In general, confectionarea articolelor de imbracaminte difera foarte mult in functie de sexul persoanei care urmeaza sa le poarte. Daca ne gandim bine, nu este neaparat un lucru ciudat. Diferentele dintre morfologia feminina si cea masculina sunt evidente.
De obicei, pantalonii sunt cei care arata cel mai mult diferentele care exista intre modelele pentru barbati si femei. Sa vedem in continuare despre ce este vorba.
Evolutia pantalonilor de dama si de barbati
Istoria acestei piese vestimentare este, cel putin, curioasa. Primele inregistrari ii plaseaza in imbracamintea civilizatiilor ecvestre antice, precum scitii si mongolii. Cu toate acestea, romanii le considerau a fi tinute barbare si au interzis folosirea lor timp de multi ani. Pantalonii au devenit haina standard pentru barbati in secolul al XVIII-lea.
Nu putem vorbi despre moda barbateasca din secolul al XIX-lea fara a mentiona figura dandy-ului. Il putem defini ca fiind barbatii cu un mod foarte rafinat de a se imbraca, cu o estetica foarte atenta, care si-au inteles vestimentatia ca pe o trasatura diferentiala. Un stil asociat in general cu burghezia care avea o grija excesiva fata de toate detaliile si accesoriile. Sinonim cu eleganta si distinctia.
Nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul femeilor. De fapt, inainte de secolul al XX-lea nu se vedea intr-o lumina pozitiva ca ele sa poarte pantaloni. Au fost incluse in garderoba feminina putin cate putin. Mai intai pentru sport, apoi pentru imbracaminte mai casual si, in sfarsit, ca tinuta business. Coco Chanel a fost unul dintre precursorii pantalonilor de dama, deoarece s-a angajat intr-o moda mai confortabila, departe de corsete si jupon tipice secolului al XIX-lea.
La randul sau, Levi Strauss a fost inventatorul jeansilor sau blugilor. Este curios sa ne gandim ca, la inceput, au fost concepute drept haine de lucru. Acesta este motivul pentru care au cusaturi si puncte atat de caracteristice intarite cu nituri mici de cupru. Vorbim despre o tesatura foarte rezistenta, deoarece are un amestec de fire de bumbac si fibre sintetice.
Cum sa diferentiem pantalonii pentru barbati de cei pentru femei?
Pentru a se adapta mai bine la morfologia feminina si masculina, pantalonii prezinta diferente substantiale in ceea ce priveste forma, designul si, bineinteles, decoratiunile sau margele.
In cazul femeilor, modelele disponibile prezinta de obicei:
- Curbura mai mare si mai mult spatiu in zona soldurilor;
- Conturul taliei, de exemplu, tinde sa fie mai mic in randul femeilor;
- Conturul soldului este mai mare in cazul pantalonilor de dama.
La randul lor, modernii pantaloni barbatesti de la Gama au spatiu suplimentar in zona picioarelor.
Moda unisex
Incetul cu incetul, societatea pledeaza pentru egalitatea intre barbati si femei, o transformare care a ajuns si in lumea modei. Sunt multi designeri care au eliminat tiparele dupa sex si creeaza piese vestimentare fara gen definit, care se adapteaza in mod egal barbatilor si femeilor. Pe scurt, este vorba despre ruperea stereotipurilor si crearea de imbracaminte incluziva.
Nu mai este vorba doar de articole vestimentare supradimensionate, precum tricouri sau pulovere, ci si alte piese in care diferentele ies mai mult in evidenta pot fi concepute pentru orice gen. Este cazul pantalonilor, jachetelor sau paltoanelor. De fapt, multe magazine si-au eliminat deja sectiunile “barbati” si “femei „, actualizandu-si colectiile cu haine unisex. Singurul lucru important este ca, consumatorului sa ii placa si se simta bine purtand acel tip de imbracaminte!
Comentarii recente