Odată ce silueta a fost frumos reproiectată, există riscul ca grăsimea să revină, în același loc sau altundeva? Multe femei își pun întrebarea înainte de a face pasul acestei operații de liposucție. Pe bună dreptate, din moment ce un studiu din 2015 (concentrat doar pe liposucția abdominală) arată că efectul asupra grăsimii și greutății este doar temporar: șase luni până la doi ani mai târziu, acestea revin la nivelurile inițiale. Este acesta un fenomen de compensare, cu un „rebound” în producția de grăsime? Sau pur și simplu o tendință evitabilă de a crește în greutate? Cu alte cuvinte: rezultatul liposucției este definitiv?
Ce tratează și cât costă liposucția?
Dacă te întrebi cu privire la un preț liposucție, aceasta nu este acoperită de asigurările sociale, cu excepția cazului în care este justificată de o boală sau de consecințele unui accident. Prețul intervenției depinde apoi de anestezie (locală sau generală) și de zonele de tratat.
De asemenea, este de menționat că liposucția nu tratează nici supraponderalitatea, nici obezitatea: se referă la excesul de grăsime vizat. Indicația ideală este o femeie destul de slabă, cu zone de grăsime localizate în jurul abdomenului, șoldurilor sau genunchilor. Aceste rezerve de grăsime sunt programate genetic și datorită adipocitelor care se înmulțesc, chiar și fără a crește. Când elimini această grăsime pe care dietele sau sportul nu o elimină complet, există un risc mic ca aceasta să se reinstaleze, deoarece vor fi mai puține adipocite de umplut.
Ca urmare, grăsimea se mută foarte rar în același loc: mai sigur, va migra în alte zone, cum ar fi partea superioară a corpului și brațele. Dacă îți recăpeți din greutate, rezultatul operației este mai puțin probabil să fie văzut și, pe termen lung, silueta va apărea mai puțin armonioasă.
Liposucția merită doar dacă ai o greutate stabilă și controlată înainte de operație – chiar dacă ești ușor supraponderal – și apoi o menții.
Însă, orice variație hormonală după operație constituie o perioadă de risc: schimbare de pilulă, sarcină, menopauză… În esență, sub acțiunea acestor vârfuri hormonale se acumulează grăsimea la nivel local. Când o femeie și-a subțiat chirurgical coapsele, nu este neobișnuit ca ulterior să fie tentată să îndepărteze grăsimea în altă parte, în special pe stomac, după o sarcină. Un medic trebuie să însoțească aceste perioade pentru a evita variațiile hormonale: prin ajustarea contracepției și/sau adaptarea dietei pacientului.
Care sunt riscurile și dezavantajele liposucției?
Pentru a evita dezamăgirea, reține că petele și vergeturile pielii nu se vor îmbunătăți, iar pielea de coajă de portocală va fi în continuare vizibilă.
O altă posibilă dezamăgire: efectul de tablă ondulată. Este dificil de obținut cifre cu privire la frecvența acesteia, dar chirurgii recunosc că aceste valuri ale pielii sunt legate de utilizarea unor canule prea mari și de un gest prea agresiv.
Care sunt riscurile? Efecte secundare?
Apariția așa-numitelor edeme și vânătăi „post-traumatice” este impresionantă, dar de așteptat.
Complicațiile severe (embolie sau flebită) sunt extrem de rare. Se observă mai degrabă după o „megaliposucție”: prea multă grăsime aspirată, operație prea lungă. Riscul este, de asemenea, crescut dacă pacienții au antecedente.
Comentarii recente