Protejarea ecosistemelor noastre naturale impotriva altor daune este esentiala. Oceanele, paraiele si lacurile care sunt forta vitala a atator ecosisteme locale sunt folosite ca terenuri de dumping care dauneaza tot ceea ce depinde de aceste surse de apa.
Fapte cheie pe care trebuie sa le cunoasteti
- 97% din toata apa de pe pamant este apa sarata si improprie consumului.
- 3% din apa de pe pamant este apa proaspata.
- Doar 0,5% sunt disponibil pentru baut.
- Restul de 2,5% din apa dulce se gaseste in ghetari, in atmosfera, in sol, sub suprafata pamantului, sau este prea poluata pentru consum.
Avand in vedere cresterea ratelor populatiei si un procent atat de mic din toata apa de pe pamant potrivita pentru consum, este logic doar sa se pastreze si sa se conserve aceasta resursa valoroasa. Dar ce presupune conservarea apei?
Conservarea apei inseamna utilizarea alimentarii noastre limitate cu apa cu intelepciune si ingrijirea acesteia in mod corespunzator, deoarece fiecare dintre noi depinde de apa pentru a sustine viata. Este responsabilitatea noastra sa aflam mai multe despre conservarea apei si despre modul in care putem contribui la conservarea surselor noastre pure si sigure pentru generatiile viitoare.
Alimentarea noastra cu apa disponibila este finita, ceea ce inseamna ca nu avem o cantitate infinita de apa, economisind apa si conservand-o nu este o treaba rezervata oamenilor de stiinta, hidrologilor, silvicultorilor, urbanistilor, fermierilor. Conservarea apei este problema tuturor.
Motive de luat in considerare pentru a economisi apa
Este necesara in aproape tot ceea ce facem: Avem nevoie de apa pentru baut, scaldat, gatit, spalat si nenumarate alte activitati. Daca vrem sa continuam sa ne mentinem corpul sanatos, curat si orice altceva, trebuie sa promovam economisirea apei. Motivele sunt multe. https://bransamentapa-desfundaricanalizari.ro/ vine in ajutorul celor care au nevoie de astfel de servicii de instalatii.
Garanteaza productia de alimente: Fructele si legumele, precum si alte produse, necesita apa pentru a creste. Dar daca zona sufera o seceta, ar putea fi grav compromisa.
Protejati ecosistemul si fauna salbatica: Oamenii nu sunt singurele specii care au nevoie de apa pentru a supravietui. Fara apa, viata acvatica nu va avea nicio sansa de supravietuire.
Minimizeaza efectele secetei si deficitului de apa: Chiar daca nevoia noastra de surse de apa dulce este mereu in crestere datorita cresterii populatiei si industriei, aprovizionarea pe care o avem ramane constanta.
In timp ce apa se intoarce in cele din urma pe pamant prin ciclul apei, aceasta nu este intotdeauna returnata in acelasi loc sau in aceeasi cantitate si calitate. Prin urmare, prin reducerea cantitatii de apa pe care o folosim, putem proteja mai bine impotriva anilor viitori de seceta.
Ajuta la conservarea mediului inconjurator: Reducerea consumului de apa scade utilizarea energiei necesare pentru a o procesa. Economisirea apei ajuta la reducerea poluarii si la conservarea resurselor de combustibil.
Construiti comunitati sigure si frumoase: Pompierii, spitalele, benzinariile, curatatorii stradale, cluburile de sanatate, salile de sport si restaurantele necesita cantitati mari de apa pentru a oferi servicii comunitatii.
Conservarea apei necesita previziune si efort, dar totul ajuta. Nu te gandi ca ceea ce faceti nu conteaza.
Ce este apa dura?
Urmatoarea reactie de echilibru descrie dizolvarea si formarea carbonatului de calciu si a bicarbonatului de calciu (in dreapta):
CaCO 3 (s) + CO 2 (aq) + H 2 O (l) ⇌ Ca 2+ (aq) + 2 HCO−3(aq)
Reactia poate merge in ambele directii. Ploaia care contine dioxid de carbon dizolvat poate reactiona cu carbonatul de calciu si poate duce cu el ionii de calciu. Carbonatul de calciu poate fi re-depus ca calcit pe masura ce dioxidul de carbon este pierdut in atmosfera, formand uneori stalactite si stalagmite. Ionii de calciu si magneziu pot fi uneori indepartati de dedurizatoarele de apa.
Duritatea permanenta (continutul de minerale) este in general dificil de indepartat prin fierbere. Daca se intampla acest lucru, este de obicei cauzat de prezenta sulfatului de calciu / clorura de calciu si/sau sulfat de magneziu / clorura de magneziu in apa, care nu precipita pe masura ce temperatura creste . Ionii care cauzeaza duritatea permanenta a apei pot fi indepartati folosind un dedurizator de apa sau o coloana schimbatoare de ioni.
Duritatea temporara este cauzata de prezenta mineralelor bicarbonate dizolvate ( bicarbonat de calciu si bicarbonat de magneziu ). Cand sunt dizolvate, acest tip de minerale produc cationi de calciu si magneziu (Ca 2+ , Mg 2+ ) si anioni carbonat si bicarbonat ( CO 2−3 si HCO−3). Prezenta cationilor metalici face ca apa sa fie dura.
Cu toate acestea, spre deosebire de duritatea permanenta cauzata de compusii sulfat si clor , aceasta duritate „temporara” poate fi redusa fie prin fierberea apei, fie prin adaugarea de var ( hidroxid de calciu ) prin procesul de inmuiere a varului . [8] Fierberea promoveaza formarea de carbonat din bicarbonat si precipita carbonatul de calciu din solutie, lasand apa care este mai moale la racire.
Comentarii recente