Intr-un context in care exista multe variabile in relatiile interpersonale, in relatiile cu statul, cu autoritatile, cu fiscul si cu tot ceea ce compune o societate moderna, apelarea la un avocat atunci cand apare un litigiu sau chiar si doar atunci cand se doreste un sfat sau o clarificare devine imperios necesara.
Pentru a deveni avocat, drumul este foarte lung si anevoios: dupa facultate si o diploma de drept, urmeaza o ucenicie, care dureaza obligatoriu minimum 18 luni inainte de a putea sustine examenul de avocat, mai intai la partea scrisa si apoi la cea orala, la cateva luni distanta.
Gratie unui astfel de parcurs, figura avocatului este sustinuta de garantii excelente de pregatire, iar apelarea la un avocat permite sa te bazezi pe un expert care stie sa descalceasca enormitatile sistemului de reglementare romanesc, necunoscut celor mai multi. Puteti apela oricand la o https://www.consultanta-cedo.ro/ pentru ajutor.
Avocatul si specializarile sale
Specializarile unui avocat pot viza sfera civila, in legatura cu litigiile aparute in cadrul unei familii, al unui apartament, in legatura cu proprietatea, in relatiile de munca, in relatiile bancare sau in cadrul unei societati, sau pot viza sfera penala in toate acele cazuri in care se comite un comportament infractional si subiectul intra in relatii directe cu statul.
In acest din urma caz, a recurge la avocatul penalist inseamna a-i permite acestuia din urma sa isi asume apararea inculpatului impotriva statului, care raspunde in persoana procurorului. Atunci cand se vorbeste de apelarea la un avocat, primul gand care vine in minte este costul care poate nu este accesibil pentru multi, in ciuda faptului ca onorariile avocatilor au fost reduse de-a lungul timpului.
Din acest motiv, statul permite asistenta juridica gratuita, adica pune la dispozitia persoanelor cu venituri sub o limita stabilita prin lege si actualizata periodic, posibilitatea de a apela la serviciile unui avocat in totalitate pe cheltuiala statului, indiferent de tipul de judecata, fie ca este vorba de o cauza penala, civila, administrativa sau fiscala. In astfel de cazuri, avocatul este platit pe cheltuiala statului, cu conditia sa se faca o cerere speciala si sa fie indeplinite toate cerintele.
O alta posibilitate acordata pentru a facilita reglementarea anumitor tipuri de procese si litigii este utilizarea instrumentelor digitale, mai ales avand in vedere faptul ca astazi este esential pentru un avocat sa isi poata gestiona activitatea si prin intermediul lumii digitale, astfel ca a fost creata o noua figura, cea a avocatului telematic, un expert in domeniu, care faciliteaza si eficientizeaza utilizarea procesului telematic.
In concluzie, avand in vedere toate aceste noi posibilitati, contactarea unui avocat este convenabila, accesibila si punerea pe mana unui expert este intotdeauna cel mai bun raspuns la disputele care pot aparea in orice domeniu.
Prin urmare, specializarile unui avocat pot fi variate, iar sarcina avocatului este de a permite clientului sa aiba cel putin o imagine de ansamblu a complexitatii sarcinii si, cu siguranta, a costurilor individuale pentru fiecare serviciu. Atunci cand ne adresam unui avocat, trebuie sa consideram ca plasam gestionarea unui litigiu in mainile unui expert, stiind ca, pe parcursul procedurii, vom fi informati cu privire la evolutia procedurii, la orice propunere de conciliere si, in general, la toata documentatia produsa in cursul procesului.
Cum sunt percepute drepturile omului in Romania?
Art. 48 (1) asigura drepturi egale in dreptul familiei : „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita a sotilor, pe deplina egalitate a acestora […]”. Drepturile femeilor in forta de munca sunt, de asemenea, protejate: articolul 47 (2) prevede: „Cetatenii au dreptul la pensie, concediu de maternitate platit […]” iar articolul 41 prevede: (2) „Toti angajatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea angajatilor, conditiile de munca pentru femei si tineri […]” si (4) „Cu privire la munca egala cu barbatii, femeile vor primi salarii egale.”
In ceea ce priveste noul cod civil, prevederile relevante includ art. 30 Egalitatea in fata dreptului civil si art. 258 Familia (consimtamantul liber acordat pentru casatorie; egalitatea sotilor).
In 2016, Romania a ratificat Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (Conventia de la Istanbul).
Romania are multe legi care interzic discriminarea. Problemele din tara nu sunt inradacinate in lipsa legislatiei, intrucat Romania are un cadru puternic, ci in lipsa de aplicare a legilor existente – adesea din cauza birocratiei, coruptiei si normelor sociale. Cele mai importante legi anti-discriminare sunt:
- Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 republicata (legea pentru prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare)
- Legea nr. 202 din 19 aprilie 2002 republicata (legea privind egalitatea de sanse si de tratament intre barbati si femei)
Pe langa aceste legi special create pentru a aborda discriminarea, articolele care interzic discriminarea pot fi gasite si in multe legi generale, care se ocupa de aspecte generale ale vietii si contin si articole specifice care interzic discriminarea in acest domeniu (ex. Legea nr. 188 din 8). Decembrie 1999 republicata [legea statutului functionarilor publici], Codul muncii din 24 ianuarie 2003, Legea educatiei nationale nr.1/2011 etc.).
Comentarii recente