O numire care onoreaza Guvernul: Cristi Popa la BEI

Pe Cristi Popa il intalneam pe la conferintele BNR unde, atunci cand lua cuvantul, vorbea o “pasareasca” mai ceva ca a Guvernatorului. Se vedea de la o posta ca mananca politica monetara pe paine. Era un personaj aparte printre viceguvernatori. Florin Georgescu fiind mai slobod la gura, mai “golanas”, Olteanu era cu juridicele lui,dar oricand gata sa iti spuna o gluma daca permite situatia. Popa era insa construit din alt material. Permanent cu un limbaj ingrijit, imbracat la patru ace, atent la fiecare vorba si gest, reusea sa impuna. Cristi PopaDe aceea, cand s-au negociat locurile in actualul CA al BNR, am fost extrem de dezamagit de pozitia lui Isarescu, despre care eram convins ca l-a tradat.

Cum sa nu fie vorba de tradare cand accepti in boardul Bancii Centrale pe L. Voinea si G. Gherghina, ale caror competente sunt mult sub cele ale lui Popa?

Cum sa spun? Mi se pare mult mai grav sa renunti la unul ca (virgula) Cristi Popa decat sa ti-i iei alaturi pe Gherghina si Voinea.

Dar astea- mi-am zis- sunt compromisurile politicii.

Pe Cristi Popa l-am vazut apoi la cateva conferinte  economice de profil din afara tarii. Declar cu mana pe inima ca e printre cei mai bine cotati economisti romani in afara. Si o sa va marturisesc o scena: eram la un restaurant in Viena, unde liorpaiam niste ciorba. La masa din stanga (mi-a atras atentia un chelner care era roman) era Ewald Nowotny , guvernatorul Bancii Austriei, un tip extrem de respectat in UEM. La un moment dat, intra pe usa Cristi Popa. Nowotny il vede, isi lasa colegii cu care lua pranzul, se ridica si merge sa-l salute in usa restaurantului.

La o alta conferinta, un vorbitor- nu mai retin daca era de la Banca Centrala a Germaniei sau din alt stat membru UE, si-a intrerupt discursul ca sa salute intrearea in sala a lui Popa, care intarziase. Sunt lucruri care arata cat de apreciat poate fi un roman.

Dupa ce Popa si-a pierdut mandatul din CA al BNR, am mai discutat de cateva ori cu el. Imi spunea ca isi va lua un an sabatic si ca va vedea ce va face abia dupa aceea. Stiu ca avea cateva oferte de la cele mai bune Universitati cu profil economic din lume sa mearga sa predea acolo. Si-e respectat anul sabatic si a stat alaturi de mama lui care era bolnava, ingrijind-o.

Auzisem de varianta cu BEI inca de anul trecut si l-am intrebat daca e corecta informatia ca va pleca la BEI. Mi-a spus sincer ca pe el nu l-a sunat nimeni si ca nu crede ca e adevarat.

Acum, informatia devine certitudine, chiar daca va fi supusa unor proceduri birocratice.

Nu stiu daca pare mult sau putin, dar mie unia imi pare ca adevarata cariera a lui Cristi Popa e pe cale sa inceapa. Ii tin toti pumnii din lume.

P.S. De prisos sa spun ca intre mine si Cristi Popa e doar o potrivire de nume, ne-existand vreo relatie de rudenie.

One thought on “O numire care onoreaza Guvernul: Cristi Popa la BEI

Leave a Reply