Isi mai aduce cineva aminte de preturile de dinainte de 1989?

Aud sau citesc destul de des opinii potrivit carora se traia mai bine inainte de 1989. Intuiam ca asemenea opinii sunt profund viciate, dar nu aveam datele exacte pentru a le putea interpreta. Cifre riguroase sunt dificil de gasit pana si la Statistica. Dar am facut o solicitare si azi am scos (e drept, in format print), preturile la vreo 200 de articole din perioada 1950-1970. Cele din anii 80-89 sunt foarte foarte greu de gasit, asa ca m-am multumit cu ce am primit.

Preturi

De aici incolo incep discutiile si interpretarile.

Datele transmise de INS le voi transfera in fisier digital si le voi pune tuturor la dispozitie, dar cel mai devreme saptamana viitoare.

.
As avea de facut o mentiune, legata de chirii. Statistica vremii calcula doua tipuri de chirii: una pentru cei cu salariu de pana in 1600 de lei si alta entru cei cu salariul peste 1601 lei. Ambele vizau chiria platita pentru un apartament de doua camere, dotat cu baie, bucatarie, incalzire centrala, avand circa 30 mp spatiu efectiv locuibil, aflat in constructii noi, locuit de o familie compusa din 3 persoane.

De asemenea, pana in 1967, hotelurile aveau doua tarife medii: pentru cele cu incalzire si cele pentru camere fara incalzire). Dupa 1967, preturile s-au unificat.

De asemenea, rog a se tine seama ca cifrele de mai sus sunt mediile nationale pentru un an. Ele pot varia geografic (vor fi fiind hoteluri in zone  nu foarte turistice care sa aiba preturi mai mici decat cele din Bucuresti de pilda) sau chiar in cursul unui an. Discutam deci de medii, dar datele sunt obtinute de la Institutul National de Statistica, asa ca nu prea pot fi puse la indoiala.

Ce constatam, foarte pe scurt? Ca in 1952, lucrai 3 luni pentru o bicicleta productie interna. In 1970, din banii facuti intr-o luna, iti luai doua biciclete.

Raport

Mai sus aveti o imparteala directa: cata paine iti puteai lua dintr-un salariu, cat lapte , cate luni de chirie samd.

Daca luati salariu mediu net din ianuarie 2017 (2300 de lei) comunicat de INS si faceti voi insiva asemenea “imparteli”, o sa vedeti ca in prezent se traieste mai bine. Eu am facut de pilda calcule pentru preturile medii la hotelurile actuale de 3 stele (echivalentul a celor de categoria I pe vremea cealalta) si mi-a dat cu plus pentru traiul de acum. Sau luati chiriile, ca acolo treaba pare si mai evidenta. Asta ca sa nu mai discutam de faptul ca initiativa privata lipsea masiv, ca libertatea nu exista, ca era imposibil sa iti iei buletinul si sa hoinaresti prin ce tara europeana vrei samd. Nu spune nimeni ca atunci cand ceva se castiga nu exista costuri, dar pe cifre, stam mai bine, zic.

Multumesc Statisticii pentru date, ca unele preturi le uitasem, iar de altele nu aveam cum sa-mi aduc aminte.

10 thoughts on “Isi mai aduce cineva aminte de preturile de dinainte de 1989?

 1. Nu cred că asta e subiectul discuției. Tot din statistici o să observați că România a rămas ultima din Europa. Exact pe același loc că și acum 50 de ani. Comparația pe care o căutăm este cu alte state. Nu căutăm să comparăm un moment din trecut cu un moment din prezent din simplul motiv al evoluției tehnologice.

 2. In acelasi fel, putem trage concluzia ca traim mai bine decat regii evului mediu, care nu aveau televizor, masina, telefon, etc.

  Aceleasi argumente le folosea si Ceusescu pentru a evidentia “succesele” socialismul, comparand productia de detergent din 1930, virtual inexistenta, cu cea din 1980.

  O comparatie este relevanta numai relativ la progresul facut de restul omenirii.

 3. in bucuresti, cartierul militari, alimentara de la intersectia uverturii cu partizanilor, parizerul costa 18,50 lei/kg in 1970. painea dambovita era 2,70 lei/buc, franzela alba – 2,20 lei/buc, intermediara – 3,20 lei/buc, intermediara cu cartofi – 3,60 lei/buc, bagheta “bucuresti” era 3 lei/buc.

 4. O utopie îmi revine mereu,cand aud discutii pe tema asta…. izolarea si crearea unei zone cu condiții identice vremurilor de atunci pentru nostalgici,pe baza de voluntariat.nu stiu câți vor rezista😀

 5. Ar fi interesant de suprapus si comparat cu aceleasi date din cateva alte tari europene 🙂

 6. eu nu inteleg de ce calculul se face plecand de la salariul mediu? Mi se pare ca pentru a trage o concluzie de tipul “acum vs atunci” ar trebui sa se plece de la salariul minim. sa comparam cum o duceau cezi mai saraci atunci si acum. Restul e statistica, nu viata umana.

 7. @Autor

  Scapi din vedere esenta – cate salarii se plateau atunci, si cate acum ?

 8. Vremea lui ‘Ceasca’ incepe din 1965 nu din 1950. Referitor la faptul ca eram ultima natiune din Europa ca nivel de trai e iarasi un neadevar. Pana in anii 80 eram peste Bulgaria, Portugalia si chiar Grecia.
  Notiunea de nivel de trai nu implica numai veniturile banesti ci si alte aspecte cum ar fi calitatea hranei a mediului inconjurator, asistenta medicala, nivelul somajului. Cel mai bun indicator in opinia mea este sporul natural ( diferenta intre noi nascuti si decedati ) excluzand desigur raportul emigrari. imigrari care in acea perioda nu putea fi real.

 9. @Koczka: Sporul natural? Păi atunci India rurală are un nivel de trai net superior Germaniei!

 10. Eu nu cred ca un om care in 1970 avea 20 de ani va fi convins ca acum ii este mai bine (la 67 de ani). Nivelul de trai este una (si poate fi cuantificat, obiectiv), perceptia asupra binelui este complet subiectiva.

  Inainte de 1990 existau 2 milioane de pensionari la 8 milioane de salariati. Acum exista 5 milioane de pensionari la vreo 4-5 milioane de salariati. Dar este imposibil sa convingi pe cineva care este acum batran si bolnav ca-i este mai bine acum decat in urma cu 40-50 de ani 😉 Calitatea vietii nu tine doar de bunastarea economica, desi aceasta ajuta.

Leave a Reply