Cum arata contractul de sponsorizare al unui medic spagar si care erau tintele de vanzari ale marilor grupuri din pharma

Povestea spagilor luate de medici e veche. Am scris despre ea inca de acum vreo 4 ani, de mi-au sarit in cap jumatate din medici si culmea, o parte dintre pacienti. Medicii se lasau mituiti fara jena prin acceptarea de excursii, vacante, dar si prin achitarea unor amarate de mese la restaurant sau doar a unor buchete de flori, in functie de pretul pe care-l aveau.

decont-masa

 

La masa se discuta despre produsul “alocat” adica cel care trebuia sa i se recomande fazanului. Am patit-o si eu, probabil ca si-au luat-o si altii, naivi in speranta ca juramantul lui Hippocrat mai inseamna ceva pentru medicii spagari. Mie mi s-a recomandat un medicament care costa de fix 6 ori mai mult decat unul similar, de provenienta romaneasca. Si ani de zile cumparam lunar acel medicament fara sa stiu ca de fapt ii plateam medicului concediile prin credulitatea mea.Si (in ceea ce ma priveste) am patit-o nu cu doar un medicament.

Totul este bine organizat, existau ca in orice business tinte de vanzari care trebuiau atinse- in cazul unor medicamente pentru diabet, tintele urcau pt o singura firma la 700.000 de euro:

strategie

 

 

iar vizitele se faceau cu asiduitate

vizite

 

Lantul se inchide. Pana la urma, totul e un business, stiu. Nu e insa corect fata de pacient. Atata am vrut sa spun. Pe o scara a lungimii lucrurilor, nu stiu ce e mai mic: salariul medicilor sau viata pacientilor.

Ca sa nu ramana ne spus, iata cum arata un contract de sponsorizare:

contract1

 Ce spun medicii:

Iata ce-mi transmite un medic:”Sunt de meserie medic, si nu ma duc la congresele internationale. Nici la alea nationale. Nu fac asta dintr-o mizantropie selectiva fata de colegii mei, ci din simplul motiv ca sunt extrem de scumpe. Nu in valoare absoluta, ci raportat la veniturile impozate ale unui medic din Ro. De exemplu, la Congresul European de Psihiatrie, cca 500 de euro e doar inscrierea, la care se adauga alte tarife daca vrei sa participi la vreun curs, plus cazare, masa, drum. Un congres de nivel mondial e mult mai scump. Ca nu ma duc e o alegere personala si am de suferit de pe urma ei. Marea majoritate a medicilor de la noi care se duc la congrese sunt sponsorizati, si exact la fel este si pentru medicii din strainatate. Daca tarifele congreselor sunt asa de mari nu e pentru ca medicii sunt bogati, ci tocmai, pentru ca sunt sponsorizati. E un mijloc de finantare al asociatiilor noastre profesionale. Bine, rau? Nu stiu. Conflicte de interese? Sigur ca da.”

Sau altul:”Exagerari ! congresele sunt de obicei foarte scumpe iar medicii nu au venituri suficiente pentru a fi la curent cu toate noutatile. Pentru a se mentine la curent cu ultimele noutati si pentru a fi conectati la lumea medicala majoritatea medicilor apeleaza la astfel de sponsorizari. Este o generalizare in a crede ca toti medicii recomanda medicamente doar pentru profitul medical. Majoritatea medicilor invata toata viata si au salarii de mizerie.
firmele fac loby pentru a avea medicamentele in atentia medicilor.cata vreme se fac contracte care sunt inregistrate si pentru care se plateste impozit este ok.ARPIM are reglementari stricte in aceasta zona.”

Altul: “Buna ziua, va scriu ca sa clarificam cateva lucruri in mod obiectiv pentru ca mai nou vad foarte multi aspiranti catre o lume perfecta si utopii de acest gen.
Sunt medic specialist. Salarul meu brut este de 1800 RON/luna la un spital judetean. Certificatul de membru al Colegiului Medicilor (avizul de functionare ca si medic) trebuie vizat anual, altfel nu pot presta servicii medicale. Pentru aceasta sunt necesare 40 de puncte EMC (educatie medicala continua) anual, mai exact 200 de puncte in ultimii 5 ani. La un congres national in specialitatea mea primesc aprox 25-30 de puncte. Prin urmare am nevoie de cel putin 2 congrese/conferinte/cursuri. Un congres national costa minim 1000 de RON cu drum, taxa de inscriere, cazare, mancare. Cursurile de perfectionare costa mai mult. Asta inseamna un salar net. Anual deci cheltuiesc minim 2 salarii nete lunare pe EMC. Dupa ce ati incercat sa traiti cu 10 salarii lunare (de medic specialist) anual, mai vorbim!”

