Craciunul este una dintre cele mai raspandite sarbatori din lume. Este o perioada de traditii, luminite de Craciun, colinde si spiritul Craciunului care se transmite in fiecare an. Este o sarbatoare plina de simbolism ale carei semnificatii si origini sunt necunoscute multor oameni. Vrei sa afli curiozitati de Craciun? Iti vom dezvalui mai jos.
Originea termenului “Craciun”
Una dintre curiozitati este originea termenului Craciun care provine din latinescul “calatio” si inseamna convocare. 25 decembrie este ziua de Craciun si originea sa dateaza din anul 345. Infiintata de Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie Nazianzen pentru a stabili o data simbolica a nasterii lui Isus, intrucat Biblia nu specifica nicio data.
Are alte semnificatii in alte culturi. In anglo-saxona se numeste “Christmas” care inseamna masa lui Hristos. In Germania se numeste “Weihnachten”, ceea ce inseamna noaptea binecuvantarii.
Originea pomului de Craciun
Originea pomului de Craciun se spune ca vine de pe vremea crestinilor care au evanghelizat nordul Europei. Locuitorii acestor meleaguri au sarbatorit nasterea zeului soare si fertilitatea prin impodobirea unui frasin care reprezinta universul si l-a numit yggdrasil.
Crestinii au incorporat pomul in sarbatoarea nasterii lui Hristos. Se spune ca Sfantul Bonifaciu a fost cel care a schimbat frasinul cu un brad . Acest lucru nu a fost intamplator – un copac vesnic verde a fost cautat ca simbol al iubirii permanente fata de Dumnezeu. Era decorat cu mere care reprezentau pacatul originar si cu lumanari care simbolizeaza lumina lui Hristos.
Obiceiul de a aseza si impodobi brazi artificiali de lux de Craciun isi are originea la mijlocul secolului al XVII-lea de catre familiile din clasa superioara. Este una dintre curiozitatile Craciunului de care multi oameni nu sunt constienti.
De unde traditia de a oferi cadouri de Craciun?
Traditia de a oferi cadouri de Craciun dateaza de multe secole si provine din trei origini posibile. Este una dintre curiozitatile Craciunului care are parte de mari indoieli cu privire la originea ei.
Saturnalia a fost o sarbatoare pagana in Roma Antica care se sarbatoreste intre 17 si 24 decembrie si se platea tribut zeului cerealelor si agriculturii. Cadourile au fost schimbate ca simbol al norocului pentru recolta urmatoare.
Sfantul Nicolae de Bari a trait in secolul al IV-lea in Asia Mica, era un orfan care a mostenit o avere. A devenit preot si obisnuia sa faca daruri celor mai saraci. Acest personaj a fost inspiratia pentru Mos Craciun.
O alta posibila origine si una dintre cele mai cunoscute din tara noastra este ca Biblia spune ca cei trei magi au calatorit la Nazaret pentru a da aur, smirna si tamaie pruncului Iisus, deci… cadouri.
Semnificatia culorilor Craciunului
Culorile tipice ale Craciunului sunt rosu, verde si auriu. Aceste culori au o semnificatie speciala. Rosul este legat de iubirea divina si de sangele lui Hristos. Culoarea verde reprezinta natura, speranta, viata si fericirea. In timp ce culoarea aurie reprezinta bogatia si prosperitatea.
Speram ca ti s-au parut interesante aceste curiozitati despre Craciun. Acestea sunt date care sigur te vor ajuta sa intelegimai bine aceasta festivitate deosebita, de acum incolo.
Comentarii recente