De la 8 ministere in vremea lui Cuza, am ajuns la 27

Organizarea moderna a ministerelor dateaza de la unificarea administrativa a principatelor, realizata de Cuza la 1861. La acea data existau 8 ministere: interne, finante, justitie, al cultelor si instructiunii publice, al afacerilor straine, al lucrarilor publice, de razboi si cel de control (actuala Curte de Conturi). E drept, Romania avea pe atunci circa 4 milioane de locuitori ( la 1860 — 3,9 mil locuitori, iar  la 1866 — 4,1 mil. locuitori). Dupa 150 de ani, avem 27 de ministere, exceptie facand Primul Ministru, dar avem si aproape de 5 ori mai multi cetateni.

  • Germania are in prezent 15 cabinete ministeriale  (sursa), la 80 de milioane de locuitori. Cred ca sunt exemplul de cea mai buna eficienta din aceasta perspectiva. In alte tari, lucrurile stau altfel.

Continue reading

Nu e suficient sa scapi de neperformante si sa vinzi credite. Incepeti prin a va imbunatati calitatea personalului! (O analiza interna a unei banci)

Documentul primit se numeste “Analiza ratei de succes ” si arata mai degraba calitatea proasta a unora dintre functionarii bancari, tradusa prin rata scazuta de succes in prospectarea clientilor eligibili pentru creditare. Stim cu totii ca una din problemele sistemului a fost propria vulnerabilitate creata prin angajarea unor nulitati ca functionari bancari. Drept este ca nici nu aveai un bazin de selectie rezonabil, dar asta e o alta discutie.3

Continue reading

Salariile din BNR. Studiu de caz, pe cifre

BNR nu a facut niciodata publice salariile din institutia pe care guvernatorul Isarescu o pastoreste de 26 de ani, dar asta nu inseamna ca nu mai “scapa” cate un contract de munca. Inainte de a da o mostra dintr-un act aditional incheiat in toamna trecuta, as vrea sa fac doua observatii: prima, ca schema de personal a Bancii este supra-gonflata, pentru a face loc unor “apropiati” (sa le spunem asa) fara merite bancare deosebite. Au fost la momentul potrivit in locul potrivit si a fost suficient. A doua observatie este ca si in interiorul Bancii exista- ca in orice institutie- frustrari si nemultumiri legate de ocupantii anumitor posturi-cheie. Si acum sa dam facsimilul:

salariu1

 

Continue reading

Tarom, te iubesc! Vezi ca se poate?

Tot citeam in media stiri despre scandalurile din Tarom. Ba ca e in pragul falimentului, ba ca managerii privati au fost infranti de sistem. Sncer, nu-mi explic. Lucrurile stau cu totul altfel in realitate. Am fost duminica la Aeroportul International (subliniez- International) sa iau un roman londonez.

Continue reading

MAGAZIN Iresponsabilitatea creste odata cu varsta? (despres selfiurile care ucid) De ce nu zambesc modelele pe podium? O noua teorie despre Timp. De ce isi strang barbatii mainile?

Reiau acum un mai vechi obicei, acela de a recomanda articole din strainatate care mi-au atras atentia in aceasta duminica. Pe unele poate ca le-ati citit, pe altele poate ca nu.

Continue reading

Contractele de munca din banci. Caz concret, o banca din top3

Un membru al unui sindicat bancar mi-a trimis o copie dupa un contract de munca. Am incercat sa scot datele de identificare dupa ce m-am convins ca e un document real, drept pentru care il postez aici

Nu am atasat anexele, dar la o adica…

Continue reading

Off topic. Am gasit un aparat foto Canon

…la Institutul Bancar Roman, in Aula. Era cazut dupa ultimul rand de scaune. Am intrebat in stanga si in dreapta al cui e, dar nimeni nu l-a revendicat. Organizatorilor nu am vrut sa il las ca sa nu se piarda de tot. E negru, are o husa neagra iar cel care l-a pierdut imi poate scrie pe blog spunandu-mi ce fotografii are in el sau daca are vreun semn distinctiv.

Continue reading

Din documentele interne de control ale bancilor. Strict autentic

NU am schimbat niciun cuvant . Totul a fost scris de inspectorii unei banci din top 10.

“Vizită de lucru. Comuna… beneficiază de o agenţie situată pe drumul principal. Un trecător străin de aceste locuri, în dorinţa de a-şi ridica o sumă de bani dintr-un cont  a ajuns să sune pe la porţi pentru a putea identifica agenţia, care, situată intr-o casă cu un singur geam la stradă, are intrarea prin curte.  Agenţia este situată la aproximativ 1 km de centrul orasului unde există un sediu al BCC şi unul al Raiffesen Bank.  Locaţia este formată din 2 încăperi curate în care domneşte o ordine perfectă, dar care nu te duc cu gândul la o agenţie bancară. Spre surprinderea mea am fost întâmpinată de un angajat cu funcţia de paznic. Înainte de a deschide uşa agenţiei un lătrat puternic m-a facut să mă opresc. “ Nu te speria. Este câinele doamnei ….”Dupa negocierile şi relaţionarea cu căţeluşul agenţiei, am fost întâmpinate şi de doamna …,angajata agenţiei.

Continue reading

Teambuilding de bancheri. Inainte si dupa criza

Sa incepem cu cel mai recent. E vorba de o banca foarte cunoscuta, chiar daca in Romania are o cota de piata mica. Conducerea a decis ca angajatii au nevoie sa socializeze, in lipsa fluxului de clienti. Drept pentru care au sunat la o agentie  de specialitate cu care dealtfel colaboreaza si in alte zone de business. Agentia le-a facut urmatorul program:
Continue reading

Poveste cu o banca romaneasca, un arab si un imprumut. Al arabului catre banca

Putini stiu ca atunci cand ATE BANK a preluat Mindbank,  s-au lovit de o problema. Mindbank imprumutase de la o persoana fizica niste milioane de dolari. In schimbul lor, Abdul Hussein voia actiuni, nu bani. Si totul era prevazut intr-un contract “beton”.

Continue reading