prioritare.
- Persoanele private de libertate: incluse in categoria 1 (descrise mai jos).
Stiai deja de Regulamentul de procedura? Ai auzit de Curtea de la Strasbourg? Daca ai oarecare indoieli, apeleaza la Andrei Grigoriu si cu siguranta vei gasi raspunsul. Este esential ca cetatenii sa fie constienti de aceste organisme pentru a putea actiona atunci cand aceste drepturi nu sunt garantate.
De ce sa apelezi la avocati specializati in domeniul CEDO?
In momentul in care trebuie sa apelezi la un avocat pentru CEDO, cea mai buna varianta este aceea de a alege un avocat in care sa ai incredere si care sa aiba experienta in sensul acesta pentru ca altfel exista riscul de a descoperi ca pierzi procesul, ceea ce cu siguranta nu iti doresti. Prin urmare, iti recomandam sa apelezi la avocati specializati care stiu exact ce anume au de facut.
Cazurile prezentate la CEDO sunt unele dintre cele mai complexe, motiv pentru care recomandarea noastra este sa te orientezi de fiecare data spre avocati care au mai lucrat cu astfel de cazuri, similare cu al tau sau nu neaparat, dar care are in portofoliu astfel de cazuri.
De asemenea, tine cont de faptul ca de cele mai multe ori atunci cand ajungi pana la CEDO trebuie sa gasesti un avocat care sa se poata exprima cursiv si care sa iti prezinte corect cazul pentru ca sansele de a pierde sunt foarte mari si cartea cea mai importanta este jucata de avocatul pe care il ai.
Recomandarea noastra este aceea de a te documenta intens inainte de a face o alegere in sensul acesta pentru a putea evita evenimentele neplacute. Procesele la CEDO sunt costisitoare si ai nevoie de un specialist care sa iti garanteze castigul.
De asemenea, un avocat care este specializat in sensul acesta, va sti cu siguranta ce trebuie sa faca si cum sa faca astfel incat sa evalueze de la inceput cazul tau si sa iti spuna ce sorti de izbanda ai, astfel incat sa nu te aventurezi intr-un proces pe care sa il pierzi.
Comentarii recente