Televiziunea este o inventie care pare esentiala astazi, dar cine a conceput un mecanism capabil sa transmita sunetul, vocea si miscarea la distanta?
In cadrul tuturor tehnologiilor care ne inconjoara zilnic in viata noastra de astazi, exista unele inventii cu care ne-am obisnuit in asa fel incat ne este dificil sa credem ca nu fac parte din casa noastra. Televiziunea este una dintre ele.
Astfel, intrebarea pe care ne-o punem astazi este: cine a conceput un mecanism capabil sa transmita sunetul, vocea si miscarea la distanta?
Televiziunea, asa cum o stim astazi, nu ar exista daca nu ar fi fost pentru inginerul si fizicianul britanic John Logie Baird. S-a intamplat exact, dupa mai multe teste si greseli anterioare, in urma cu mai bine de 90 de ani.
Totul a inceput in 1884, cand Paul Nipkow a proiectat si brevetat un sistem pe care l-a numit disc nipkow. Era un proiect de televiziune care nu putea fi dezvoltat atunci.
Astfel, scotianul John Logie Baird a fost cel care a revenit in 1926, mai exact pe 26 ianuarie- acest sistem a fost conceput cu ani in urma si a dat nastere primei experiente reale de televiziune.
La acea data, inventatorul televiziunii mecanice a reusit sa transmita capul unei papusi cu o definitie de 28 de linii si o rata de cadre de 14 cadre pe secunda in mansarda casei sale.
In zilele de atunci a fost o realizare, care a dat nastere la crearea vechii televiziuni, care, dupa ani de progrese tehnologice, a dus la micul ecran pe care il avem astazi in casele noastre.
Adevarul este ca a fost un proces dificil de explicat, dar s-a bazat pe un sistem compus din doua discuri, unul in emitator si unul in receptor, atasat la aceeasi axa, astfel incat rotatia sa fie complet sincronizata si cu o separare intre ele de 2 metri. Greu de imaginat, nu-i asa?
Este impresionant sa credem ca rotatia celor doua discuri a permis difuzarea unei imagini live pe un ecran. Este clar ca primele teste au dus la o calitate foarte slaba a imaginii, dar a fost inceputul a ceva foarte mare… Si, datorita acestei inventii, astazi putem vedea evenimente live care se intampla in cealalta parte a lumii fara a ne muta din sufrageria caselor noastre si… in inalta definitie!
Prima emisiune publica
Incetul cu incetul, Baird isi imbunatatise inventia. In 1927, a realizat prima emisiune de televiziune de la Londra la New York, prima emisiune transoceanica.
Cu toate acestea, desi inginerul a fost responsabil pentru televiziunea mecanica, persoana responsabila de prima emisiune publica a fost reteaua – apoi radioul – BBC. S-a intamplat la trei ani dupa experimentul din apartamentul britanicului. Cu toate acestea, abia in 1936 a lansat o programare regulata cu un sistem electric care l-a inlocuit pe cel mecanic din 1926.
In zilele noastre, televiziunea este parte din viata de zi cu zi si este un mod relaxant de care oamenii sunt oarecum legati. Priveste si tu canale favorite prin Tv live de oriunde te-ai afla, in orice moment al zilei!
Cum a evoluat teleiviunea in timp?
Cu siguranta iti aduci aminte de perioada in care filmele erau alb negru si vedeai totul pe repede inainte. Dar de filmele mute iti mai aduci aminte? Sau de cele in care totul parea a se intampla sacadat si in mare viteza? Cei mai tineri dintre noi nu stiu astfel de lucruri sau daca le stiu, le vad ca pe niste povesti. Realitatea este ca televiziunea a evoluat foarte mult si cele mai noi si mai interesante aspecte sunt cele cu privire la posibilitatea de a fi cat mai independent cu costuri zero.
In primul rand, inainte stateai legat de televizor pentru a vedea ce se intampla si aveai doua canale. Acum ai la dispozitie nenumarate canale TV pe care sa le vizionezi, numeroase tipuri de emisiuni si nu numai si partea cea mai interesanta este ca le vei vedea si online fara sa mai depinzi de TV. Acest aspect este foarte important pentru ca iti ofera independenta maxima si mai nou este gratuit daca urmezi linkul de mai sus.
Vei avea acces la canale din toate tarile deci poti vedea emisiuni de oriunde si totul se va intampla din telefon sau din calculator. Ai nevoie doar de conexiune la internet si vei rezolva rapid problema. Te poti uita la TV de la mare, de pe plaja, de la piscina sau din autobuz.
Daca vrei sa vezi emisiuni in anumite limbi straine pentru a exersa cunostintele tale despre limba respectiva sau pentru a o invata mai usor, tot ce trebuie sa faci este sa intrii pe canalele potrivite si sa vizionezi. Fara costuri suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti cumperi decodoare sau antene speciale in acest scop. Asta este de fapt cea mai mare evolutie a televiziunii, faptul ca nu mai depinzi de televizor.
Comentarii recente