Poză de Pavel Danilyuk pe Pexels
În multe situații, pacienții ajung la medicul stomatolog pentru că ceva îi supără. Indiferent dacă este vorba despre o carie, o afecțiune a gingiei ori chiar o problemă mai serioasă greu de văzut cu ochiul liber, medicul stomatolog se va folosi de mai multe tipuri de instrumente pentru a putea găsi cauza. Există mai multe tipuri de articole dezvoltate până în prezent fără de care consultațiile dentare nu doar că ar fi mai puțin precise, dar nu ar fi nici la fel de confortabile pentru pacienți.
Iată ce instrumente folosesc dentiștii pentru o examinare completă a cavității orale
- Lupele dentare: În asociere cu microscoapele de uz specializat, lupele stomatologice Zeiss de pe Dexellence sunt foarte populare în rândul dentiștilor. Acest lucru se datorează faptului că permit examinarea completă a tuturor structurilor dentare și identificarea în scurt timp a multor probleme greu de identificat cu ochiul liber. Mai mult decât atât, brandul Zeiss este recunoscut în lumea medicală datorită calității premium pe care o include în toate produsele pe care le livrează. Astfel, un cabinet în care se regăsește un astfel de dispozitiv, cu siguranță va oferi și consultații precise și diagnostice reale.
- Unitul dentar: Este o parte ce nu trebuie să lipsească din echipamentul stomatologic, oferind confort și acces adecvat pentru examinarea și tratamentul pacienților.
- Lampă cu halogen sau LED: Folosită pentru iluminarea cavității orale și a zonei de lucru, asigurând vizibilitatea de care stomatologii au nevoie în timpul examinărilor și procedurilor.
- Oglinzi dentare: Aceste oglinzi cu mâner lung permit dentistului să examineze zonele din cavitatea orală care nu sunt vizibile direct, precum zona din spate a dinților sau a gingiilor.
- Radiografii dentare: Imagistica de tip radiografie oferă detalii ale dinților, rădăcinilor și țesuturilor orale, permițând stomatologilor să identifice problemele ascunse sau să observe structuri invizibile cu ochiul liber. De exemplu, multe carii profunde sau afecțiuni ale nervilor dentari pot fi văzute doar prin intermediul radiografiilor.
- CBCT (tomografia dentară): Acesta este un instrument avansat de imagistică ce oferă incidențe tridimensionale detaliate ale structurilor dentare și osoase. Este util în diagnosticarea precisă a afecțiunilor dentare complexe și în planificarea tratamentelor chirurgicale.
- Camere intraorale: Dispozitivele de acest fel sunt, de fapt, camere digitale care le permit stomatologilor să salveze imagini de înaltă rezoluție ale dinților și a altor structuri orale. În acest fel, au posibilitatea de a obține detalii asupra stării de sănătate orală a pacientului.
- Freze dentare: Frezele dentare sunt utilizate pentru a îndepărta țesutul cariat sau bolnav și pentru a pregăti dinții pentru obturații sau alte proceduri de restaurare.
- Lasere dentare: Aceste dispozitive furnizează fascicule de lumină de diferite lungimi de undă, fiind folosite în diverse proceduri stomatologice, inclusiv în cazul tratamentului cariilor, gingivectomie sau chiar albirea dentară.
- Măști și ochelari de protecție: Echipamentele de tipul acesta sunt special create pentru a proteja medicul și asistentul împotriva contaminării și a riscurilor asociate cu expunerea la agenți patogeni din salivă sau sânge.
Toate instrumentele amintite de mai sus trebuie să se regăsească într-un cabinet stomatologic, întocmai pentru a se putea face examinare precisă și atentă a tuturor pacienților. Problemele dentare pot fi identificate acum cu ușurință, dar și în timp record, iar astfel se pot pune diagnostice clare.
Comentarii recente