Ecografia abdominala este un test imagistic foarte des utilizat datorita costului redus, sigurantei si utilitatii sale pentru studiul organelor abdominale solide sau continand lichide, cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, vezica biliara, vasele de sange sau prezenta nodurilor mari.
Ce este o ecografie abdominala?
Ecografia abdominala este un examen foarte prescris, deoarece este util in explorarea organelor abdominale puternice. Un eco abdominal in Cluj nu se expune la raze X deoarece aceasta tehnica foloseste ultrasunete de impulsuri scurte emise de o sonda. Ultrasunetele prin piele si tesutul pacientului, ating corpurile si in functie de densitatea lor, reflecta cu ultrasunete pe dispozitiv, care le traduce in imagini.
Cu ultrasunete, astfel, face posibila vizualizarea, cu o rezolutie mai mica decat scanerul sau RMN, a organelor abdominale dar numai cele care sunt solide sau contin lichide, sau prezenta ganglionilor limfatici mari sau a pietrelor. Prin urmare, aceasta examinare nu permite studierea organelor goale, cum ar fi esofagul, stomacul sau intestinul.
Ecografia abdominala poate fi efectuata de un radiolog sau de un medic instruit intr-un cabinet de radiologie, in sectiile de spital sau chiar in cabinetul medicilor echipati si instruiti.
La ce se foloseste o ecografie abdominala?
Ecografia abdominala este utilizata pe scara larga in explorarea generala a organelor solide continute in abdomen. Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a explora urmatoarele organe si caracteristici/anomalii:
- Ficatul: aspectul sau general, indiferent daca este omogen sau nu, dimensiunea si contururile sale, posibila prezenta a chisturilor sau tumorilor;
- Splina: dimensiunea, pozitia si aspectul acesteia (posibila detectare a unei rupturi);
- Pancreasul si caile sale interne, a carui cale finala se alatura canalului biliar comun de la ficat: prezenta dilatatiilor este un semn al unui obstacol in calea evacuarii acestor cai;
- Vezica biliara: masurarea dimensiunii sale, studiul formei sale, prezenta posibila a inflamatiei sau a pietrelor;
- Canalele biliare situate in interiorul si in afara ficatului pentru a studia aspectul lor si posibila prezenta a uneia sau mai multor dilatatii, semn al unui obstacol sau obstructie a canalelor biliare, cum ar fi o piatra sau o tumoare;
- Venele si arterele pentru a studia marimea, pozitia, prezenta sau nu a dilatatiei sau anevrismului, prezenta placilor de aterom sau a comprimarii de catre o masa vecina;
- Rinichii: dimensiunea, aspectul, contururile, posibila prezenta a pietrelor sau dilatarea structurilor sale interne, indicand o problema cu fluxul de urina;
- Cautarea ganglionilor limfatici mari (limfadenopatie), numarul, traiectoria si localizarea acestora;
- Prezenta ascitei, adica prezenta lichidului liber in cavitatea abdominala, care indica o problema de presiune a vaselor mari si/sau hepatice, printre altele.
Daca dupa ecografia abdominala, acest lucru nu permite efectuarea unui diagnostic formal, ar trebui efectuate alte examinari imagistice.
Cum se efectueaza o ecografie abdominala?
Odata ce pacientul este asezat in decubit dorsal, cu stomacul descoperit pana la fundul pelvisului, operatorul induce asa-numitul gel conductor pe pielea stomacului pentru a facilita trecerea ultrasunetelor prin piele si catre organele abdominale si structurile solide, precum si alunecarea sondei emitatoare conectata la dispozitivul care capteaza imaginile.
El il va misca exercitand o presiune usoara. El poate cere pacientului sa-si tina respiratia pentru cateva momente.
Comentarii recente