Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau Alzheimer – toate acestea pot imobiliza pacientul timp de săptămâni sau chiar ani. De obicei, îngrijirea pacienților imobilizați la pat revine membrilor familiei. Pe lângă implicarea mentală și emoțională, munca zilnică a îngrijitorului necesită regularitate și cunoștințe vaste. Îngrijirea adecvată a pielii, profilaxia antidecubit și o dietă atent selecționată nu numai că vor evita frecarea dureroasă sau modificările necrotice, dar vor oferi pacientului confort în astfel de momente dificile.
Cum poți avea grijă de un pacient imobilizat din cauza escarelor?
Încă de la început trebuie menționat faptul că procedurile de igienă de bază trebuie efectuate zilnic. Prin urmare, dacă starea de sănătate a pacientului permite, trebuie să-l așezi într-o poziție ridicată și să începi lavajul. Este important să urmezi câteva reguli importante în timpul acestui proces:
- evită bureții care nu se usucă bine și pe suprafața cărora rămân fragmente de piele moartă, ceea ce poate favoriza creșterea microorganismelor;
- spală mâinile înainte de a începe procedurile de îngrijire;
- usucă pielea pacientului prin tapotare, nu prin frecare, deoarece o astfel de mișcare poate deteriora epiderma;
- acoperă partea spălată a corpului cu un prosop, pentru a nu răci pacientul;
- ai grijă de păr, unghii, bărbierit și de periajul regulat al dinților.
În mod ideal, personalul calificat ar trebui să demonstreze cum să efectuezi activitățile legate de spălarea pacientului întins. Aceasta nu este o procedură simplă și, fără îndoială, este foarte importantă. Tocmai din acest motiv, poți să apelezi la tratamentul pentru escare la domiciliu de la TruMed, deoarece efectuarea unor astfel de acțiuni trebuie să fie în conformitate cu regulile recunoscute la nivel general. Pentru a facilita spălarea, poți folosi prosoape speciale de unică folosință, șervețele umede de îngrijire și spume de curățare și îngrijire, care nu necesită utilizarea de apă și săpun.
Sfaturi pentru tratarea escarelor de decubit
Prevenirea escarelor este mult mai indicată decât tratarea lor, deoarece acestea reprezintă răni foarte greu de vindecat. Prin urmare, intervenția corespunzătoare este necesară din momentul în care apare o ușoară roșeață în locurile expuse la presiune. Astfel, este indicată folosirea unui dezinfectant specializat, care nu provoacă arsuri, și o cremă care conține oxid de zinc. Uneori, dacă reacționezi suficient de devreme, o astfel de îngrijire a escarei este suficientă. Alteori, însă, este necesară efectuarea unor alte proceduri, care necesită consult medical, utilizarea dezinfectanților, pansamentelor de specialitate și chiar excizia leziunilor necrotice. Pansamentele pentru escare sunt selectate în funcție de natura rănii și, uneori, tratamentul poate necesita utilizarea mai multor măsuri diferite. Aspecte importante sunt și alegerea mărimii pansamentului la dimensiunea leziunii, precum și schimbarea corespunzătoare a acestuia, întotdeauna în conformitate cu recomandările producătorului. De asemenea, trebuie amintit că un pansament pentru escare trebuie aplicat pe o rană curățată, niciodată pe un unguent sau alt preparat. Pentru a proteja o rană pe care există deja un agent de vindecare, este mai bine să folosești un pansament de protecție.
Așadar, îngrijirea adecvată a unei persoane imobilizate nu numai că îi poate îmbunătăți calitatea vieții, ci și poate preveni modificări grave ale pielii, adică escare dureroase. Prin urmare, este necesară asigurarea igienei zilnice a pacientului, precum și protejatea epidermei împotriva presiunii excesive și a tulburărilor circulatorii. Escarele sunt răni greu de vindecat și aduc multe complicații de sănătate, ceea ce poate contribui la suferința pacientului.
Sursa foto: unsplash.com
Comentarii recente