Malacul si Sfrijitul. Despre sistemul medical de la noi

Malacul de osutacincizecidekile si-a scos caciula si s-a aplecat reverentios in fata Sfrijitului. “Sa traiti!” i-a soptit mieros, cu capul plecat ce sabia nu-l taie. Sfrijitul trece tacand. “Vreo veste de la…?” incearca Malacul. Sfrijitul e generos martea: ii arunca Malacului o privire din coltul ochiului si decreteaza: “Asteapta!” Daca unui Malac i-ar fi spus asta un Sfrijit intr-un bar, isi lua un pumn in freza direct, fara intermediari. Dar suntem intr-un spital celebru din Bucuresti, unde Sfrijitul e asistentul Doctorului, iar Malacul un nenorocit de pacient. Fusese programat la 11, acum era ora 14 si niciun semn ca va intra in curand. In fatza lui intra te miri cine ajunsi peste rand, dar nu conteaza! Virtutea doctorului e stiinta. A Pacientului, rabdarea.

Nu sunt bonuri de ordine, nu exista criterii stiute, totul e la bunul plac al Sfrijitilor.

Holul e ingust. Sunt 3 scaune pentru toti cei 20 de pacienti. Toti, bolnavi de inima. Unul, tocmai operat pe cord, dar externat astazi (marti) ca tinea patul ocupat.

“Sa vina saptamana viitoare sa-i scoata firele”, ii arunca in treacat un Asistent. Omul e fericit, ca un copil. “Va multumesc, zice de vreo trei ori. Sotia il sprijina de un brat si il ajuta sa paseasca. Au ramas 19. Intra cate 3-4 in cabinet. Timp in care Medicul, care e si sef de sectie, mai participa la sedinte. Mai completeaza fise. Fishe, ca sa nu ma intelegeti gresit. Fisele sunt pentru sarantoci- ce mai faci azi c-o fisa?

blr2

Tone de formulare de completat. Un alt Sfrijit e intors din drum ca nu a bifat corespunzator o rubrica.

formulare

La baie, usa se inchide cu o sfoara. Intreb un pacient cum face. “Intru, o invart in jurul gatului ca e lunga a dracului, si imi fac nevoile. Da` de ce ma intrebati? zice mirat. “Sunteti de la Sanepid?”

Nu, zic, nu sunt.

O doamna mai spre varsta a doua imi cere sa nu ma mai plimb nervos pe holul lat de maxim 2 metri. Imi prezint scuzele si ma oblig sa stau nemiscat. O alta doamna sare la beregata primei femei. Sunteti pesedista, nu mai suportati alte manifestari? Cu ce va deranjeaza ca se plimba domnul?

Imediat a inceput o discutie politica.

blur1

Unui alt tip care trebuia externat nu ii gaseau cardul de sanatate. “Vino maine si mai vedem”, ii transmite o juna in colanti, cu halat roz. Saracul nu prea intelege de ce nu i-l gaseste, dar promite sa revina.

Una peste alta, am vazut azi cea mai jalnica adunare de oameni bolnavi, fricosi ca nu cumva sa supere Medicul, desi ei il plateau.

Restul sunt plicuri indesate in buzunarele halatelor, bataie de joc si multa nesimtire. Pe aia care vor sa vorbeasca despre reforme, ii rog sa se abtina. Deocamdata nu poate fi vorba de asa ceva in Sistem. Spaga e rege.

Fereasca Mnezeu sa ajungi intr-un asemenea loc. Atata pot sa mai zic….

6 thoughts on “Malacul si Sfrijitul. Despre sistemul medical de la noi

  1. Bună ziua domnule Popa.
    În primul rând aș dori să știu dacă sunteți bine, acest ultim post contribuind la formarea unei păreri contrare…

  2. Mă bucur! O întrebare la care să îmi dați un răspuns… așa, foarte estimativ: cam pe câte procente din valoarea nominală estimați că s-au vândut în ultimii 2-3 ani pachete de credite neperformante, negarantate către Kruk, APS etc?
    Mulțumesc.

  3. Mulțumesc mult.
    Despre sistemul medical ați scris în calitate de pacient sau aparținător? Scuzați indiscreția. Multă sănătate vă doresc.

  4. Tara asta are nevoie de un refresh total. Sau mai bine zis restart. Ar trebui sa procedam ca ucrainienii care aruncau la tomberon toata clasa politica (la propriu, nu la figurat).

Leave a Reply