Despre listele negre cu clientii bancari. Cateva precizari utile

Nu sunt foarte putini cei care confunda listele negre ale bancilor cu listele transmise de Biroul de Credit, acolo unde sunt inregistrati restantierii. E bine de stiu ca sunt liste separate. Bancile isi au propriile liste negre pe care le actualizeaza in permanenta. Te poti trezi pe acele liste din varii cause: ai de pilda un comportament “inadecvat” cu functionarii bancii. Sau ai incercat sa ii tragi in teapa. Sau, mai nou, dai in plata. Cum sa te ierte banca pentru o asemenea ofensa?

motive

E drept, au fost cazuri in Romania, si nu putine, in care domnul Ionescu si-a facut o firma care functiona legal timp de 4-5 luni. A angajat la fel de legal 10 oameni, le-a achitat contributiile la Stat, dupa care a luat in numele fiecarui angajat cate 10.000 de euro credit cu buletinul, bani cu care patronul firmei a disparut. Firma avea sediul inchiriat, angajatii erau niste homelesi, dar treaba a mers.  Bancile care au muscat-o (si stiu numai eu vreo 4 banci mari) sufla acum si-n iaurt. Deci e normal sa isi faca propriile statistici despre ce inseamna un client rau platnic.

norme prima casa

Atunci cand te duci sa iei un credit, banca te verifica peste tot pe unde poate. In bazele de date proprii, la Biroul de Credit si “la terti”. Am intrebat si eu pe cineva ce inseamna “la terti”. Mi s-a spus ca e vorba de ANAF dar si de alte banci, daca ai o cunostinta acolo care sa te ajute. Fotografia de mai sus este luata din normele interne ale unei banci de top cu privire la procedurile pentru Prima Casa.

Una peste alta, te poti trezi cu cererea de credit respinsa, fara sa stii de ce. Si asta pentru ca asa au bancile notat in normele lor interne.

Ce nu inteleg eu este de ce nu ti se spune direct motivul pentru care esti respins la un credit. Asa ar fi onest:Dom`ne nu iti putem acorda imprumutul pentru ca Mneata iei banii si dupa aia dai in plata si ne strici businessul. Sau entru ca esti spagar de profesie.Sau din cutare motiv.

Nu va mai spun ca exista institutii de credit care excludeau rromii de la creditare . Din pacate, normele lor au o vechime mai mare de un an asa incat nu pot fi atacate la Consiliul privind combaterea discriminarii.

rom

 

Povesti sunt multe. Dar e bine pentru fiecare client sa stie sa isi calibreze relatia cu banca pentru a incerca sa aiba o cat mai buna relatie. Atata cat se poate.

Precizare: Stiu si sunt convins ca bancile nu sunt organizatii non-profit. Cu tote acestea, imi mentin parerea ca darea in plata in forma in care a fost aprobata, este o lege tampita. Saptamana trecuta un important oficial al Comisiei Europene a fost in vizita la Bucuresti si si-a notat ingrozit initiativele legislative pe care parlamentarii le-ar vota in 10 secunde, din motive electorale. Din cate am aflat, constatarile lor au ajuns ieri la EBA. Pana la urma va trebui sa ne decidem: ne place in UE (si respectam regulile lor) sau ii dam naibii si ne facem reguli proprii? Una din doua.

4 thoughts on “Despre listele negre cu clientii bancari. Cateva precizari utile

 1. In privinta darii in plata:
  1. Cu ceva timp inainte oricine lua un credit oferea o garantie. Acea garantie ii era luata daca nu inapoia banii. Prin aceasta lege nu am facut decat sa ne intoarcem la trecutul normal.
  2. Daca noi facem parte din UE, atunci de ce ar trebui doar ca noi sa urmam legile implementate in alte state si ca membru ce suntem sa nu fim promotorii unor legi. Personal sunt chiar mandru ca in sfarsit cineva din Romania a venit cu o lege ca atare. Nu mi se pare cu nimic mai normala impunerea de catre UE spre exemplu a unor legi care confisca banii de la deponenti facand din acestia investitori. Asta pentru ca a dat voie bancilor sa crediteze iresponsabil (fara garantii semnificative spre ex o locuinta fara cel putin 30% avans eu personal nu as discuta, nu mai vorbesc de riscul valutar) si sa realizeze bani – sa nu uitam – din datorii – practic din nimic.

 2. Eu cred ca legea DIP este o lege tampita tocmai ca exista persoane ca dvs care cred jaful la drumul mare pe care l-au practicat bancile este o stare de normalitate. Riscurile trebuiesc asumate de ambele parti asa ca si eu daca imprumut pe cineva cu o suma mare de bani trebuie sa imi asum riscul ca persoana respectiva nu ii poate rambursa.

 3. Eu cred ,ca si fff multi ca orice lege in favoarea cetateanului roman este necesara si binevenita ,pt ca nu mai tin minte cand a fost facuta o lege de care sa beneficieze intradevar atatea sute de mii de familii !
  Trebuie puricate toate legile pt ca 95% din ele sunt in defavoarea romanilor si in interesul strainilor !
  A si apropo eu cred ca UE este obligata sa respecte legislatia interna ,iar noi nu suntem obligati sa luam legile lor de bune ci doar sa le adaptam in interesul nostru !

 4. Bancile au liste cu persoane cu risc , dar deponentii nu ar trebui sa primeasca lista ci banci cu risc ? Sa stie oamenii cui incredinteaza banii.Poate facem o lege sa oblige bancile sa faca publice datele esentiale ,solvabilitate ,etc sa stim sa scoatem banii din banci cudizabilitati. Sau doar bancile au dreptul de a cunoaste riscurile ,deponentii nu ?

Leave a Reply