11 thoughts on “Cum arata contractul de sponsorizare al unui medic spagar si care erau tintele de vanzari ale marilor grupuri din pharma

 1. Nu inteleg ceva. Particip la multe congrese internationale in domeniul meu. Sint cercetator, merg pentru a vedea rezultate noi care ma ajuta in munca SI pentru a prezenta altora rezultatele muncii mele. Am participat in ultimii 10 ani la peste 100 de congrese, simpozioane etc in Europa, Asia, America de Nord si Sud si de fiecare data am prezentat o lucrare, nu m-am dus doar ca sa-i ascult pe altii. Daca vreau doar sa vad rezultatele altora, exista articole, nu trebuie sa merg la un congres de 500 de euro. Particip la congrese pentru a discuta cu altii si pentru a obtine informatii, colaborari, feedback al muncii mele. Si acum ajung la aspectul pe crae nu-l inteleg: un medic (care nu este si cercetator) aplica in meseria lui ceea ce il invata cercetatorii in domeniul medical – ori aceste invataminte pot fi obtinute din articole. In acest caz, care este scopul particparii la 2-3-5 congrese internationale, de mii de euro, daca info pot fi obtinute si altfel? Nu cred ca revin de acolo medicii d ela Spitalul Judetean XX si se apuca sa cristalizeze proteine pt X-ray.
  Mentionez ca toate participarile la congrese au fost platite din granturi de cercetare sau de catre organziatori, nu am avut nicio sponsorizare vreodata.

 2. M-a apucat scarba citind raspunsul ultimului medic. Altfel spus – “eu nu-mi permit sa fiu medic asa cum mi-as dori, ca asa e Romania in care traim toti, dar imi permit sa ii cocosez pe pacienti cu medicamente de 5-10 ori mai scumpe, sa traga ei pentru mine, ca asa e Romania”. Scarba maxima… ORICE meserie cere si presupune sacrificii, cu atat mai mari cu cat meseria e mai “sus” pe scara instruirii. Iar daca tu ca medic, cu juramantul lui Hipocrate deasupra capului si constiintei, muti sacrificiul de pe umerii tai pe ai celor bolnavi care vin la tine sa fie tratati, atunci esti o scursura de om, nici mai mult, nici mai putin. O scursura de om cu pretentii de “noblete”, ca deh, esti medic si deci un stalp al societatii. Precum am zis, scarba maxima.

 3. E ironic sa vorbeasca de sponsorizari cineva care e clar din ce motiv a sustinut legea darii in plata.

 4. Datorita acestor spagi camunflate pentru medici, bugetul sanatatii este devalizat, si poate chiar asta este cauza pentru care medicii au salarii de mizerie.
  1800 lei pentru un medic este umilitor si imposibil de trait si a obtine performanta

  Pentru mine ca psiholog este necesar sa investesc in educatie minim 1000 euro lunar,anul trecut m-a costat 3000 euro pentru ca am vrut performanta

 5. Interesant ar fi sa ne ziceti cam cum ar trebui sa procedam noi doctorii.Noi stim substanta activa dintr un medicament, stim ca exista 10 firme de medicamente care produc acel medicament si stim ca exista 10 preturi. Farmacistitul ar trebui sa vinda de prima intentie pe cel mai ieftin. Cum va sti pacientul ca exista si altceva? Si cum va alege, dupa ce criteriu(e pacient nu medic)? Este calificat si isi va asuma riscul de a alege singur? Nu ar fi mai simplu sa obligam companiile sa nu mai produca incit sa fie un singur produs? Pina la urma toate masinile au 4 roti, chiar daca una e Logan, una e Ferrari… O sa prescriem numai Logan ca sa nu mai fim acuzati in masa ca avem interese obscure…

