Cand incepem procesul de constructie sau dorim sa avem la indemana acele instrumente necesare si foarte utile atunci cand demaram un nou proiect de zidarie, este necesar sa cunoasteti diferitele instrumente care sunt utilizate in procesul de constructie. Inafara de utilajele grele precum excavator sau compactor ori buldozer, avem si alte obiecte mai mici dar la fel de importante:
Recunoasterea instrumentelor necesare pentru a incepe construirea pe piata nu numai ca va vor permite sa economisiti, ci sa accelerati procesul de constructie si sa reduceti eforturile fizice, ceea ce duce doar la avantaje.
In postarea aceasta va aducem la cunostinta cele mai utilizate instrumente din lumea constructiilor:
Polizor: Instrument de putere care are un disc de filare pentru a taia materiale, cum ar fi beton, otel, ceramica, lemn. Tipuri de discuri: taierea metalelor, taierea betonului, placa metalica, placa de beton. Diametre: 115 si 180 mm.
Mistrie: cel mai bun prieten al zidarului, este o mistrie metalica cu forma triunghiulara si varfuri rotunjite folosite pentru a amesteca si plasa amestecul de mortar in lucrarile de zidarie.
Schela: schela metalica suspendata pe marginea unei cladiri in cadrul careia lucratorii lucreaza atunci cand efectueaza lucrari de vopsire sau curatare pe fatada constructiei.
Finisor: masina manuala pentru a da un finisaj la o suprafata, consta dintr-un recipient cilindric cu peri conectati la o manivela care, atunci cand se roteste proiecteaza mortar.
Foarfeca: Instrument manual utilizat pentru a taia elemente metalice, cum ar fi tije, lanturi, cabluri de otel si alte asemenea.
Spatula: tabla plata sau un plastic cu maner, utilizata pentru ambalarea cu mortar a peretilor sau a pardoselilor ceramice.
Nivel: Un instrument de masurare utilizat pentru a determina nivelul unei suprafete (anumite niveluri masoara, de asemenea, suprafete inclinate la 45°).
Palet: unealta dreptunghiulara din lemn cu maner utilizat pentru „paletizare” sau netezirea unei suprafete tencuite.
Container metalic- de forma cubica sau cilindrica care are un volum de 0,027 m3 si serveste la dozarea cantitatii de agregate de piatra la prepararea betonului. Are
Manere pentru a facilita transportul materialului intre 2 persoane; CEA cubica masoara 30x30x30 cm, in timp ce forma cilindrica are un diametru de 34 cm si o inaltime de 30 cm.
Cleste indoit: bucata de tija cu diametrul de 20 mm (Ø20) sau mai mare, cu o lungime de 1 metru, cu crestaturi in forma de C pe membrele sale. Folosit pentru a indoi sau indrepta manual alte tije.
Ferastrau circular: instrument de alimentare prevazut cu un disc rotativ utilizat pentru taierea lemnului.
Burghiu: instrument de putere echipat cu un burghiu care, atunci cand se roteste la viteze mari strapunge un material. Tipuri de burghie: bit de beton si zidarie (culoare argintie), metal, plastic si bit de lemn (negru sau titan).
Toate aceste instrumeste si multe altele sunt necesare intr-o constructie si fara de care, nu se poate realiza cu succes o lucrare. Alegerea acestora este de asemenea importanta si pentru asta, este nevoie de o documentare in prealabil. Pentru cele mai bune utilaje in constructii uita-te aici: Retutilaje Utilaje de constructii.
Informatii despre sape speciale folosite in constructii
Nu o data ti s-a intamplat sa intri intr-o locatie si sa admiri podeaua perfect executata… In spatele unui montaj perfect al pardoselii, sta la baza o sapa turnata exemplar. Metoda traditionala de turnare a unei sape este si ea utilizata inca, dar isi pierde din valoare in fata sapelor mecanizate. Daca iti doresti ca podeaua casei tale sa arate perfect, atunci investeste intr-o executie a sapei de calitate.
Sapele mecanizate vin cu mai multe avantaje:
- Timpul de executie este scurtat.
- Timpul de uscare al betonului este mult mai mic in comparatie cu turnarea uneis ape in modul clasic.
- Pretul este aproape la fel ca al executiei unei sape in mod clasic, asa ca nu trebuie sa te gandesti ca va costa mult mai mult.
- Nu se produce praf in incapere, materialele sunt amestecate in interiorul apraturii.
- Betonul nu are nici un risc de crapare sau fisurare in timpul uscarii; lucru pe care nu il poti avea garantat la o executie a unei sape in mod clasic.
- Betonul este nivelat automat, fara sa existe riscul unei podele cu diferente de nivel, la final de lucrare.
- Dispunerea pardoselilor din beton pentru a fi utilizate fara finisaje. Adesea, aceste suprafete se gasesc in garaje sau depozite sau hipermarketuri.
- Nevoia de a intari podelele vechi. Acest efect se realizeaza datorita faptului ca betonul este compactat cu masini vibratoare speciale, iar acest lucru ii permite sa formeze o structura mai solida.
- Formarea de suprafete perfect netede. Foarte des, astfel de soluri sunt realizate sub un parchet, care sunt foarte exigente.
Sapele mecanizate sunt potrivite pentru incalzirea prin pardoseala, precum si pentru cazurile in care este necesar sa se asigure un nivel ridicat de izolare fonica a podelei.
In unele cazuri, sub ele se pot ascunde comunicatiile care se afla sub surse specifice (tevi etc).
foarte bun articol