Salariile din BNR. Studiu de caz, pe cifre

BNR nu a facut niciodata publice salariile din institutia pe care guvernatorul Isarescu o pastoreste de 26 de ani, dar asta nu inseamna ca nu mai “scapa” cate un contract de munca. Inainte de a da o mostra dintr-un act aditional incheiat in toamna trecuta, as vrea sa fac doua observatii: prima, ca schema de personal a Bancii este supra-gonflata, pentru a face loc unor “apropiati” (sa le spunem asa) fara merite bancare deosebite. Au fost la momentul potrivit in locul potrivit si a fost suficient. A doua observatie este ca si in interiorul Bancii exista- ca in orice institutie- frustrari si nemultumiri legate de ocupantii anumitor posturi-cheie. Si acum sa dam facsimilul:

salariu1

 

Continue reading

Se tampeste lumea? O modesta schita a razboaielor, atentatelor si a evolutiei omenirii

Cu cat populatia unei tari devine mai inteligenta si capata acces la o comunicare aproape fara limite, ar trebui sa presupunem ca isi va folosi noile cuceriri (Internetul, comunicatiile, accesul la informative in genere) pentru a-si  face viata mai usoara. Si ca – urcand pe scara confortului oferit de informatie- va evita acte de barbarie in genul atentatelor si/sau razboaielor. O scurta incursiune in istorie ne arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Atentatele recente din Bruxelles, din Franta sau din Turcia ne arata o alta imagine. In subsidiar notez faptul ca, pe masura ce resursele unui stat se imputineaza, tentatia este de a acapara noi resurse fie pe cale diplomatica fie prin forta. Nimic nou sub soare.

Continue reading

Teambuilding de bancheri. Inainte si dupa criza

Sa incepem cu cel mai recent. E vorba de o banca foarte cunoscuta, chiar daca in Romania are o cota de piata mica. Conducerea a decis ca angajatii au nevoie sa socializeze, in lipsa fluxului de clienti. Drept pentru care au sunat la o agentie  de specialitate cu care dealtfel colaboreaza si in alte zone de business. Agentia le-a facut urmatorul program:
Continue reading

Credite neperformante sau prostie?

E de ras sau e de plans? Doi ieseni au girat un individ care a luat banii si a plecat din tara. Acum, ei vor plati cu casa lor si a copiilor. Poate ca mai multa atentie al celor care gireaza, n`ar strica. Documentul e pe bune. Iar banca, e una cu capital majoritar romanesc.

“Onorata Instanta, subsemnatii S… Cristian si Liliana, domiciliati in Iasi, str…, nr. 18, jud. Iasi, formulam

PLINGERE PREALABILA

impotriva lui Petrescu Alexandru-Marian, domiciliat in …, str. …, nr. 28 C, jud. Iasi, pt. comiterea infractiunii prev. si ped. de art. 215 al. 3 C.P.
In fapt, numitul Petrescu a incheiat la 10.05.2009 un contract de imprumut cu Banca … in valoare de 84.000 de euro. Noi figuram in acel contract in calitate de giranti. Petrescu ne promisese ca respecta conditiile din contract astfel incit noi nu vom avea de suportat nici o cheltuiala. Am fost convinsi de buna sa credinta, motiv pt. care am instituit ipoteca pe casa noastra si pe cea a copilului nostru, ipoteca necesara in vederea garantarii imprumutului. Dupa obtinerea banilor, numitul Petrescu a plecat in strainatate, la exact o saptamana fara a anunta banca sau pe noi. Numitul detine si un telefon mobil in reteaua Nokia, avand numarul 0722…., la care nu mai raspunde decat pentru a ne umili si a ne injura pentru ca am fost prostii lui. El spune ca se afla in Brazilia, desi avem mari dubii cum ca ar fi nesincer.
Ultima data cand am vorbit cu el a fost in data de 21.11.2009, la ora 06.00 dimineata, cand ne-a spus sa venim in Brazilia sa ne dea banii dar noi nu ne ducem ca nu mai avem din ce.
Continue reading

Multumim d-lui presedinte S.V.Groningen, care a luat atitudine. Ne-a facut, poate sa ne simtim rusinati, dar sigur ne-am simtit bagati in seama

“Nu s-au cerut mariri de salariu in mod expres, ci diminuarea stresului prin relaxarea presiunii asupra angajatilor si retragerea participarii bancii de la anumite actiuni de sponsorizare. Plus ca, acelora care nu sunteti din interiorul bancii, nu v-am cerut nimic, exceptand un pic mai mult bun simt. Sper sa nu am asemenea clienti ca d-vs.
Iar ptr final, multumim d-lui presedinte S.V.Groningen, care a luat atitudine si ne-a raspuns rapid . Ne-a facut, poate sa ne simtim rusinati, dar sigur ne-am simtit bagati in seama, mai ales ca toata lumea stie ca este un om absolut deosebit”

“…cei care au facut aceasta revolta au fost angajatii simpli,fara pile,care chiar isi fac treaba si se poarta frumos cu clientul. Ei sunt nemultumuiti de salarii, de orele in plus muncite si neplatite(ca itm nu stie ce ala control). Oamenii de acolo care sunt angajati pe pile au salarii duble, pornind de la cel putin 2000 lei lunar, care acuma tremura de frica ,deoarece poate ii depisteaza careva ca nu fac nimic si iau banii degeaba. Eu stiu ca o petrecere de Craciun se face daca vrea firma sa suporte cheltuielile, nu sa te oblige sa dai bani din buzunar ca sa manance directorii care au mii de euro pe luna si vin ca simpli invitati mancand pe banii “prostimii”.
Continue reading

Se pune de o noua greva la Raiffeisen?

