Vinurile rose au un gust ușor fructat, cu un conținut scăzut de taninuri, ceea ce le face un punct de plecare excelent pentru noii consumatori de vin. Cu toate acestea, în ultimii ani, atenția la nivel mondial pentru vinurile rose s-a dezvoltat atât de mult încât acum este mai popular în Franța decât vinul alb. Iată ce trebuie să știi despre vinul rose.
Cum a început totul?
Este bine cunoscut faptul că primele vinuri create au fost rose, fapt datorat tehnicii folosite la vremea respectivă pentru a face vin, practic doar strivind sucul cu mâna sau cu piciorul, ceea ce permitea puțină culoare roșie de la coji să pătrundă în suc.
Chiar dacă tehnicile s-au dezvoltat de-a lungul secolelor pentru a crea o culoare roșie mai profundă în vin, oamenii au preferat în continuare opțiunea roz în locul vinurilor roșii cu gust mai aspru. Producerea șampaniei în Franța a jucat, de asemenea, un rol important în istoria vinului rose. Majoritatea șampaniilor timpurii erau de culoare roz, iar abia decenii mai târziu, producătorii au dezvoltat un sistem pentru crearea vinurilor spumante albe.
După al Doilea Război Mondial, lumea vinului rose s-a schimbat, deoarece consumatorii au început să experimenteze cu opțiuni mai dulci, în locul versiunilor tradiționale seci. În anii ’70, unele vinuri albe au început să concureze cu cele rose, iar atunci a fost momentul în care reputația vinului vechi de secole a început să sufere. Consumatorii tind să confunde vinurile dulci cu cele rose, motiv pentru care considerau că acestea nu erau la fel de bune ca cele albe sau roșii.
Unde se produce vinul rose
Franța este principalul producător de vinuri rose, iar regiunea Provence este lider la acest capitol, insă merită amintite și valea Loarei sau regiunea Rhone. Statele Unite și Italia sunt cei mai mari producători, iar SUA este al doilea cel mai mare consumator după Franța. Bineînțeles, acestea se produc în toate colțurile lumii, inclusiv în România, așa că incearca un vin rose de la Crama Budureasca pentru că vei avea toate șansele să fii cucerit.
Creșterea popularității
Versatilitatea vinurilor rose, împreună cu aprecierea în creștere în rândul cunoscătorilor a readus vinul clasic sec sau demisec în prim-plan. Producția de rose în Franța crește în fiecare an, la fel și numărul de sticle importate în SUA sau produse în California sau chiar în Texas.
Vinurile rose sunt foarte aromate
Regula generală sugerează următorul lucru: cu cât culoarea este mai deschisă, cu atât vinul este mai sec. Consumatorii ar trebui să se asigure că degustă vinuri dintr-o gamă de soiuri variate, cum ar fi Pinot Noir, Malbec sau struguri Merlot. Vinurile mai închise la culoare vor fi probabil pline de arome de fructe și vor avea o concentrație de taninuri mai mare datorită faptului că pielea boabelor de struguri au avut contact mai mult timp cu sucul.
Asocieri culinare ale vinurilor rose
Dacă consumatorii urmează exemplul masivei regiuni producătoare de vin rose din Provence, Franța, vor descoperi că cele mai logice asocieri vor fi cu alimentele mediteraneene picante comune în acea zonă, cum ar fi usturoiul, humusul și fructele de mare. Deoarece vinul rose ar trebui servit răcit, este potrivit pentru aproape toate alimentele din zonele cu climă caldă. Curcanul, ouăle și tonul sunt alte bune asocieri, precum și aproape orice tip preparat din bucătăria mexicană, thailandeză sau grecească.
Acum tot ce îți mai rămâne să faci este să accesezi magazinul online al Cramei Budureasca, să descoperi vinurile rose care te așteaptă și să îți comanzi preferatele!
Comentarii recente