 6. Industria farmaceutica este un business. Un business foarte scump care produce beneficii imense, dar nu pt pacienti ci pt firmele care au contracte cu statul. De ce nu se afiseaza nicaieri care au fost sumele decontate de catre stat catre firmele mari din farmaceutica, ca sa vada toata lumea ce procent din businessul lor este decontat de catre stat. Pt ca cei care ar tb sa faca acest lucru sunt la randul lor manjiti de mafia farmaceutica, asta e motivul. Problema care exista legata de salarizarea medicilor este una spinoasa, fiecare sustine ca el este cel care merita cel mai mult. Nu s-au realizat pana acum criterii de performanta care sa departajeze medicii din simplul motiv ca bugetul de stat nu isi permite o asemenea aranjare meritocratica. Asa ca la un anumit interval de timp sunt manjiti cu 2 lei iar apoi li se scot ochii ca s-a facut un efort pt medici. Atunci daca e asa, vreau sa vad o paralela intre salariile din sanatate si cele din administratia financiara (salarii reale cu bonusuri cu tot) nu mizeriile afisate la latrina 3. Sa vedeti atunci salariile functionarilor care se plang de se rupe camasa pe ei, si ce bani iau de fapt ca si bonusuri. Si da imi cer scuze nu se spune bonus ci stimulent (ce draq or stimula nebunii din finante numai ei stiu). Problema din punctul meu de vedere rezida din companiile de stat care nu platesc deloc contributiile la bugetul statului (fie ca vorbim de contributii la sanatate sau cele la pensii, somaj etc.). Daca o firma mica are datorii si fiscul ii gaseste bani in conturi, ii fura fara nerusinare (haiducul Iancu Jianu era mic copil pe langa fisc). Daca o companie mare de stat are datorii ele se sterg, se esaloneaza etc.

 7. Pai de ce? Daca compania de stat face profit ei impart profitul in interiorul companiei, nu imi dau mie profitul, chiar daca si noi avem dreptul la acel profit. Doar ca oamenii din companie isi maresc lor salariile iar noi prostii care le suportam contributiile, pe care ei nu le patesc, raman tot ca prostii.
  Pana statul nu va trata toti contribuabilii la fel nu vor fi nici bani in sanatate, invatamant cercetare etc.
  Pt d-l cercetator am o chestie sa ii spun, cercetatorii din RO sunt dinozauri care au intrat pe pile, nu pe inventii proprii si nici pe patente facute din banii proprii, cand auzi de granturi crezi ca ala a revolutionat lumea, de fapt ce sunt granturile oferite, bani moca pentru niste cercetatori, eu le-as plati granturile la final, daca rezultatele lor aduc contributie societatii, nu sa piarda bani indiferent de ce rezultate obtin. Si atunci sa va vad d-l cercetator cum din salariul dvs va permiteti un congres international!

 8. Mda.. ca medic SIIIGUR te apuci de meseria asta pentru SALARIUL PRIMIT. Este plin de fecioare in acest domeniu care descopera ele ca trebuie sa traiasca din 1800 ron. Dar dimineata cind se schimba tura la spitalul de urgente din bucuresti, vezi cum se numara spaga in metrou (la stefan cel mare)… si nu doar asistente…

 9. Medicii sunt niste jegosi care vor bani multi nemunciti. Politicienii sunt niste oameni simpatici, lipsiti de orice imunitate care au grija ca nimeni sa nu fie corupt in tara asta. Firmele farmaceutice sunt niste organizatii de caritate in care se traieste cu paine si apa si se descopera medicamente miraculoase numai meditand la adevarul absolut vizibil in zatul de cafea. Studiile clinice sunt facute de pacientii sinucigasi care doresc sa moara de mana medicilor. Congresele medicale sunt niste orgii sexuale la care toti medicii ar dori sa aiba bilet platit. In general toata lumea este o hazna exceptandu-ma pe mine.

 10. Sistemul acesta este facut inadins asa. Salariile medicilor sunt atat de mici in mod intentionat. Cheltuielile pe care sunt obligati apoi sa le faca pentru a functiona in medicina din Romania sunt ruinatoare, inadins. Conditiile din spitalele platite de noi toti sunt mizerabile, iar banii sunt sifonati de clientii politici. Vina este apoi distribuita pt. ca medicii sunt obligati sa ia spagi de la pacienti sau sa accepte sponsorizari imorale pentru a supravietui. Dupa ce se duce virginitatea morala urmeaza alte si alte concesii facute sistemului pana cand diferenta intre moral si imoral nu mai exista. Urmarea este ca nimeni care a lucrat sau lucreaza cu sistemul nu poate ridica piatra contra sistemului pt. ca devine necredibil. Sistemul este facut inadins asa.

  Pacientii ajung sa urasca sistemul si, interesant, functioneaza conform sindromului Stockholm: apara acest sistem criminal, desi interesele sunt contrare: https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome.

Leave a Reply