Demografie si alegeri viitoare. Ghici cine va avea de castigat si cine de pierdut

Romania imbatraneste, ceea ce nu e un secret. Daca as fi un investitor cu bani, mi-as baga economiile intr-un centru de batrani, in baza unor mecanisme similare de pilda celor din Canada. Dar nu asta e discutia acum. Ci ca imbatranim si ca votanti. Ori batranii voteaza putin diferit decat o fac tinerii. Incearca sa isi conserve avantajele materiale, ceea ce e foarte normal.

Mai jos aveti un grafic cu ponderile diferitelor grupe de varsta in total electori

demografie

Nu sunt specialist in politica, dar nu am cum sa nu constat ca ponderea votantilor tineri scade, iar cea a seniorilor va creste foarte mult. Daca Dreapta romaneasca nu va reusi sa iasa din amorteala rapid si convingator, Romania e pierduta. Cu tot respectul pentru cei care mimeaza Stanga.

Fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat, populatia varstnica de 65 ani si peste depasind cu 210.000 de persoane populatia tanara de 0-14 ani (3,485 mil. persoane  fata de 3,275 milioane persoane). Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 103,0 (la 1 ianuarie 2015) la 106,4 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2016).
CONTEXTUL INTERNATIONAL
Imbatranirea populatiei este un fenomen global, care in ultimele decenii afecteaza toate tarile lumii. Reducerea globala a natalitatii si scaderea numarului de copii in paralel cu sporirea constanta a numarului varstnicilor duce la schimbarea echilibrului dintre generatii.

Imbatranirea populatiei este un fenomen de lunga durata. In secolul trecut ponderea persoanelor varstnice in structura populatiei totale a fost in crestere constanta. Aceasta tendinta se va pastra si in secolul XXI. Daca in anul 1950 ponderea varstnicilor in lume a fost de 8%, conform prognozelor realizate de ONU – Divizia Populatie, in anul 2050 ponderea varstnicilor va creste la 22% din populatia totala a globului. Se considera ca este putin probabil ca nivelul natalitatii sa revina la valorile din perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si de aici rezulta ca procesul de imbatranire a populatiei este un proces ireversibil si ponderea populatiei tinere va scadea. Conform datelor ONU, ponderea populatiei de varsta a treia va creste, pe termen lung, chiar si in regiunile unde natalitatea este superioara ratei de reproducere (2,1 copii).

Numarul persoanelor care imbatranesc, la nivel mondial, este in crestere mai rapida decat la alte grupe de varsta. Astfel, daca la inceputul anului 2012 numarul persoanelor de 60 ani si peste a fost de 810 milioane de persoane la nivel mondial, in 2050, conform proiectarilor populatiei realizate de ONU, numarul persoanelor de 60 ani si peste va fi de 2 miliarde de locuitori. Conform prognozelor, in anul 2047 numarul persoanelor varstnice pe glob va depasi numarul copiilor. Daca in 2011 din 10 persoane o persoana era de 60 ani si peste, in 2050, se estimeaza ca o persoana din cinci va avea peste 60 de ani.

Imbatranirea populatiei este un rezultat important al progresului social obtinut in diferite domenii: medicina, calitatea vietii, protectia sociala, si se datoreaza reducerii mortalitatii in special la persoanele varstnice si cresterii duratei medii a vietii. In acelasi timp, modificarea structurii populatiei este determinata de scaderea semnificativa a natalitatii.

Tarile cele mai afectate de imbatranirea demografica sunt Japonia, Statele Unite si Rusia. La nivel continental fenomenul imbatranirii este prezent in mod deosebit in Europa si America de Nord. Aceste diferentieri pe continente pot fi explicate in primul rand prin nivelurile diferite ale ratelor de natalitate si fertilitate, dar nu in ultimul rand si prin fenomenele de migratie si nivelul duratei medii a vietii, a ratei mortalitatii generale, indeosebi infantile.

One thought on “Demografie si alegeri viitoare. Ghici cine va avea de castigat si cine de pierdut

  1. Situatia e cu mai mult mai grava cu cat din segmentele 1 si 2 de varsta (tinerii) o parte sunt plecati din tara si au acces limitat la vot ( votul prin corespondenta a fost un fiasco: din scurt anuntat, nu au luat in calcul toate cererile de inregistrare, au cerut in 48 ore de raspuns, si jumatate din plicuri s-au pierdut in posta romana si nu au ajuns la timp). In plus li se cere documente valide si multi romani nu au totul in regula.

Leave a Reply