Tuia, denumit stiintific Arborvitae, insemnand “copacul vietii”, este cunoscut pentru frunzisul sau vibrant si pentru capacitatea sa de a forma cu usurinta un gard viu vesnic verde, oferind intimitate.
Ce trebuie sa stii despre tuia?
Tuia este un arbore ce isi pastreaza frunzisul mereu verde, fiind deseori utilizat in amenajari peisagistice. Este, de fapt, un tip de conifere cu frunzele orientate spre varful tulpinii, crescand intr-o forma ingusta, piramidala.
Deoarece isi pastreaza frunzele verzi pe toata perioada anului, tuia este adesea plantat in randuri, ca paravan, in vederea obtinerii unui gard viu ce ofera intimitate.
Printre cele mai populare soiuri de tuia sunt Tuia Globular (cu inaltime cuprinsa intre 0,5 si 1,5 m), Tuia Smaragd (3-5 m inaltime), Tuia Columnaris (poate sa atinga inaltimea de 10 m sau mai mult) si Tuia Plicanta (este cel mai inalt, putand atinge chiar si 40 de m inaltime).
Ce trebuie sa iei in considerare cand plantezi tuia?
Cel mai bun moment pentru a planta orice tip de Arborvitae este inceputul primaverii, dupa ultimul inghet sau sfarsitul toamnei, inainte ca pamantul sa inghete. Tuia este, de regula, rezistent in cam orice fel de sol si nu necesita multa intretinere.
Iata ce sa ai in vedere la plantare:
Alege o locatie care sa aiba parte de cat mai mult soare. Tuia se dezvolta cel mai bine atunci cand are soare din plin, insa va tolera si umbra partiala. Cand plantezi tuia, retine ca acesta poate ajunge la o dimensiune matura de cativa metri, in functie de subspecie de asemenea inainte de a planta trebuie sa te asiguri ca ai facut servicii de curatare teren de vegetatie. Pentru a face fata acestei cresteri, va trebui sa plantezi arborele la cel putin 4 metri distanta de orice cladire, linii electrice si alti copaci;
Pregateste bine groapa in care vei planta arborele. Ca sa asiguri suficient spatiu pentru intreaga radacina, gaura de plantare ar trebui sa fie de doua sau chiar trei ori mai adanca si mai larga decat globul radacinii. Retine ca arborii maturi pot depasi 2 metri latime, asadar daca nu intentionezi sa ii tunzi in mod regulat, va trebui sa ii plantezi la circa 3 metri distanta de plantele vecine;
Dupa asezarea radacinii in gaura de plantare, umple bine spatiul gol cu pamant pentru a scapa de eventualele pungi de aer din sol. Apoi, taseaza usor solul si aplica apa din belsug;
In cele din urma, este recomandat sa aplici un strat de mulci la baza copacului pentru a ajuta la mentinerea solului umed.
Comentarii recente