Topul accidentelor rutiere din Romania si al victimelor acestora, pe judete

Cand mi-am busit prima masina (o Dacie veche, cumparata in rate de la un prieten), eram intr-o parcare de supermarket si ma grabeam spre casa. Am dat in spate fara sa ma gandesc ca o soferita parcase perpendicular pe directia mea de mers in timp ce-mi aranjam plasele pe scaunul din dreapta fata. Am dat in spate si i-am indoit usor portiera. Nimic serios, dar a trebuit sa chemam Politia, care a venit, a facut fotografii, schite si tot tacamul prevazut in legea care opera atunci. Habar nu aveam ca eram unul din cifrele de baza ale Statisticii accidentelor. Unul din cinci accidente rutiere care au loc in Romania se petrece in Bucuresti-Ilfov. Aici oamenii par mai grabiti si mai stresati decat in alte zone din tara. La polul opus e Covasna. Isten óvja!

În anul 2015, comparativ cu anul 2014, a fost o creştere atât a numărului accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, cât şi a celui privind persoanele accidentate. Practic, au existat 28.944 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de  vătămări corporale, cu 38.700 persoane accidentate. Dintre acestea, circa 5% au fost lovite mortal, celelalte fiind rănite. Faţă de 2014, numărul accidentelor de circulaţie  a crescut cu 14,2%, cel al persoanelor rănite cu 13,8%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a crescut cu 4,1%

Pe luni ale anului, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (10,6% din numărul total de accidente), iulie (10,1%) şi septembrie (9,6%).

Ziua au avut loc aproape 3 din 4 accidente( 71,8%), restul avand loc noaptea.

Cele mai mute accidente au loc intre o masina si un pieton, urmate de accidentele dintre doua masini datorate traversarii sau intoarcerii pe sosea.

Peste 8 din 10 accidente (82,2%) au avut loc pe sosele uscate. Maxim doua din 10 busituri au fost pe carosabil umed sau îngheţat etc.

Accidentele datorate soferului baut la volan sunt duble fata de cele datorate pietonului baut

Din total persoane accidentate mortal sau rănite în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2015, mai mult de jumătate, respectiv 58,9%, aveau vârsta de peste 30 ani.

În anul 2015, 3607 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului
au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale

.Cele mai multe accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale s-au
produs în Regiunea Nord-Est (16,0%), în timp ce în Regiunea Vest s-au produs cele mai puţine accidente (8,6%).

Tabele detaliate vezi in studiul INSSE.