Pana acum mesaje au fost semnate de catre salariati din 15 orase. Toate erau legate de nemultumiri si se incurajau reciproc. Desigur, mesajele sunt in nume personal, nu angajeaza pe toti salariatii. Insa unele sunt semnate de sefi de agentii, altele de directori in cadrul agentiilor si exprima o revolta. De la conditiile salariale precare in raport cu volumul de munca depus, renuntarea la acele mici facilitati care mai usureaza cat de cat efortul, tratarea subalternilor de la mare inaltime, toate au indus un sentiment de frustrare si revolta in randul angajatilor.
Solutia e simpla. Sa se renunte la unele cheltuieli cu sponsorizarile, poate chiar si la o parte din profit, in favoarea angajatilor.
Cred ca o organizatie cu angajati multumiti chiar daca are un profit mai mic este mai sigura decat o mare organizatie cu un mare profit, dar in care mocneste revolta. Poate ca dl. presedinte Groningen va lua acele decizii intelepte….Nu as vrea sa public mesajele…chiar i`ar pune intr`o postura jenanta pe unii de acolo si nu asta intentionez.
Dar pentru veridicitate, pun doar cateva fraze din ele.
“Sper sa ne unim glasurile si sa nu mai acceptam situatia in care ne-a adus echipa ! E cu atit mai umilitor pt noi, cu cit nu ni s-au indexat salariile in martie si septembrie a.c., in conditii in care banca inregistreaza profit pe 2009, face sponsorizari , etc. Ar trebui ca mult trimbitata organizatie sa nu uite ca un OM de Banca nu se formeaza de la o zi la alta si ca amenintarile cu disponibilizarea noastra , poate transforma o banca de prestigiu , intr-o taraba de duzina , in care toata lumea vinde orice , oricui , de-a valma” (coordonator operatiuni Tg Mures)
Continue reading

Cum discuta intre ei angajatii unei banci…

“Dragi colegi frustrati ,

am si eu multe dorinte de Craciun :

1. sa citesc mailuri scrise corect gramatical de catre voi (daca nu aveti suficienta scoala , faceti-o , iar daca aveti , atunci ati trecut ca gasca prin apa , asa ca nu asteptati rezultate performante daca nu sunteti in stare sa le faceti )
2. vorbiti NUMAI in numele vostru ; stimata Iuliana de la Ag 1 Decembrie , ai acordul scris al colegilor pentru aberatiile pe care le-ai scris ? REVOLUTIE ??? Si cum , ma rog , ar trebui sa arate viata ta profesionala pentru a fi satisfacuta?
3. Daca sunteti atat de nemultumiti , de ce nu va cautati fericirea in alta parte ?
Continue reading

Familia Ionescu si prima Casa

Familia Ionescu are o fiica. Fiica domnului si doamnei Ionescu a dorit sa isi cumpere un apartament si s`a inscris in Programul Prima Casa. A depus dosarul prin septembrie si fireste, a mai trebuit la intervale regulate sa se mai prezinte ba cu o adeverinta, ba cu o cerere, ba in persoana sa semneze cate ceva…In fine, s`a facut decembrie. Luna cadourilor.
Continue reading

O noua scrisoare din Credit Europe Bank

Buna tuturor,

Se pare ca lucrurile se incalzesc din in ce mai mult in aceasta banca, si eu sunt ex staff….

Sunt de acord cu cele afirmate de Ana C, este exact asa..pot sa spun ca la mine in departament si a ramas colega mea in detrimentul meu. Nici o problema am luat si salariile mi-am gasit si job…Problema este ca persoana care a ramas este clar ca este acolo ori din bafta ori din preferinta…Fata asta m-a intrebat un an jumate cum se ruleaza un anumit raport care trebuia scos in fiecare luni…Am rugat-o sa noteze, sa imi puna posted nimic…in final, la o zi dupa ce am plecat ma suna sa me intrebe ce credeti…cum se ruleaza acel raport…dupa 1 an jumate … dragutz nu?
Dep de HR dezastru ca in multe cazuri ale corporatiilor din Romania… ex de conversatie HR si angajat: sunand cu problema incheierii contractului de munca doamna de la HR incepe cu”Am incercat sa te sunt sapt trecuta la birou si tu ce faci, erai in concediu?!!!!” Si atunci bineinteles reactia mea a fost “Ma scuzi daca ai target de concediere de 30 de oameni pe zi nu crezi ca ar trebui sa stii mkr statusul fiecaruia???”…Raspuns “Si ce nu am voie sa te sun?” Supppeeeeer ….
Continue reading

Echipa Direct Sales din Credit Europe Bank a demisionat

“Echipa DS din Buc si-a dat demisia.Cred ca in proportie de 99%.Nu de fraieri am facut asta.Eram prea dezamagiti si prea scarbiti ca sa mai stam.Unii si-au gasit de munca,altii nu,dar cu siguranta isi vor gasi pentru ca sunt oameni muncitori.Cat despre demisiile RSC…..nu cred ca se intampla asta…
Dar roata e rotunda……se intoarce ea si in favoarea noastra.
Iar despre domnisoara D…ce pot sa spun….aere de sefa cum are ea nu mai are nimeni in centrala…nici macar Omer…….(cunoscatorii stiu de ce l-am pomenit).
Va doresc sarbatori fericite tuturor si multa bafta!”