Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza frigiderul tau? Citeste mai departe pentru a afla elementele de baza ale refrigerarii, familiarizeaza-te cu principalele componente ale unui frigider si afla ce se intampla cu agentul frigorific pe masura ce se deplaseaza prin sistemul de racire.
Ce face un frigider – care este rolul acestuia si cum functioneaza
Pentru a mentine alimentele proaspete, este necesar sa le pastrezi la o temperatura scazuta in mediul sau imediat pentru a reduce rata de reproducere a bacteriilor daunatoare. Functionarea unui frigider consta in transferul caldurii din interior spre exterior, motiv pentru care il vei observa fierbinte daca atingi cu mana pe spatele acestuia, langa tevile metalice. In putin timp, vei afla de ce.
Care sunt principalele componente ale unui frigider? Sa aflam:
Compresor
Compresorul este „inima” unui frigider. Functia sa este de a circula agentul frigorific in intregul sistem si de a adauga presiune la partea incalzita a circuitului pentru a incalzi agentul frigorific. E ca atunci cand pompezi aer in roata unei biciclete: poti simti caldura crescuta din pompa in timp ce comprimi aerul.
Condensator
Condensatorul este situat pe partea din spate a frigiderului si este aproape intotdeauna umplut cu praf. In interior, agentul frigorific se raceste si condenseaza, ceea ce inseamna ca este transformat din nou din gaz in lichid.
Evaporator
Evaporatorul este situat in interiorul frigiderului si este responsabil pentru mentinerea produselor depozitate la rece. Pe masura ce agentul frigorific trece de la lichid la gazos prin evaporare, raceste zona inconjuratoare pentru a produce mediul potrivit pentru conservarea alimentelor.
Tubul Capilar
Tubul capilar este o piesa tubulara subtire care serveste ca dispozitiv de expansiune. Lichidul de racire este condus prin tubul capilar si pulverizat in mediul de joasa presiune al evaporatorului.
Termostat
Termostatul controleaza procesul de racire prin monitorizarea temperaturii si apoi pornirea si oprirea compresorului. Cand senzorul detecteaza ca este suficient de rece in interiorul frigiderului, opreste compresorul. In schimb, daca se detecteaza prea multa caldura, porneste compresorul si reporneste procesul de racire.
Cum functioneaza un sistem de racire
Frigiderele functioneaza facand agentul frigorific care circula in interiorul lor sa treaca de la starea lichida la cea gazoasa.
Acest proces, cunoscut sub numele de „evaporare”, raceste zona inconjuratoare si produce efectul dorit. Poti experimenta acest proces prin punerea a unei picaturi sau doua de alcool pe piele. Pe masura ce alcoolul se evapora, vei incepe sa observi un sentiment de frig, acelasi principiu de baza care face posibila conservarea in siguranta a alimentelor.
Pentru a incepe procesul de evaporare si pentru ca agentul frigorific sa fie transformat din lichid in gaz, este necesar sa se reduca presiunea agentului frigorific printr-o iesire cunoscuta sub numele de „tub capilar”. Efectul este similar cu cel produs atunci cand se utilizeaza un spray, cum ar fi un pulverizator de par. Continutul de aerosoli ar fi partea de presiune/lichid, iesirea ar actiona ca un tub capilar, iar spatiul deschis ar fi evaporatorul. Cand continutul este eliberat in spatiul deschis la presiune scazuta, acesta este transformat din lichid in gaz.
Vezi aici curs frigotehnist care le poate fi util persoanelor care lucreaza in industria alimentara pentru ca acestia vor avea cu siguranta nevoie de astfel de cunostinte.
Pentru a mentine un frigider in functiune, este necesar ca agentul frigorific gazos sa-si recupereze starea lichida, astfel incat gazul trebuie comprimat inapoi la o presiune si o temperatura mai ridicate. Aici intervine compresorul. Dupa cum s-a explicat mai sus, compresorul ofera un efect similar cu cel al unei pompe de bicicleta. Ciclistul poate aprecia modul in care caldura se acumuleaza in pompa pe masura ce pompeaza si aerul este comprimat.
Daca compresorul si-a facut treaba bine, gazul trebuie sa fie fierbinte si sub presiune ridicata. Acesta trebuie apoi racit in condensator, care este montat pe partea din spate a frigiderului, in scopul de a profita de aerul din jur ca un mediu de racire. Cand gazul este racit in interiorul condensatorului (inca la presiune ridicata), acesta se transforma inapoi intr-un lichid.
Lichidul de racire circula apoi inapoi la evaporator, unde procesul incepe din nou.
Ce sursa de energie folosesc frigiderele?
Frigiderele au o singura sursa de energie si aceasta este electricitatea, toate acestea functioneaza prin curent care este consumat treptat, astfel incat fiecare dintre componentele sale sa poata functiona corect.
Prin urmare, inainte de a merge sa achizitionezi un frigider, ar trebui sa stii cat de buna este eficienta energetica a sistemului, precum si sa determini cat de mult este consumul sau, deoarece daca acesta este mult, atunci factura de sfarsit de luna pentru a plati serviciul de energie electrica va fi foarte mare iar in mod normal, acest lucru este clasificat in litere, cu A fiind cel cu cel cu cel mai mic consum si F cel cu cel mai mare consum de energie electrica.
Comentarii recente